Scenariile în care se vor desfășura cursurile în noul an școlar. Cîmpeanu: Până la o rată de infectare de 6 la mie, școlile rămân deschise integral

0

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, duminică seara, că scenariul principal care se va aplica din septembrie este acela în care școlile vor rămâne deschise integral până la o rată de infectare de 6 la mie. În localitățile în care incidența depășește 6 la mie, școlile vor trece în al doilea scenariu, aflat încă în discuție, a explicat ministrul, în care o parte dintre copii și elevi ar putea să meargă fizic la cursuri, cu condiția ca acea localitate să nu intre în carantină.

Am decis că anul acesta putem deschide școlile și putem aplica principiul școlile se deschid primele și se închid ultimele, lăsându-le deschise până la o rată de infectare de 6 la mie, fără niciun fel de discriminare, fără niciun fel de deosebire între clase, între localități. Atâta vreme cât localitatea nu ajunge la 6 la mie, școlile rămân toate deschise”, a spus Sorin Cîmpeanu la Digi 24.

Ministrul Educației a explicat că, în cazul în care rata depășește 6 la mie, se va aplica un al doilea scenariu, aflat încă în discuție, în care cursurile nu vor trece în totalitate în online.

”Şcoala nu ar trece integral în online (la o rată de infectare de peste 6 la mie – n.red.). Este vorba despre al doilea scenariu care se aplică peste rata de infectare de 6 la mie. În acest scenariu, în momentul de faţă este propus ca preşcolarii – e vorba de creşe şi grădiniţe – să poată funcţiona în continuare. Primul scenariu este o certitudine. Al doilea scenariu, ce vă spun acum, este în curs de discuţie şi va fi finalizat acest proces, în perioada 1-3 septembrie, cu cel puţin 10 zile înainte de începerea anului şcolar”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Scenariul principal este cel în care nu vom avea localități care vor depăși rata de 6 la mie. Este acela în care școlile vor rămâne deschise integral. Sunt localități mai mici unde, dacă vor apărea focare, este posibil să se intre la o rată peste 6 la mie și atunci analizăm această ipoteză pe care începusem să v-o explic. Preșcolarii – creșe, grădinițe – să meargă în continuare la școală cu prezență fizică, cei din clasele 0-VI să intre în online, pentru că sunt copii sub 12 ani, care nu se pot vaccina, iar peste clasa a VII-a, peste 12 ani, pentru cei care se pot vaccina, se discută posibilitatea de acces în școală, cu prezență fizică, dar bineînţeles, nu mai departe de intrarea localităţii în carantină, moment în care orice activitate neesenţială se opreşte”, a completat ministrul Educației.

Sorin Cîmpeanu a anunțat că Ministerul Educației pregăteşte formulare prin care se va solicita acordul părinţilor pentru vaccinarea copiilor de peste 12 ani. Formularele vor fi distribuite după începerea şcolii, iar părinții vor putea răspunde cu „da” sau „nu”.

În ceea ce priveşte festivitățile de deschidere a noului an şcolar (desfășurate în exterior, cu mască de protecție și timp de maximum o oră și jumătate), ministrul Educației a arătat că „anul acesta le vom permite, pentru că sunt multe alte acţiuni care sunt permise, acţiuni cu mii de persoane”: ”Ştiţi cum e, nu ne facem griji pentru copii atunci când merg la festival, atunci când merg pe plaje supraaglomerate, atunci când merg în mall-uri supraaglomerate, dar, dintr-o dată, sunt părinţi care îşi fac griji că, vai Doamne, merg în şcoală.”

Sorin Cîmpeanu a adăugat că masca de protecție va fi obligatorie în interiorul școlii, cu două excepții: învăţământul special și orele de educaţie fizică derulate în interior, cu condiţia ca în localitate rata de infectare să fie sub 2 la mie. În localităţile cu rata de infectare mai mare de 2 la mie, orele de sport vor fi organizate în exterior.

Citește și: Festivitățile de început de an școlar, cu mască de protecţie şi pe durata a cel mult o oră şi jumătate, a anunțat ministrul Educației

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.