Cod unic pentru aflarea rezultatelor la Evaluarea Națională. Explicațiile secretarului de stat, Luminița Barcari: Sistemul nu are de ce să aibă erori

0

Absolvenții claselor a VIII-a și a XII-a își vor afla, în acest an, rezultatele la examenele naționale pe baza unui cod unic. Ministerul Educației a anunțat că va publica rezultatele prin anonimizarea numelui și prenumelui candidaților. Elevii de clasa a VIII-a au primit codul la proba de miercuri a Evaluării Naționale, astfel că, luni, 22 iunie, la afișarea primelor rezultate, se vor putea identifica cu ajutorul acestui cod. Secretarul de stat în MEC, Luminița Barcari, a explicat miercuri seara, la Digi 24, de ce s-a luat această decizie, cum se va aplica și ce se va întâmpla dacă un candidat pierde bilețelul cu codul primit.

”Am ales să anonimizăm numele și prenumele copilului pentru că avem o solicitare din partea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal și, într-adevăr, trebuia să respectăm regulamentul Uniunii Europene privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal”, a spus Luminița Barcari.

La remarca moderatorului că acest lucru s-a făcut ”peste noapte”, secretarul de stat a spus: ”La prima probă, au primit o declarație pe care părintele ar fi trebuit să o completeze, pentru că acești elevi, absolvenții de clasa a VIII-a, încă sunt minori.

Deci, părintele trebuia să fie de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal și pentru că au fost foarte mulți părinți care nu și-au dat acordul, am ales să luăm o decizie la nivel de sistem, de minister, astfel încât să anonimizăm numele și prenumele. Legea educației naționale prevede că rezultatele acestor examene sunt publice, dar rezultatele înseamnă, de fapt, notele pe care copilul le ia la fiecare probă și media”.

Secretarul de stat a completat că atât la avizierul școlii, cât și pe site-ul Ministerului Educației se va regăsi o listă cu notele și mediile, dar în loc de nume va figura acel cod în baza căruia fiecare candidat își va putea afla rezultatele.

”Atât pe site, cât și la avizier, ei vor avea lista cu acel cod și se vor identifica”, a precizat secretarul de stat.

Întrebată dacă elevii mai pot afla codul în cazul în care pierd bilețelul, Luminița Barcari a răspuns: ”Sigur că da, pentru că școala are. În catalogul Centrului de examen, Centrului de evaluare, există copilul cu numele și prenumele. Școala are, mai ales în aplicația Evaluării Naționale există acel cod și, bineînțeles, că imediat îi va fi comunicat.”

Secretarul de stat a exclus apariția unor erori în toată această procedură: ”Eu cred că sistemul nu are de ce să aibă erori. (…) Noi colaborăm cu o firmă care are toată baza de date și sunt bine realizate. Inspectoratele au fost informate ce au de făcut și eu cred că informaticienii și-au făcut treaba foarte bine.”

Citește și: Ministerul Educației: Rezultatele la examenele naționale vor fi publicate cu anonimizarea numelui şi a prenumelui candidaților

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.