Ordinul comun modificat: Elevii se pot testa la școală pentru a reveni la cursuri în ziua a opta sau vor prezenta rezultatul negativ al unui test UPDATE

0

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat miercuri că a semnat, alături de ministrul Sănătății, completarea ordinului comun de funcționare a școlilor pentru a clarifica situațiile în care elevii se pot testa la școală pentru a reveni la cursuri cu prezență fizică în ziua a opta de la intrarea clasei în online. Potrivit ministrului, acolo unde există cabinete medicale şcolare, acestea au obligaţia testării elevilor, iar unde nu sunt astfel de cabinete, DSP va organiza echipe mobile. Totodată, elevii se pot testa ”oriunde altundeva” şi vor prezenta rezultatul negativ.

UPDATE Modificarea la ordinul comun care reglementează modul în care elevii se pot testa pentru a reveni la școală începând cu a opta zi de la data confirmării cazului pozitiv, a fost publicată, miercuri seară, în Monitorul Oficial:

Testarea elevilor se realizează în a 8-a zi de la data confirmării cazului pozitiv de către cadrul medical din unitatea de învățământ sau, acolo unde nu este posibil, de către o echipă mobilă din cadrul DSPJ/DSPMB. Până la efectuarea testului, elevii continuă activitatea didactică în regim on-line. Elevii al căror test efectuat în unitatea de învățământ este negativ, precum și elevii care prezintă în a 8-a zi de la data confirmării cazului pozitiv rezultatul certificat negativ al unui test antigen rapid sau RT-PCR, efectuat în ultimele 24 de ore, pot relua cursurile cu prezență fizică. Elevii care nu se prezintă la testare sau care nu prezintă rezultatul certificat negativ al unui test antigen rapid sau RT-PCR efectuat în ultimele 24 de ore, reiau cursurile cu prezență fizică după 14 zile de la suspendarea acestora.”

”Tocmai ce am semnat completarea la ordinul comun ministrul Educației – ministrul Sănătății. Este vorba de o completare a articolului 6, alineatul 5, prin care am clarificat următoarele trei situații. Pentru a da posibilitatea revenirii în școală, începând cu ziua a opta, a elevilor care doresc acest lucru, conform ordinului comun completat astăzi și semnat de ministrul Sănătății și ministrul Educației și trimis deja la Monitorul Oficial spre publicare, avem trei situații posibile:

  • 1. Dacă există cabinete medicale școlare, se vor putea testa – au obligația testării elevilor care solicită acest lucru în cabinetele medicale școlare, în scopul revenirii cu prezență fizică la școală în ziua a opta.
  • 2. Acolo unde nu există cabinete medicale școlare, se va solicita DSP, iar DSP va organiza echipe mobile de testare, pentru a testa elevii care solicită acest lucru în vederea revenirii la școală începând cu ziua a opta. 
  • 3. Dacă sunt elevi care s-au testat oriunde altundeva, aceștia vor putea prezenta și ei rezultatul negativ al testului pentru a reveni la școală începând cu ziua a opta. 

Sunt acoperite absolut toate situațiile. Este regretabil că printr-o adresă semnată de un funcționar al Ministerului Sănătății s-au adus completări unui ordin comun de ministru, lucru ilegal deoarece o adresă nu este un act administrativ de natură a aduce completări unui ordin de ministru. (…) S-a rectificat și astăzi se va publica în Monitorul Oficial completarea la ordinul comun de ministru prin care am clarificat integral această situație”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.