Strategii pentru revenirea elevilor la școală în toamnă: ”În curând, vom pune pe site-ul MEC variantele de lucru în dezbatere publică”

0

Secretarul de stat în MEC, Luminița Barcari, a declarat miercuri seara, la Digi 24, că în cadrul Ministerului Educației există un grup de lucru care încearcă să creioneze mai multe strategii pentru revenirea elevilor la școală în toamnă, în funcție de contextul epidemiologic. Luminița Barcari a spus că o variantă discutată a fost venirea prin rotație a elevilor la cursuri: jumătate dintre elevii unei clase să fie prezenți efectiv la școală, cealaltă jumătate să urmărească lecția online de acasă. Secretarul de stat a anunțat că MEC va pune ”în curând” în dezbatere publică variantele de lucru pentru la toamnă.

”În cadrul Ministerului Educației și Cercetării, există acum un grup de lucru care, împreună cu partenerii noștri sociali, cu sindicatele, cu ONG-uri, încercăm să creionăm niște strategii pentru revenirea elevilor la școală în toamnă. (…) Ne-am gândit la un moment dat – doar un exemplu vă dau – jumătate de clasă să vină efectiv în sala de clasă, ceilalți să poată urmări online lecția, a doua zi urmând să vină și cealaltă jumătate. V-am dat doar un exemplu. Ministerul Educației și Cercetării este în permanentă legătură cu miniștrii Educației din celelalte țări europene astfel încât, în funcție de situațiile concrete din fiecare țară, noi putem să ne inspirăm. În curând, vom pune pe site-ul ministerului variantele de lucru în dezbatere publică”, a spus secretarul de stat în MEC.

În ceea ce privește documentul INSP în care erau incluse recomandări pentru revenirea elevilor la școală, Luminița Barcari a precizat că Ministerul Educației nu a fost consultat.

Recunosc că nu am citit acest document pentru că nu ne aparține și bănuiesc că, într-adevăr, este un document de lucru de care și noi vom ține seama atunci când ne va fi transmis. Întotdeauna am colaborat foarte bine cu reprezentanții Ministerului Sănătății și, pe baza celor recomandate de dumnealor, vom realiza și noi acele variante pentru că și în această perioadă, în funcție de evoluția contextului epidemiologic, am luat varianta care s-a potrivit la un anumit moment. (…) Nu am fost anunțați de aceste reguli și de aceea am decis ca împreună să hotărâm regulile pe care le vom aplica din toamnă, a declarat Luminița Barcari.

Luminița Barcari a mai spus că, în timpul probelor de la Evaluarea Națională, dar și în cele două săptămâni de pregătire pentru examene, s-a dovedit că elevii au reușit să respecte regulile, iar în școală s-au respectat toate procedurile: ”Poate ne vom obișnui cu acest lucru.”

Programa școlară

Secretarul de stat a vorbit și despre schimbarea programei școlare astfel încât noțiunile învățate de copii să aibă aplicabilitate în viața de zi cu zi.

”Noi trebuie, încet-încet, să modificăm atât programele, cât și curriculumul (…) Eu sunt profesor de chimie și mă bazam mai mult pe experimente și pe modul în care copiii văd chimia în viața de zi cu zi. Și cred că, la fiecare disciplină, ar trebui să facem acest lucru, adică și la matematică, să folosim aparatul matematic și să vedem cum ne ajută el în viața de zi cu zi. (…) Aplicabilitatea tuturor noțiunilor ar trebui să fie o prioritate pentru orice profesor”, a spus Luminița Barcari.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.