Monica Anisie, despre purtarea măștii de către elevii din clasele primare și copiii de la grădiniță: Decizia va fi a Ministerului Sănătății

0
Foto: facebook.com/ Scoala Gimnaziala "Alexandru Ioan Cuza" Bacău

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat, miercuri, că Ministerul Sănătăţii va decide dacă, la revenirea la cursuri, elevii vor purta măşti, amintind că prin lege este stabilită obligativitatea purtării măştii. „Masca, la momentul acesta, prin lege este stabilit că este obligatoriu de purtat. Dacă vă amintiţi, nu de foarte mult timp, am încheiat examenele naţionale. Copiii au purtat mască la examen”, a spus Monica Anisie, conform Agerpres.

În cazul copiilor din clasele primare şi de la grădiniţă, decizia va fi a Ministerului Sănătăţii, a adăugat ministrul. „Aici trebuie să decidă Ministerul Sănătăţii. Nu putem noi să decidem în locul lor. (…) Copiii sub 5 ani nu poartă mască”, a mai spus ministrul.

Monica Anisie a arătat că există preocupare şi pentru sănătatea cadrelor didactice. „Ne preocupă sănătatea copiilor, dar şi sănătatea cadrelor didactice. S-a vorbit foarte mult în spaţiul public, au fost foarte mulţi specialişti din Ministerul Sănătăţii sau medici care s-au pronunţat asupra faptului că sunt asimptomatici copiii, dar, în acelaşi timp, transmit foarte repede virusul către adulţi. Prin urmare, trebuie să ne gândim şi la sănătatea şi siguranţa cadrelor didactice, a personalului din unitatea de învăţământ”, a adăugat ministrul Educaţiei.

Întrebată în legătură cu desfăşurarea cursurilor în unităţile de învăţământ, având în vedere că într-o clasă sunt şi 30 de elevi, Monica Anisie a spus că toate aceste aspecte trebuie analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ.

„În acelaşi timp, atât în scenariul 1, cât şi în scenariul 2, trebuie respectate normele de igienă şi normele de sănătate publică. (…) Ultimele precizări de la OMS prevăd o distanţare de un metru. La momentul acesta, fiecare inspectorat şcolar face o analiză. Am solicitat-o încă de la videoconferinţa pe care am avut-o luni. Vor realiza pentru fiecare unitate de învăţământ, inclusiv acea oglindă a clasei, ca să vedem care sunt problemele şi să găsim soluţiile până la momentul 14 septembrie”, a subliniat Monica Anisie.

Ministrul a mai spus că termenul pentru această analiză este 12 august. „Analiza este în curs şi termenul este 12 august tocmai pentru că trebuie să luăm decizii foarte rapid atât la Ministerul Educaţiei, cât şi la Ministerul Sănătăţii şi autorităţile publice locale. (…) Trebuie să ne asumăm cu toţii această revenire la cursuri„, a punctat Monica Anisie.

Despre faptul că părintele este obligat să-şi ducă copilul la şcoală, Monica Anisie a spus: „Bineînţeles”.

„Atât timp cât nu există un pericol, nu văd de ce nu trebuie să îşi trimită părintele copilul la şcoală. Decizia Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă este luată împreună cu Direcţia de sănătate publică. Deci, dacă acolo se spune că nu există nici un pericol, nu văd de ce nu ar participa la cursuri elevii. (…) Dacă ne uităm în ultimul timp, foarte mulţi elevi şi părinţi îşi doresc să revină la şcoală şi în spaţiul public s-au manifestat astfel de dorinţe”, a mai afirmat Monica Anisie.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.