A patra zi de proteste, la Colegiul ”Gheorghe Șincai” din Capitală. Ministrul Educației: ”Nu va fi nicio relocare în acest an școlar” UPDATE

0
Foto: Captură Digi 24

Profesorii, părinții și elevii de la Colegiul Național ”Gheorghe Șincai” din Capitală au continuat, vineri, protestul declanșat la începutul săptămânii față de intenția de relocare a școlii și de numirea unei noi conduceri a colegiului de către ISMB. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a venit la colegiu pentru discuții, alături de primarul sectorului 4, Daniel Băluță, și i-a asigurat pe protestatari că ”nu va fi nicio relocare în acest an școlar”.

UPDATE Ministrul Educaţiei spune că relocarea Colegiului Naţional „Gheorghe Şincai”, pe durata lucrărilor de consolidare şi reabilitare a clădirii, va face obiectul unui protocol, astfel încât elevii să aibă garanţia că actualul semestru se va încheia în această locaţie.

    •  Sorin Cîmpeanu: „Va face obiectul unui protocol semnat de şcoală, Inspectorat, Primărie şi minister, prin care toţi părinţii şi toţi elevii să aibă garanţia că acest semestru se încheie în această locaţie, în cele mai bune condiţii. Pentru viitor, domnul primar va prezenta 3-4-5-6 variante, (…) pe care, în dialog cu reprezentanţii profesorilor, elevilor şi părinţilor le vor analiza pentru a se lua cea mai bună soluţie, (…) care să fie acceptată. De asemenea, apreciez şi mulţumesc colectivului de cadre didactice care, chiar dacă au păreri împărţite, cu toţii au fost de acord să reia cursurile normal, începând cu ziua de luni.”
    • Daniel Băluţă: „Cea mai importantă parte a zilei de astăzi este că, în cele din urmă, toată lumea a înţeles că aici este o problemă legată de siguranţa copiilor, de siguranţa profesorilor. De aici celelalte soluţii legate de posibilităţile de relocare vin de la sine.” Primarul sectorului 4 a arătat că din septembrie cursurile se vor desfăşura într-o altă locaţie. (Agerpres)

UPDATE La finalul discuțiilor cu reprezentanții Colegiului Șincai, ministrul Educaţiei a declarat că există mai multe soluţii de relocare a colegiului, dar acest lucru se va întâmpla după încheierea acestui an școlar.

    • „Nu există niciuna dintre părţi care să nege importanţa derulării procesului educaţional în aşa fel încât elevii să nu aibă de suferit pe parcursul acestui an şcolar. După ce se va fi încheiat acest an şcolar, sunt mai multe soluţii de relocare. Vom vedea care sunt cele acceptabile pentru elevi şi părinţi, în aşa fel încât, într-o perioadă cât mai scurtă şi cu o calitate cât mai bună a lucrărilor de refacere, de care are nevoie această clădire istorică finalizată în anul 1928, să se facă aşa cum cu siguranţă îşi doresc cu toţi.
    • Am încercat şi o altă variantă: lucrările de reabilitare, restaurare, consolidare fără o relocare au o durată mult mai lungă. Se finalizează cu o calitate mult mai scăzută şi creează un disconfort continuu atât elevilor, cât şi profesorilor. Este propria mea opinie consolidată. (…) Sunt convins că va exista această înţelegere în interesul elevilor care vor avea examene naţionale de susţinut sau examene naţionale.”

Nu va fi nicio relocare în timpul acestui an școlar. Elevii vor avea șansa să se pregătească în continuare pentru Bacalaureat”, le-a spus Sorin Cîmpeanu celor prezenți în fața colegiului, în a patra zi de proteste, înainte să intre la discuțiile cu reprezentanții colegiului.

Întrebat de ce crede că nu se va ajunge la evacuare, ministrul a răspuns: ”Pentru că am discutat cu toate părțile deja.” ”Problema se va rezolva cu siguranță, dar doar prin dialog, printr-o mai mică încrâncenare din partea tuturor”, a mai precizat ministrul Educației.

Cu certitudine, Colegiul Gheorghe Șincai nu se va reloca până la sfârșitul acestui an școlar. Asta e o certitudine. Ordonanța președințială are legătură cu stabilirea graficului în care se va realiza relocarea liceului. Este regretabil că am ajuns la arbitrajul justiției pentru că este singura care poate tranșa această problemă. (…) Această clădire este o clădire care se află în risc seismic II și nu are autorizație de securitate la incendiu”, a spus și primarul sectorului 4.

O parte dintre profesorii de la Colegiul Șincai au refuzat zilele trecute să intre la ore, în semn de protest față de impunerea unor noi directori de către Inspectoratul Școlar al Municipiului București și față de intenția de relocare a școlii.

”Protestez, astăzi, alături de 31 de colegi. Nu intrăm la ore, pentru că Inspectoratul Școlar București a decis să nu ia în considerare propunerea cancelariei și a numit doi directori care să ajute PS4 să ne evacueze mai repede. Rușine!”, scria, marți, profesoara Alexandra Chirea, pe Facebook.

”Inspectorul școlar general, alături de întreg Consiliul de Administrație al ISMB, i-a luat-o înainte primarului și ne-a semnat evacuarea. Mr. B nu prea are încredere în justiție și s-a gândit la planul B, pe care inspectorul general l-a pus în aplicare: a numit directorii care nu se opun evacuării. Așa că suntem cu un picior deja în stradă. Am protestat astăzi, alături de alți 30 de profesori, adică nu am intrat la ore”, spunea și Silvia Mușătoiu, fosta directoare a liceului.

Elevii s-au alăturat profesorilor și au protestat în curtea școlii, afișând pancarte cu mesajul ”Și eu sunt Șincai”.

Foto: facebook.com/Alexandra Chirea

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, marți, că Ministerul Educaţiei se va implica în ”medierea problemei” de la Colegiul Naţional ”Gheorghe Şincai” din Capitală, iar ordonanţa de evacuare nu va fi pusă în practică pe parcursul acestui an şcolar.

”Ministerul se va implica în medierea acestei probleme pentru rezolvarea optimă a soluției la problema de infrastructură, precum și la problema resursei umane. (…) Deși există o ordonanță prezidențială de evacuare, aceasta nu va fi pusă în practică pe parcursul acestui an școlar. În al doilea rând, nu s-a luat o decizie cu privire la relocare. Toate aceste lucruri vor fi discutate și sunt convins că va putea fi găsită soluția acceptabilă pentru toate părțile implicate în așa fel încât  problemele din educație să le rezolvăm în interiorul sistemului de educație, de preferință, și nu în instanță”, preciza Cîmpeanu.

Primăria Sectorului 4 a înregistrat în instanță o cerere de evacuare – ordonanță președințială – a Colegiului Național „Gheorghe Șincai”. Judecătoria Sectorului 4 urmează să discute solicitarea într-o ședință programată pe 16 februarie.

În octombrie anul trecut, Primăria Sectorului 4 a solicitat sprijinul „de îndată” al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti şi al Prefecturii Municipiului Bucureşti în vederea consolidării şi reabilitării clădirii în care funcţionează Colegiul Naţional „Gheoghe Şincai”, clădirea – monument istoric – fiind expertizată şi încadrată în clasa de risc seismic 2.

Primăria Sectorului 4 preciza că a îndeplinit deja toate formalităţile legale, iar lucrările de consolidare, reabilitare şi punere în siguranţă a clădirii menţionate ar fi putut fi demarate la începutul lunii septembrie 2020, însă acest lucru nu a fost însă posibil întrucât Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ a refuzat în mod nejustificat eliberarea şi predarea amplasamentului.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.