Ioana Comșa, elevă în clasa a IX-a: „Se spune despre ea că formează genii. În aparență, este perfect adevărat. Dar ce fel de genii?”

0
Adriana Bogatu, profesoara de română a Ioanei. Sursa foto: captură ProTV

CEI MAI BUNI PROFESORI Sunt o elevă obișnuită. Cel puțin, așa mă văd eu. Sau așa vreau să fiu văzută. Iar, ca orice elevă obișnuită, am fost întrebată în nenumărate rânduri care e materia mea preferată. Răspunsul a fost și este, însă, mereu același: nu pot alege doar una.

De aceea, când mi s-a oferit oportunitatea de a scrie un articol pentru SparkNews.ro, mi-a fost dificil să aleg un singur cadru didactic ca personaj principal al textului meu. Dar, de la bun început, mi-am propus să prezint nu un profesor, ci pe OMUL din spatele catedrei. Să scot în evidență nu tehnica de predare a materiei obligatorii, ci amprenta pe care și-o va lăsa în viața elevilor săi.

Faptul că îmi este dificil să aștern pe hârtie sentimentele pe care le am față de o persoană a îngreunat și mai mult procesul de redactare. Așa că, pur și simplu, mi-am luat sinceritatea ca armă și am pornit în lupta împotriva lipsei de inspirație. Rezultatul? O sinteză a respectului și a admirației, deopotrivă incontestabile și incomensurabile, față de singurul profesor care s-a lăsat descoperit elevilor săi.

Uneori subtil, alteori în totalitate, a știut să scoată la iveală persoana din spatele filelor catalogului. Femeie, scriitoare, soție, mamă. Un înger păzitor al copiilor care își trăiesc viața de elevi între pereții încărcați de istorie ai Colegiului Național „Nicolae Bălcescu” din Brăila. Unul dintre puținele cadre didactice care predă și lucruri din afara programei: principii fundamentale de viață. În primul rând SINCERITATEA. Față de noi înșine și mai apoi față de ceilalți. Puterea de a te uita în ochii cuiva și a crede în veridicitatea propriilor cuvinte. ÎNCLINAȚIA CĂTRE ARTA FRUMOSULUI. Literatură, teatru, istorie, cultură. Valori de reper ale umanității, dar și o poartă spre o lume a posibilităților de cunoaștere infinite, o evadare din realitatea cotidiană „ca un birou fără ferestre”. LIBERTATEA DE A GÂNDI. Orice idee, opinie, punct de vedere sunt valide. Nu există greșeli, ci oportunități de a învăța. Și, dacă nu cea mai importantă dintre toate, ÎNCREDEREA. Alături de susținerea necondiționată, ea stă la baza unui alt fel de relație decât cea elev-profesor, mult mai complexă prin impactul pe care îl are asupra dezvoltării unui copil.

Se spune despre ea că formează genii. În aparență, este perfect adevărat. Dar ce fel de genii? Din punct de vedere academic? Ar fi superficial să ne rezumăm doar la atât. Pentru că ceea ce face ea, în fiecare zi, este mai mult decât munca unui profesor. Ea este un dascăl. Fiecare elev în parte este un discipol, care pleacă de pe băncile școlii cu lecția despre viață învățată temeinic.

De la prima noastră întâlnire, i-a spus mamei că pot ajunge departe. Și, cum am aflat mai târziu, nu este un om al cuvintelor, ci al faptelor duse la bun sfârșit prin muncă și ambiție. Așa că, a fost alături de mine în toate momentele de cumpănă, de deznădejde, emoție, lipsă de imaginație, dar și de fericire, reușită, motivație să realizez ce mi-am propus. Mi-a fost sprijin când eram pe cale să renunț la pasiunile mele. M-a ajutat să mă ridic și să arăt lumii ceea ce pot. Chiar ea mi-a oferit șansa de a scrie acest articol, în care, în prea puține rânduri pentru câte lucruri aș fi avut, de spus, am concentrat influența ei în viața mea. Una care nu va dispărea atât de ușor.

Vorbesc despre Adriana Bogatu, profesoara mea de Limba și literatura română, căreia îi mulțumesc peste cuvinte pentru aripile pe care mi le-a făurit în acești ani. Și munca noastră încă nu s-a încheiat. Iar eu pot doar să îi promit că nu voi lăsa pe nimeni să mi le taie, nici nu voi zbura prea aproape de soare.

 

 

 


Ioana-Alexia Comșa este elevă în clasa a IX-a A, la Colegiul Național “Nicolae Bălcescu” Brăila.


 

 

CEI MAI BUNI PROFESORI. SparkNews.ro a publicat o serie de articole dedicate celor mai buni profesori, acei profesori care ne-au format, ne-au îndrumat, au fost alături de noi și au rămas profesorii noștri de suflet. Puteți citi aceste articole AICI.

Dacă vreți și voi să scrieți despre profesorii voștri de suflet, pe care i-ați avut sau îi aveți, așteptăm mesajul vostru, cu câteva gânduri și imagini, la adresa de e-mail stiri@sparknews.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.