Olimpiadele și concursurile școlare vor fi reluate după o întrerupere de 2 ani. Lista competițiilor și noutățile din acest an școlar – Ministerul Educației

0
Foto: Facebook/ IPhO 2021

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, joi, că a semnat ordinul prin care olimpiadele şi concursurile şcolare pot fi reluate, după ce acestea au fost suspendate pe durata a doi ani școlari. Ca elemente de noutate, în listele aprobate se regăsesc competiții interdisciplinare de tipul concursurilor de robotică, de creativitate, de inovare și creație digitală, a precizat ministrul.

„După o perioadă de întrerupere de 2 ani a tuturor olimpiadelor şi concursurilor şcolare internaţionale, am semnat în această seară ordinul de ministru prin care aceste olimpiade şi concursuri şcolare pot fi reluate.

Este vorba de un număr de 76 de olimpiade şi concursuri internaţionale, la care se adaugă 34 de olimpiade şi concursuri naţionale recunoscute de Ministerul Educaţiei. Sunt două anexe, în prima anexă sunt cele care sunt şi finanţate de Ministerul Educaţiei.

Elemente de noutate, alături de olimpiadele clasice de matematică, chimie, fizică, am introdus anul acesta recunoaşterea pentru olimpiadele de robotică, pentru olimpiadele de creativitate şi de inovare. Consider că este un lucru important, Ministerul Educaţiei va susţine inclusiv financiar organizarea acestor olimpiade şi concursuri”, a spus Sorin Cîmpeanu, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, citat de Agerpres.

Ministrul a precizat că olimpiadele şi concursurile vor fi reluate din primăvara anului viitor.

Sorin Cîmpeanu a adăugat că, pe baza experienţei acumulate pe parcursul crizei sanitare, se are în vedere şi posibilitatea organizării acestor olimpiade şi concursuri în format online, dacă situaţia o va impune. „Acest lucru este o garanţie că Ministerul Educaţiei va susţine, indiferent de evoluţia situaţiei, derularea acestor olimpiade şi concursuri şcolare”, a afirmat Cîmpeanu.

Comunicatul Ministerului Educației pe tema organizării olimpiadelor și concursurilor școlare:

”Ministerul Educației a decis reluarea organizării olimpiadelor și concursurilor școlare, după ce acestea au fost suspendate pe durata a doi ani școlari

Ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu, a aprobat lista olimpiadelor și competițiilor internaţionale pe discipline școlare, sportive și proiecte educative desfășurate în România și în străinătate cu participarea elevilor români, lista competițiilor naționale pe discipline școlare și proiecte educative care se organizează și se desfășoară în anul școlar 2021-2022 și lista activităților de pregătire și selecție a loturilor naționale pentru participarea la competițiile internaționale.

Se reiau, astfel, în anul școlar 2021-2022, organizarea și desfășurarea olimpiadelor și concursurilor școlare, după ce acestea au fost suspendate pe durata anilor școlari 2019-2020 și 2020-2021.

Ca elemente de noutate, în listele aprobate se regăsesc, pe lângă olimpiadele și concursurile pe discipline școlare – matematică, fizică, biologie, chimie, astronomie, geografie, filozofie, informatică, lingvistică, limbi moderne etc., și competiții interdisciplinare de tipul concursurilor de robotică, de creativitate, de inovare și creație digitală.

Ministerul Educației susține și recunoaște participarea elevilor români la 76 de competiții internaționale, ce vor avea loc în România și în străinătate, precum și organizarea și desfășurarea unui număr de 34 de competiții naționale pe discipline școlare și proiecte educative prin care se va asigura selecția elevilor care vor participa la competițiile internaționale. Ministerul Educației va organiza și activitățile de pregătire și selecție a 36 de loturi naționale în vederea participării la competițiile internaționale.

Listele pot fi completate și cu alte competiții internaționale și naționale pe discipline școlare și proiecte educative, cu avizul Ministerului Educației.

În funcție de evoluția pandemiei de COVID-19, Ministerul Educației are în vedere completarea cadrului normativ care să permită organizarea și desfășurarea olimpiadelor și concursurilor școlare și în format on-line, după modelul competițiilor internaționale din ultimii doi ani.”

Documente: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here