Normele pentru începerea școlii ar urma să fie aprobate și publicate marți. Solicitarea premierului către miniștrii Sănătății și Educației

0

Premierul Ludovic Orban le-a solicitat, luni, în ședința de Guvern, miniştrilor Sănătăţii şi Educaţiei, Nelu Tătaru şi Monica Anisie, să definitiveze ordinul privind începerea școlii, astfel încât acesta să fie publicat marţi. Șeful Executivului a arătat că trebuie ”să existe o predictibilitate” pentru a pune ”în mişcare întreg mecanismul de pregătire a şcolilor în bune condiţii”.

„Domnul ministru Tătaru şi cu doamna ministru Anisie, solicitarea mea este ca, în cursul zilei de astăzi, să ajungeţi la o formă aproape definitivă a ordinului comun privind reluarea şcolii, începerea anului şcolar şi cel târziu mâine dimineaţă să avem o şedinţă împreună cu doamna vicepremier Turcan, astfel încât să putem publica mâine ordinul.

Dacă aveţi anumite diferenţe de abordare pe anumite teme, împreună cu doamna vicepremier şi cu dumneavoastră, vom lua decizia astfel încât marţi să fie publicată, astfel încât să existe o predictibilitate, să putem pune în mişcare întreg mecanismul de pregătire a şcolilor în bune condiţii”, a spus Ludovic Orban, la începutul şedinţei de Guvern.


Ministerul Sănătății a lansat pe 18 august în dezbatere publică proiectul de ordin prin care sunt aprobate normele privind măsurile sanitare și de protecție ce vor fi luate în unitățile de învățământ în noul an școlar.

Ce prevăd normele elaborate de Ministerul Sănătății:

  • Alegerea scenariului pentru data de 14 septembrie:
    • Direcţiile de sănătate publică trebuie să informeze până la data de 7 septembrie inspectoratele şcolare şi comitetele pentru situaţii de urgenţă cu privire la situaţia epidemiologică la nivelul fiecărei localităţi, în funcţie de care vor fi luate măsuri pentru începerea şcolii.
    • Inspectoratele şcolare urmează să propună spre aprobare Comitetelor pentru situaţii de urgenţă scenariul de funcţionare pentru fiecare unitate de învăţământ în concordanţă cu situaţia epidemiologică la data de 7 septembrie, infrastructura şi resursele existente în fiecare unitate de învăţământ.
    • Decizia privind scenariul de funcţionare pentru fiecare unitate de învăţământ pentru începutul anului şcolar 2020 – 2021 va fi transmisă până la data de 10 septembrie.
  • La apariția unui caz confirmat de îmbolnăvire COVID-19 într-o clasă din unitatea de învățământ, se suspendă cursurile școlare ale clasei respective, pentru o perioadă de 14 zile.
  • La apariţia a trei cazuri confirmate de îmbolnăvire cu COVID-19 în clase diferite ale aceleiaşi unităţi de învăţământ se suspendă cursurile pe o perioadă de 14 zile de la data de debut a ultimului caz.
  • În sălile de clasă va trebui să se asigure distanţarea fizică de un metru între elevi sau dotarea băncilor cu separator în situaţia în care nu se poate acest lucru, cu stabilirea circuitelor funcţionale, organizarea spaţiilor de recreere, evaluarea necesarului de resurse umane; sunt necesare materiale de curăţenie, igienă şi dezinfecţie, un stoc de rezervă de materiale de protecţie pentru elevi şi personal, la care se adaugă instruirea personalului.
  • Elevii (inclusiv cei din clasa pregătitoare) şi personalul didactic, didactic auxiliar și nedidactic vor purta mască atât în timpul orelor de curs, cât şi în timpul recreaţiei (în spațiu închis).
  • Masca de protecţie va fi obligatorie pentru elevi în timpul recreaţiei în aer liber, în spaţiile aglomerate, atunci când nu este asigurată distanţă de minim un metru între elevi. Masca de protecţie nu este obligatorie în cazul preşcolarilor.
  • Primul triaj zilnic trebuie efectuat de către părinte, acasă, prin măsurarea temperaturii corporale şi aprecierea stării de sănătate a copilului, în urma căreia se decide prezentarea la cursuri. Părinții vor completa o declarație pe proprie răspundere, ce va fi adusă în prima zi de școală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.