Proiect: La concursul pentru directorii de şcoli pot participa şi cadrele didactice care nu au calitatea de expert în management educaţional

0
Foto: pixabay.com

Cadrele didactice titulare care nu au calitatea de expert în management educaţional, dar care au diplomă de licenţă sau atestat de echivalare, au promovat examenul de definitivat şi au cel puţin cinci ani vechime în învăţământ se vor putea înscrie şi acestea la concursul naţional pentru ocuparea funcţiei de director/director adjunct în unităţile de învăţământ preuniversitar, prevede un proiect de ordonanţă de urgenţă pus în dezbatere de Ministerul Educaţiei, informează Agerpres.

Potrivit proiectului, ”funcţia de director şi de director adjunct se ocupă prin concurs public, care constă în probă scrisă și interviu, de către cadre didactice titulare membre ale corpului naţional de experţi în management educaţional”.

„Se pot înscrie la concursul naţional pentru ocuparea funcţiei de director/director adjunct în unităţile de învăţământ preuniversitar şi cadrele didactice titulare care nu au calitatea de expert în management educaţional, dar care îndeplinesc următoarele condiţii: diplomă de licenţă sau atestat de echivalare în condiţiile 149 alin. (3), au promovat examenul de definitivat, cel puţin cinci ani vechime în învăţământ”, se arată în proiect.

În prezent, art. 246 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 cu modificările şi completările ulterioare, prevede că pot ocupa funcţii de conducere, de îndrumare şi de control în unităţile de învăţământ şi inspectoratele şcolare doar cadrele didactice membre ale Corpului naţional de experţi în management educaţional.

Proiectul prevede că pot participa la concursul pentru funcţiile de conducere din inspectoratele şcolare şi de director al casei corpului didactic şi cadrele didactice titulare care nu au calitatea de expert în management educaţional, dar care au diplomă de licenţă, titlul de doctor sau gradul didactic I.

„Se pot înscrie la concursul pentru ocuparea funcţiilor de îndrumare şi de control din inspectoratele şcolare şi cadrele didactice titulare care nu au calitatea de expert în management educaţional, dar care au diplomă de licenţă şi gradul didactic I sau II”, se menționează în proiect.

Potrivit documentului, candidaţii înscrişi la concursurile pentru ocuparea funcţiilor de director/director adjunct în unităţile de învăţământ preuniversitar, director al casei corpului didactic precum şi pentru ocuparea funcţiilor de conducere, îndrumare şi de control din inspectoratele şcolare trebuie să obţină minimum nota 7 la proba scrisă pentru a promova în etapa finală de interviu.

  • ”Candidații înscriși la concursurile pentru ocuparea funcțiilor de director/director adjunct în unitățile de învățământ preuniversitar, director al casei corpului didactic precum și pentru ocuparea funcţiilor de conducere, îndrumare şi de control din inspectoratele şcolare trebuie să obțină minimum nota 7 (șapte) la proba scrisă pentru a promova în etapa finală de interviu”, prevede proiectul.

„Este necesar ca accesul la aceste funcţii de conducere să fie deschis către toate cadrele didactice care vor să concureze şi care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege, astfel încât să se genereze plus valoare procesului de educaţie. Ocuparea funcţiilor de conducere trebuie să se realizeze conform unor criterii de performanţă profesională şi evaluate cu obiectivitate prin raportare la interesul superior al elevului„, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here