FSLI cere spor de radiații pentru profesori. Premierul: Nu mai avem atâţia bani, nu poate fiecare să ceară

0
Foto: pixabay.com

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) cere spor de calculator pentru profesori, motivând că desfășurarea cursurilor în sistem online presupune ”o expunere a cadrelor didactice la radiațiile emise de dispozitivele electronice”.

FSLI solicită Executivului modificarea Hotărârii de Guvern 34/2018, astfel încât ”să fie consacrat sporul pentru condiții de muncă pentru personalul didactic care, în contextul epidemiologic actual, își desfășoară activitățile didactice în sistem online”.

”Vă rugăm să aveți în vedere faptul că, de la începerea anului școlar 2020-2021, multe unități au funcționat în scenariul doi sau trei, iar pentru următoarele 30 de zile și nu numai, actul educațional se va desfășura la nivel național exclusiv online, ceea ce presupune o perioadă îndelungată de expunere a cadrelor didactice la radiațiile emise de dispozitivul/dispozitivele electronice pe care pe care fiecare le deține, prin resurse financiare proprii și pe care le utilizează în activitatea profesională.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ consideră că se impune modificarea H.G. 34/2018 astfel încât să fie prevăzut cuantumul sporului de care trebuie să beneficieze personalul didactic care, în realizarea sarcinilor de serviciu, utilizează dispozitivele electronice”, se arată într-o scrisoare adresată de FSLI premierului Ludovic Orban.

Reacția premierului

Întrebat la Realitatea Plus cum comentează solicitarea FSLI privind acordarea de sporuri angajaţilor pentru expunerea la radiaţii emise de dispozitivele electronice personale pe care le folosesc în timpul cursurilor online, premierul Ludovic Orban a răspuns că sindicaliştii „s-au luat după modelul sporurilor de radiaţii de la antenele de telefonie mobilă pe care şi le-au dat prin anumite ministere”.

„Orice angajat din sectorul public trebuie să înţeleagă că suntem într-o situaţie deosebită, în care trebuie să facem mai mult pentru societate, mai ales cei care suntem în sectorul public, pentru că nu suntem într-o situaţie normală. Oricâte măsuri economice am lua pentru a sprijini companiile, pentru a apăra locurile de muncă, pentru a susţine investiţiile, pentru a crea locuri de muncă, Romania este totuşi dependentă de contextul internaţional, pentru că cererea externă este foarte importantă în asigurarea creşterii economice.

Or, atât timp cât cererea externă s-a comprimat datorită contracţiilor economice, în special din partea partenerilor europeni, normal că o să avem şi noi o contracţie, mult mai mică decât alte ţări din Europa, pentru că cererea internă e la nivel rezonabil şi menţine potenţialul de creştere economică. Dar oamenii trebuie să înţeleagă că nu mai avem atâţia bani, nu poate fiecare să ceară”, a susţinut premierul, citat de Agerpres.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.