Ministrul Educației: Nu s-a anulat nicio olimpiadă, este un fake news. A fost o urgență să aprobăm lista olimpiadelor care sunt legate de internațional

0

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a calificat, joi seara, la Digi 24, drept ”o bazaconie, o aberație” informația conform căreia au fost anulate olimpiadele de limba română, engleză și istorie, precizând că acestea se vor regăsi pe o a doua listă ce urmează să fie aprobată. Ministrul a explicat că prima listă de olimpiade și concursuri școlare include competițiile internaționale și cele naționale cu etapă internațională: ”A fost o urgență să aprobăm lista olimpiadelor care sunt legate de internațional.”

”Nu s-a anulat nicio olimpiadă. Este un fake news pe care îl calific ca fiind… mai bine nu îl calific”, a răspuns Sorin Cîmpeanu, întrebat despre anularea unor olimpiade școlare, precum cele de limba română, istorie și engleză.

Ministrul a explicat că a fost ”o urgenţă” aprobarea listei de olimpiade şcolare ”legate de internaţional” și că urmează să se aprobe o a doua listă cu olimpiade care nu au etape internaţionale.

”Am făcut o promisiune de recunoaștere a olimpiadelor de robotică unde elevii români au obținut rezultate remarcabile, pentru că nu erau recunoscute, de creație și de inovare. Am avut nevoie să reluăm olimpiadele după doi ani de întrerupere pentru că avem elevi foarte buni care au dorit să participe la olimpiade internaționale și nu au fost recunoscute doi ani în România.

A fost o urgență să aprobăm lista olimpiadelor care sunt legate de internațional. Au fost aprobate în acea listă despre care vorbim 76 de olimpiade internaționale, plus alte 34 de olimpiade naționale care au etapă internațională pentru a putea pregăti selecția loturilor elevilor care participă la olimpiade internaționale. Această primă listă a fost determinată de urgența de a pregăti partea internațională (…)

Olimpiade precum cea de limba română nu au etapă internațională. Nici olimpiada de istorie nu are etapă internațională și, oricât v-ar surprinde, nici olimpiada de limba engleză nu are etapă internațională. Mâine voi discuta cu colegii mei pentru a selecționa atent a doua listă în care vor fi incluse aceste olimpiade despre care s-a spus această bazaconie, această aberație că au fost tăiate, din care vor face parte în mod evident olimpiada de istorie, olimpiada de limba română, olimpiada de limba engleză, olimpiadele care nu au etape internaționale”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Asociațiile de elevi au criticat modul în care a fost alcătuită lista olimpiadelor și concursurilor școlare, atrăgând atenția că pe aceasta nu se regăsesc Olimpiada Națională de Limba Engleză, Olimpiada de Limba și Literatura Română și Olimpiada de Istorie.

”După ce au fost suspendate timp de doi ani, Sorin Cîmpeanu a anunțat că începând cu acest an școlar olimpiadele și concursurile școlare se reiau. Astfel, Ministerul Educației a publicat lista completă a concursurilor și olimpiadelor școlare din 2021-2022.

Din lista complexă de anul acesta lipsesc cu desăvârșire olimpiade importante la care participau anual o mulțime de elevi. Olimpiada Națională de Limba Engleză, Olimpiada de  Limba și Literatura Română, precum și Olimpiada de Istorie nu se regăsesc în informarea publicată de Minister.

Astfel, elevii ce se pregătesc temeinic la aceste discipline nu vor avea ocazia să participe la concursurile care să le ateste cunoștințele sau care să îi ajute să obțină performanța. Totodată subliniem faptul că Olimpiadele și Concursurile recunoscute de către Minister sunt cele care fac elevul să obțină bursa de performanță. Astfel, ne punem următoarea întrebare și anume cum va putea fi răsplătit un elev olimpic la una dintre disciplinele scoase de minister, dacă nu va putea susține olimpiada la disciplina la care performează?”, au precizat elevii, într-un comunicat de presă.

Răspunsul Ministerului Educației: ”Din păcate, contextul epidemiologic nu permite reluarea tuturor acestor competiții în condiții de siguranță, motiv pentru care principiul care a stat la baza primei selecții a fost prioritizarea participării României la competițiile internaționale anunțate pentru anul 2022. Toate competițiile listate în prima etapă sunt competiții care prevăd etape internaționale.

În perioada următoare, listele competițiilor vor fi actualizate cu alte olimpiade și concursuri care nu prevăd etape internaționale, dar au tradiție și participare națională în sistemul de învățământ preuniversitar, precum olimpiadele de istorie sau de limba și literatura română.”

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.