Ludovic Orban: Școala se va deschide în mod diferențiat. Acolo unde începe activitatea normal, elevii și profesorii vor purta măști

0
Foto: gov.ro

Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, că purtarea măştii de protecţie va fi obligatorie în şcolile în care cursurile vor începe normal (elevii vor fi prezenți fizic în clase) și a arătat că ”acolo unde este posibil” se va asigura ”separarea prin plafoane de plexiglas”. Șeful Executivului a amintit de cele trei scenarii – verde, galben şi roşu, precizând că, în funcţie de aceste scenarii, şcolile vor fi deschise cu prezenţa fizică a elevilor, cu prezenţă alternativă, iar acolo unde situaţia epidemiologică indică un risc epidemiologic mare, cursurile vor fi online.

Premierul Ludovic Orban a prezentat, miercuri, în şedinţa Parlamentului, raportul privind măsurile luate şi preconizate de Guvern pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, organizarea alegerilor locale şi deschiderea şcolilor.

„Începerea şcolii presupune o serie de demersuri, care sunt în derulare pe fiecare direcţie de acţiune pe care am stabilit-o. Am constituit un comitet interministerial care pregăteşte deschiderea anului şcolar. (…) Este clar că pentru fiecare mod de deschidere a anului şcolar trebuie luate măsurile specifice.

În şcoli, acolo unde începe activitatea normal, este clar că va fi necesar portul măştii atât pentru cadrele didactice, cât şi pentru elevi şi personalul auxiliar. Acolo unde este posibil să se asigure separarea prin plafoane de plexiglas (…) este important ca acest lucru să se realizeze pentru a reduce contactul fizic. De asemenea, toate şcolile trebuie să fie pregătite cu tot ceea ce înseamnă substanţe de dezinfecţie, cu dezinfectanţi care să se afle la dispoziţia cadrelor didactice şi a elevilor”, a spus Ludovic Orban, în plenul reunit al Parlamentului, citat de Agerpres.

Premierul a reiterat că anul şcolar va începe la 14 septembrie şi că trebuie să se facă în condiţii care să ţină cont de situaţia epidemiologică.

Din acest motiv, am luat decizia ca să se deschidă şcoala în mod diferenţiat, pe baza deciziilor luate în primă fază de consiliile de administraţie, inspectoratele şcolare, direcţiile de sănătate publică şi comitetele pentru situaţii de urgenţă”, a spus Orban, amintind de cele trei scenarii în care vor fi deschise şcolile – verde, galben şi roşu -, în funcţie de numărul de infectări în ultimele 14 zile – 1, între 1 şi 3 şi peste 3.

El a explicat că, în funcţie de aceste scenarii, şcolile vor fi deschise cu prezenţa fizică a elevilor, cu prezenţă alternativă, iar acolo unde situaţia epidemiologică indică un risc epidemiologic mare cursurile vor fi online.

Premierul a mai precizat că au fost alocate resurse importante pentru creşterea capacităţii de organizare a cursurilor online.

Premierul a arătat că, potrivit evaluării Ministerului Educaţiei, aproximativ 20% din şcoli nu sunt conectate la internet şi a indicat că, împreună cu ANCOM, operatorii de telefonie mobilă şi reprezentanţii autorităţilor locale vor fi găsite soluţii pentru a se asigura conexiunea la internet a tuturor şcolilor.

În plus, el a arătat că va exista acces gratuit la platformele online de învăţare pentru fiecare şcoală, Google şi Microsoft punând la dispoziţie astfel de soluţii. Orban a amintit că Guvernul a alocat din fondul de rezervă suma necesară pentru achiziţia a 250.000 de tablete, arătând că în cursul săptămânii viitoare vor fi stabiliţi câştigătorii licitaţiei.

El a precizat că Guvernul a disponibilizat din fondurile europene 125 de milioane de euro pentru decontarea cheltuielilor făcute de autorităţile locale pentru achiziţionarea de laptopuri suplimentare – 200.000 – şi a altor categorii de cheltuieli, respectiv pentru achiziţionarea mijloacelor de protecţie sanitară, dezinfectanţilor şi pentru achiziţia de cisterne sanitare.

Premierul a arătat că sunt organizate activităţi de creştere a competenţelor didactice de predare online prin Casele corpului didactic, cât şi prin intermediul unor organizaţii neguvernamentale acreditate de Ministerul Educaţiei.

El a indicat că, din fonduri de la Banca Mondială, este în curs de derulare achiziţia pentru 1.164 de unităţi şcolare a 74.000 de laptopuri şi camere web.

„Avem nevoie în mod clar de cooperarea atât a autorităţilor locale, cât şi a managerilor de şcoli, o implicare din partea cadrelor didactice, din partea părinţilor, în aceste eforturi pentru a asigura cele mai bune condiţii de începere a anului şcolar, pentru a putea asigura dreptul la educaţie pentru fiecare copil din România„, a adăugat Ludovic Orban.

Intervenția integrală a premierului pe tema deschiderii școlilor, în plenul reunit al Parlamentului:

”În ceea ce privește începerea anului școlar, decizia noastră este foarte clară, pe 14 septembrie, va începe anul școlar. Sigur că începerea anului școlar trebuie să se facă în niște condiții care să țină cont de situația epidemiologică.

Din acest motiv, am luat decizia să deschidem școala în mod diferențiat, pe baza deciziilor luate, în primă fază, de consiliile de administrație, inspectoratele școlare, direcțiile de sănătate publică și comitetele județene de situații de urgență. În consiliile de administrație ale școlilor sunt reprezentate autoritățile locale, sunt reprezentați părinții, sunt reprezentanții Ministerului Educației, ai inspectoratelor școlare și ei pot să facă o evaluare.

