Protest în faţa Ministerului Educaţiei. Elevii sunt nemulțumiți de modificarea criteriilor de acordare a burselor și cer demisia lui Sorin Cîmpeanu VIDEO

0

Mai mulţi elevi au protestat, joi, în faţa Ministerului Educaţiei, nemulţumiţi de modificarea criteriilor de acordare a burselor. Elevii au scandat: „Vrem bursele înapoi!”, „Ministerul să ne vadă, facem orele în stradă!”, „Elevii vor bursele!”, „Demisia!”, „Minciunile se plătesc, elevii ies la protest”, relatează Agerpres.

„Reprezentanţii Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Asociaţiei Vâlcene a Elevilor şi Asociaţiei Elevilor din Bucureşti şi Ilfov vor fi prezenţi în faţa Ministerului Educaţiei pentru a protesta împotriva modificării criteriilor de acordare a burselor, tăierii burselor a peste 700 000 de elevi, precum şi a solicita mărirea costului standard per elev”, au anunțat, miercuri, reprezentanţii asociaţiilor de elevi, care au contestat modificarea pragului mediei pentru acordarea burselor de merit de la 8,50 la 9,50.

În urma protestului, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că elevii ”nu numai că nu cunosc tipurile de burse și nu cunosc cuantumul acestor burse, dar nu cunosc elemente de bază”.

”Din păcate, au promovat în spațiul public (…) elemente care nu au nicio legătură cu realitatea. M-aș bucura ca reprezentanții elevilor să fie interesați și de colegii lor aflați în situații speciale, care necesită burse sociale, care necesită sprijin mai mult decât alți elevi. S-au dovedit a fi interesați doar de criteriile de performanță, de bursa de merit, în special.

Bursă de merit, în momentul de față, pe noile reguli, cu plafonul de 9.50, primește un elev din patru. Deci un sfert din numărul total de elevi din România, eligibili, gimnaziu și liceu, vor primi burse de merit pe baza rezultatelor obținute în anul școlar 2020-2021. 1 din 4. Cred că sunt suficient de mulți elevi care primesc burse de merit și este cazul să ne concentrăm atenția spre ceilalți elevi.

Pentru că tipurile de burse sunt următoarele: bursă de performanță pentru olimpici – 500 de lei pe lună, burse de merit pentru cei cu media peste 9.50 – 200 de lei pe lună, bursă de studiu – 150 de lei pe lună, bursă socială – în această perioadă de criză sanitară este mare nevoie de sprijin social – 200 de lei pe lună, bursă profesională – 200 de lei pe lună, bursa ”Bani de liceu” – 250 de lei pe lună. Acestea sunt tipurile de burse. Nu numai bursa de merit”, a precizat ministrul Educației.

Într-o emisiune la Digi 24, Sorin Cîmpeanu a explicat că ”bursa de merit a fost gândită pentru a stimula competiţia, performanţa şi învăţarea”. ”Odată cu stabilirea unui prag arbitrar, pentru că nota 8,50 este arbitrară, bursa de merit şi-a pierdut din semnificaţie major deoarece la finalul anului 2020 – 2021, 53% dintre elevii României aveau medii mai mari de 8,50, adică mai bine de jumătate.

Atunci când ai mai mult de jumătate elevi care au depăşit acest prag de 8,50, printre aceştia numărându-se şi elevi care au fost din păcate încadraţi la analfabeţi funcţional, este ilogic să consideri că în învăţământul din România avem elevi de top într-o proporţie mai mare de jumătate”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Întrebat dacă aceste note au fost acordate pe nedrept, ministrul Educaţiei a arătat că acestea au fost ”irelevante nu din cauza profesorilor, nu din cauza elevilor, ci din cauza situaţiei generate de pandemie”: ”Atâta vreme cât dai notele în online şi nu ai nicio garanţie cu privire la cel care îți răspunde din spatele ecranului, cu camera închisă, nu ai relevanţă legat de aceste note. Poate răspunde un frate, o soră, un părinte, un profesor. Poate să răspundă oricine. Criteriul fiind irelevant, din acest motiv generat de criza sanitară, nu poţi pretinde că peste jumătate din elevii României sunt de top.”

Explicațiile ministrului Educației pe tema burselor, la Digi 24:

Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din Bacău (AEBc), Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociația Elevilor din București și Ilfov(AEBI) și Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) și Asociația Elevilor din Timiș (AETm) au transmis, miercuri, că vor ataca în instanţă ordinul prin care se modifică pragul mediei pentru acordarea burselor de merit, de la 8,50 la 9,50.

„Marţi (…) a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul Ministerului Educaţiei pentru aprobarea criteriilor generale de acordare a burselor elevilor. La nivelul ordinului, criteriile de acordare a bursei de merit sunt modificate (…). Astfel, este tăiat numărul beneficiarilor de burse de merit, fiind afectaţi sute de mii de elevi din ţară. Astfel, 730.000 de elevi din România rămân fără burse. Dacă ar fi să rostim numele fiecărui elev condamnat de către ministrul Sorin Cîmpeanu, ne-ar lua peste 8 zile, iar asta citind un nume pe secundă, fără a lua vreo pauză. Probabil, în următorii 4 ani, 730.000 de tineri vor părăsi România, dezamăgiţi de eşecurile sistemului”, se arată în comunicat.

Şi Consiliul Naţional al Elevilor a condamnat modificarea pragului mediei pentru bursa de merit de la 8,50 la 9,50, printr-un ordin de aprobare a criteriilor generale de acordare a burselor publicat în Monitorul Oficial.

„Ministerul Educaţiei tocmai ce a decis să priveze zeci de mii de elevi de dreptul la educaţie, printr-un masacru al burselor şcolare, care se vor acorda pentru un număr mult mai mic de beneficiari, sub pretextul creşterii mediilor ca urmare a şcolii online. (…) Consiliul Naţional al Elevilor condamnă cu fermitate o astfel de modificare iresponsabilă şi inechitabilă şi solicită Ministerului Educaţiei să revină de urgenţă asupra deciziei în perioada imediat următoare, înainte de începerea semestrului al II-lea”, se arăta într-un comunicat al Consiliului Naţional al Elevilor.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.