1.889 de unități de învățământ din țară se află în scenariul roșu. Planul de măsuri pentru școlile din București

0

După ce Capitala a trecut în scenariul roșu, numărul unităților de învățământ care desfășoară cursurile online a crescut la 1.889, potrivit datelor furnizate, marți, de Ministerul Educației. Dintre acestea, 604 unități de învățământ sunt în București (de stat și private).

Ministerul Educației informează că, marți, 20 octombrie, în conformitate cu datele transmise de inspectoratele școlare județene (inclusiv al municipiului București), se înregistrează următoarea situație:

–  10.736 de unități de învățământ în Scenariul 1 (S1): participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară.

– 5.031 de unități de învățământ în Scenariul 2 (S2). Acesta presupune participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.

– 1.889 de unități de învățământ în Scenariul 3 (S3) implică participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online.

Potrivit MEC, dintre cele 1.889 de unități aflate în această situație, 284 de unități de învățământ figurează în acest scenariu din cauza cazurilor de COVID-19 înregistrate, iar 1.605 unități de învățământ figurează în acest scenariu ca urmare a ratei de incidență a cazurilor din localitatea în care funcționează ori a infrastructurii școlare/școli în care se execută diverse lucrări de reabilitare.

Plan de măsuri pentru București

În București, 604 unități de învățământ de stat și private sunt în scenariul roșu, potrivit hotărârii Comitetului Municpiului București pentru Situații de Urgență, care se aplică începând de marți, 20 octombrie.

Pentru perioada în care activitatea didactică față în față este suspendată, Inspectoratul Școlar al Municipiului București a elaborat un plan de măsuri pentru desfășurarea cursurilor în sistem online, măsuri între care se regăsesc și următoarele:

  • Informarea preșcolarilor/elevilor și a părinților acestora asupra modalității de organizare a activității didactice prin intermediul tehnologiei și al Internetului în această perioadă, inclusiv cu privire la drepturile și obligațiile pe care le au (termen 21 octombrie 2020)
  • Transmiterea, către preșcolari/elevi și părinții acestora, a orarului școlar și a programului stabilit la nivelul unității de învățământ, precum și a altor informații relevante pentru facilitarea învățării prin intermediul tehnologiei și al internetului (termen 21 octombrie 2020).
  • Proiectarea și realizarea activităților didactice din perspectiva principiilor curriculare și a celor privind învățarea prin intermediul tehnologiei și al Internetului, prin activităţi de tip sincron sau cel mult prin alternarea activităţilor de tip sincron cu cele asincron.
  • Toate cadrele didactice vor desfășura activitățile de predare-învățare-evaluare în sistem online cu toți elevii clasei, conform orarului școlar aprobat de CA al unității de învățământ. Aceste activităţi vor fi desfăşurate în unitatea de învăţământ în cazul în care cadrele didactice nu dispun de tehnologia adecvată, pentru a realiza lecţii online de calitate.
  • Evaluarea preșcolarilor/elevilor prin intermediul tehnologiei și al Internetului, în conformitate cu legislația în vigoare, utilizând instrumente specifice de evaluare
  • Monitorizarea modului în care se desfășoară activitatea didactică prin intermediul tehnologiei și al internetului, prin activități, cum ar fi: verificarea completării condicii electronice/de prezență a cadrelor didactice, verificarea completării cataloagelor/cataloagelor electronice, verificarea respectării orarului școlar, a accesării plaformelor educaționale, a prezenței preșcolarilor/elevilor la orele online, inclusiv prin asistențe la ore.
  • Monitorizarea comunicării cu familiile preșcolarilor/elevilor.

Documentul integral elaborat de ISMB poate fi consultat aici.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.