Sorin Cîmpeanu: Ministerul Educației va propune extinderea anului școlar din septembrie 2022. Revenirea la trimestre, o variantă de luat în calcul

0

Ministerul Educației susține extinderea anului școlar și nu exclude nicio variantă solicitată de profesori, elevi și părinți, inclusiv revenirea la trimestre, spune ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Potrivit acestuia, Ministerul Educației va propune extinderea perioadei de cursuri începând cu anul școlar 2022 – 2023, dar dacă partenerii de dialog social ”ajung la un consens și revin în mod unanim asupra calendarului” deja adoptat, ministerul ”are deplina disponibilitate de a reveni asupra calendarului, în sensul extinderii perioadei de cursuri încă din anul școlar 2021 – 2022”.

Sorin Cîmpeanu a vorbit despre schimbările în structura anului școlar într-o intervenție la Digi 24. ”Anul școlar 2021-2022 ar urma să înceapă cursurile pe data de 13 septembrie. Sigur, pledăm pentru extinderea duratei anului școlar, în același timp este nevoie și de predictibilitate. Ministerul Educației este dispus să ia în considerare reanalizarea structurii anului școlar, cu o singură condiție: această solicitare să fie făcută prin consens de către partenerii de dialog social. Toți elevii și părinții cunosc o structură. Acum dacă revenim, asta va crea un deficit de predictibilitate.

Ministerul Educației, în oricare dintre variante, va propune din timp extinderea anului școlar începând cu septembrie 2022. Ministerul Educației oricum susține ideea extinderii perioadei de cursuri în învățământul preuniversitar, cu atât mai mult cu cât predarea online a generat pierderi, deci este nevoie de timp pentru recuperarea acestor pierderi”, a explicat ministrul Educației.

Întrebat ce ar implica revenirea la trimestre în anul școlar, Sorin Cîmpeanu a răspuns: ”Poate fi o variantă de luat în calcul. Sunt argumente pro și argumente contra. Este nevoie de consultare publică.”

Ulterior, ministrul Educației a venit cu precizări pe pagina de Facebook.

Postarea ministrului Educației:

”Conform Ordinului de ministru nr. 3.243/5.02.2021 privind structura anului şcolar 2021 – 2022, cursurile vor începe în acest an în data 13 septembrie.

Dacă și numai dacă principalii parteneri de dialog social ai Ministerului Educației (FSLI, Federația Spiru Haret, Consiliul Național al Elevilor și Federația Națională a Asociațiilor de Părinți) ajung la un consens și revin în mod unanim asupra calendarului aprobat în urma consultărilor de la începutul anului 2021, Ministerul Educației are deplina disponibilitate de a reveni asupra calendarului, în sensul extinderii perioadei de cursuri încă din anul școlar 2021 – 2022, atrăgând, însă, atenția asupra deficitului de predictibilitate generat de această eventuală revenire.

Ministerul Educației consideră că predictibilitatea trebuie să rămână un deziderat major în sistemul de învățământ, mai ales acum, când perioada de criză sanitară a impus decizii multiple de schimbare în timp scurt.

Pe de altă parte, Ministerul Educației susține extinderea anului școlar, cu atât mai mult cu cât este necesară recuperarea pierderilor educaționale generate de predarea online.

În orice variantă, Ministerul Educației va avea anul acesta inițiativa de a propune extinderea perioadei de cursuri în învățământul preuniversitar, începând cu anul școlar 2022 – 2023. În acest sens, vor fi inițiate consultări extinse.

Ministerul Educației va lua în considerare orice soluție va rezulta în urma acestor consultări, fără a exclude nicio variantă solicitată de profesori, elevi și părinți, nici revenirea la trimestre, nici extinderea duratei cursurilor și nici altă variantă ce va rezulta în interesul pregătirii elevilor.

Mai multe organizaţii din educaţie au solicitat, într-un apel adresat Guvernului şi Parlamentului, găsirea unei soluţii pentru garantarea unui număr minim de zile de şcoală într-un an calendaristic și începerea cursurilor în anul şcolar 2021-2022 pe 1 septembrie.

De asemenea, șase asociații ale elevilor i-au transmis președintelui Klaus Iohannis că doresc prelungirea anului școlar și începerea cursurilor în toamnă la data de 1 septembrie.

Structura anului școlar 2021-2022 (aprobată prin ordin de ministru)

Semestrul I

  • Cursuri: luni, 13 septembrie 2021 – miercuri, 22 decembrie 2021
  • În perioada 25-31 octombrie 2021, elevii claselor din învățământul primar și copiii din grupele din învățământul preșcolar sunt în vacanță.
  • Vacanța de iarnă: joi, 23 decembrie 2021 – duminică, 9 ianuarie 2022.

Semestrul al II-lea

  • Cursuri: luni, 10 ianuarie 2022 – joi, 14 aprilie 2022
  • Vacanță de primăvară: vineri, 15 aprilie 2022 – duminică, 1 mai 2022
  • Cursuri: luni, 2 mai 2022 – vineri, 10 iunie 2022
  • Vacanța de vară: sâmbătă, 11 iunie 2022 – data din septembrie 2022 la care încep cursurile anului școlar 2022 – 2023.
    • Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.
    • Pentru clasa a VIII-a, anul școlar are 33 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 3 iunie 2022.
    • Pentru clasele din învățământul liceal – filiera tehnologică, cu excepția claselor terminale, și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are 37 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 1 iulie 2022.

Programul național ”Școala altfel” se va desfășura în perioada 8-14 aprilie 2022.

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.