Există, practic, trei situații – situația verde, situația galbenă și situația roșie. Aici e vorba de numărul de infectări, sub 1, între 1 și 3 și de peste 3, numărul de persoane infectate în ultimele 14 zile; așa se face calculul. În funcție de situația epidemiologică din fiecare comunitate locală, școala se poate deschide normal, cu elevi în clasă, școala, în situația între 1 și 3, se poate deschide cu prezență alternativă, adică jumătate din clasă cu prezență fizică în clase, jumătate online, și, evident, alternarea acestor jumătăți de clase. În mod evident, acolo unde situația epidemiologică indică un risc epidemiologic mare școala va începe online.

Sigur că începerea școlii presupune o serie de demersuri. Demersurile pe care le-am gândit sunt demersuri care sunt în derulare pe fiecare direcție de acțiune pe care am stabilit-o. În primul rând, am constituit un comitet interministerial care pregătește deschiderea anului școlar, care este coordonat de doamna vicepremier Raluca Turcan și care are reprezentanți ai tuturor instituțiilor relevante în ceea ce privește deschiderea școlii. Este clar că pentru fiecare mod de începere a anului școlar trebuie luate măsurile specifice.

În școli, acolo unde începe activitatea normal, este clar că va fi necesar portul măștii, atât pentru cadrele didactice și pentru elevi, cât și pentru personalul auxiliar. Acolo unde este posibil să se asigure separarea prin plafoane de plexiglas în cadrul acelorași bănci, cum s-a realizat deja în anumite școli. Este important ca acest lucru să se realizeze, pentru a reduce contactul fizic.

De asemenea, toate școlile trebuie să fie pregătite cu tot ceea ce înseamnă substanțe de dezinfecție, cu dezinfectanți care să se afle la dispoziția cadrelor didactice și elevilor.

Am alocat resurse importante pentru creșterea capacității de organizare a lecțiilor, a cursurilor online. Situația, în momentul de față, am analizat-o din mai multe puncte de vedere. În primul rând, situația școlilor – dacă au sau nu au conexiune la Internet. Evaluarea făcută de Ministerul Educației – aproximativ 20% din școli nu sunt conectate la Internet. Şi împreună cu ANCOM, cu care am purtat discuții, cu operatorii de telefonie mobilă și cu reprezentanții autorităților locale, vom găsi soluții pentru a asigura conexiunea la Internet a tuturor școlilor. Acesta este obiectivul pe care îl avem.

De asemenea, fiecare școală trebuie să aibă acces la platforme de organizare a lecțiilor online. Ministerul Educației a purtat discuții cu furnizori de soluții și va exista posibilitatea de acces gratuit la platforme de învățare pentru fiecare școală. Google și Microsoft au pus la dispoziție astfel de soluții. Aceste soluții sunt gratuite pentru fiecare școală și sunt obligatoriu de utilizat de către școli pentru a permite derularea pe aceste platforme a cursurilor online.

A treia direcție de acțiune este asigurarea accesului la cursurile online pentru elevii care nu dispun de tablete sau calculatoare sau laptopuri. Pentru a asigura accesul elevilor la lecțiile online, am alocat din fondul de rezervă al Guvernului suma necesară pentru achiziția a 250.000 de tablete. Licitația este în curs de derulare. În cursul săptămânii viitoare vor fi stabiliți câștigătorii acestei proceduri pentru achiziționarea celor 250.000 de tablete pentru elevii care au nevoie de aceste tablete pentru a avea acces la cursuri, la lecții.

Pe lângă asta, am disponibilizat, din fondurile europene, 125 de milioane de euro care vor fi destinați decontării cheltuielilor făcute de autoritățile locale pentru achiziționarea de laptopuri suplimentare. Este vorba de 200.000 de laptopuri suplimentare pentru care asigurăm finanțare de 50 de milioane.

De asemenea, din 125 de milioane vom avea bani la dispoziție pentru decontarea altor categorii de cheltuieli ale autorităților locale și anume, cheltuielile pe care le au pentru achiziționarea mijloacelor de protecție sanitară, a dezinfectanților.

De asemenea, alocăm o sumă de bani și pentru decontarea cheltuielilor făcute de autoritățile locale pentru achiziția de cisterne sanitare, acolo unde este necesar, unde se asigură apă curentă și toate facilitățile necesare în școlile respective.

Pentru a crește calitatea actului educațional online, am organizat și sunt în continuare organizate activități de creștere a competențelor digitale ale cadrelor didactice de predare online, atât prin casele corpului didactic, cât și prin intermediul unor organizații neguvernamentale care sunt acreditate de Ministerul Educației pentru a furniza servicii de training pentru creșterea competențelor digitale pentru cadrele didactice. Sunt zeci de mii de cadre didactice care participă la aceste cursuri și care își îmbunătățesc capacitatea de a utiliza online-ul pentru a preda aceste lucruri.

De asemenea, din fonduri de la Banca Mondială este în curs de derulare achiziția, pentru 1.164 de unități școlare, de 74.000 de laptopuri, de asemenea, table interactive și camere web. Aceste achiziții sunt finanțate de la Banca Mondială pentru a asigura posibilitatea efectivă pentru cele 1.164 de unități școlare de a putea organiza învățământul online.

Avem nevoie în mod clar de cooperarea atât a autorităților locale, cât și a managerilor de școli, o implicare din partea cadrelor didactice, din partea părinților, în aceste eforturi, pentru a asigura cele mai bune condiții de începere a anului școlar, pentru a putea asigura dreptul la educație pentru fiecare copil din România.”

Citește și: Raportul prezentat în Parlament privind deschiderea noului an școlar. Ce măsuri are în vedere Guvernul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here