Sorin Ion: Principala reglementare din noul ordin comun este că suspendăm cursurile la apariția unui caz confirmat pozitiv într-o clasă

0

”Principala reglementare din noul ordin comun, care exista și în precedentul, este că suspendăm cursurile la apariția unui caz confirmat pozitiv într-o clasă. După 8 zile, se pot întoarce la școală cei care s-au prezentat la testare și care au un rezultat negativ al testului. Din acel moment, este evident că procesul educațional va continua cu o parte din elevi în clasă și o parte acasă”, a declarat, vineri, secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar din Ministerul Educației, Sorin Ion, la Interviurile Digi24.ro.

Precizările secretarului de stat vin după ce Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a decis, joi seara, ca școlile să rămână deschise indiferent de rata de infectare din localitate, iar miniștrii Educației și Sănătății urmează să modifice ordinul comun în care sunt prevăzute scenariile de funcționare a școlilor.

Potrivit hotărârii CNSU, ordinul comun va fi modificat în sensul:

  • permiterii participării zilnice, cu prezență fizică la cursuri, a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, indiferent de rata de incidență cumulată cu respectarea tuturor normelor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2;
  • stabilirii modalităților de adoptare a deciziilor de suspendare a prezenței fizice la cursuri, a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, în funcție de cazurile confirmate la nivel de clasă/școală.

Ordinul comun ”va suferi modificări și va suferi modificări chiar în cursul zilei de astăzi pentru că ieri în Comitetul Național pentru Situații de Urgență a fost adoptată o hotărâre care abilitează Ministerul Educației și Ministerul Sănătății să modifice ordinul comun, conform noilor reguli. (…) Aș vrea să explic principalul motiv care a stat la baza acestei decuplări. Ne putem imagina că există unități școlare, în localități în care rata de incidență este peste 6 la mie, în care nu există niciun caz confirmat. Și atunci considerăm că este un deserviciu adus copiilor să nu meargă la școală în format fizic atâta vreme cât nu există o amenințare directă la adresa sănătății lor”, a declarat Sorin Ion.

Ce a mai spus secretarul de stat în Ministerul Educației:

  • Principala reglementare din noul ordin comun, care exista și în precedentul, este că suspendăm cursurile la apariția unui caz confirmat pozitiv într-o clasă. (…) În continuare copiii vor merge acasă tocmai pentru a-i proteja. (…) Toți copiii acelei clase rămân acasă. După 8 zile, în urma testării, se pot întoarce la școală cei care s-au prezentat la testare și care au un rezultat negativ al testului. Din acel moment, este evident că procesul educațional va continua cu o parte din elevi în clasă și o parte acasă. Așa-numitul învățământ hibrid. El va fi obligatoriu pentru că este soluția cea mai puțin dăunătoare.
  • Elevii care sunt acum în online se întorc de luni la școală, dacă nu există niciun caz confirmat. Dar la acest moment vorbim pe ipoteze, e adevărat ipoteze foarte mult probabile, dar regulile 100% asumate sunt cele care vor fi în ordinul comun. (…) După toate probabilitățile, ordinul va apărea astăzi. (…) Neapariția acestui ordin comun ar însemna să mergem pe precedentul, dar vă garantez că situația se va clarifica în cel mai scurt timp.
  • Pentru testare va trebui să existe soluții și sunt prevăzute soluții: fie echipe mobile de la DSP, deși suntem foarte conștienți că și DSP-urile sunt suprasolicitate în acest moment cu activități care nu țin numai de școală. Va trebui să avem sprijinul medicilor de familie, sprijinul cabinetelor medicale din proximitatea școlilor, pentru că este singura soluție. (…) În hotărârea de ieri se discută despre introducerea foarte rapidă a testelor de salivă. Nu știu dacă aplicarea testelor de salivă mai sunt considerate un act medical.
  • În acest moment există deja în multe școli din România teste, dar nu teste de salivă, pentru că ele trebuie să fie întâi autorizate de autoritățile medicale, dar teste care se colectează din nas există în școli. (…) La momentul acesta, baza legală nu presupune obligativitatea testării. Nici în noul ordin comun nu cred că va exista obligativitate, dar este o opțiune pentru reîntoarcerea mai devreme la școală. (…) Testarea se face la identificarea unui caz confirmat. (…) Nici acolo testarea nu e obligatorie, dar este folositoare copilului care vrea să se întoarcă la școală mai devreme decât cele 14 zile cât prevede legea să stea acasă. (…) Sunt acceptate ambele variante: test antigen sau RT- PCR și se pot întoarce după 8 zile. (…) Este o certitudine că această testare se va face la apariția unui caz confirmat. În ceea ce privește o testare regulată, la două zile, la trei zile, nu pot să vă dau această informație la acest moment.”

Citește și: Școlile rămân deschise, indiferent de rata de infectare din localitate. CNSU a eliminat pragul de 6 la mie. Urmează ordinul comun – document

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.