Asociațiile elevilor cer MEC să respecte decizia CNCD și recomandarea Avocatului Poporului: Elevii cu temperatură pot susține examenul într-o sală separată

0
Foto: facebook.com/ Scoala Gimnaziala "Alexandru Ioan Cuza" Bacău

Asociațiile de elevi consideră că măsura prin care elevilor cu temperatură nu le este permis accesul la probele examenelor de Evaluarea Națională și Bacalaureat este una discriminatorie, iar Ministerul Educației și Ministerul Sănătății trebuie să țină cont de decizia Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), dar și de recomandarea Avocatului Poporului (AP). Elevii solicită celor două ministere ”să retragă în regim de urgență condiția care are ca efect încălcarea exercitării dreptului la educaţie, în condiţii de egalitate”. 

În opinia asociațiilor, soluția este ca elevii cu temperatura corporală mai mare decât limita specificată de autorități să susțină examenele la data stabilită, într-o altă sală de clasă, amenajată special pentru această situație.

”Perioada în care cursurile au fost suspendate a fost una plină de semne de întrebare în ceea ce privește examenul pentru elevii din clasele a VIII-a și a XII-a, iar haosul a creat de altfel panică în rândul elevilor. Cei peste 170.000 de elevi ce urmează să susțină luni, 15 iunie a.c., prima probă a examenului de Evaluare Națională s-au pregătit pentru prima sesiune a examenului, iar o altă amânare va afecta în mod negativ performanțele și rezultatele acestora”, avertizează reprezentanții elevilor.

Comunicatul integral al asociațiilor de elevi:

”Autoritățile restricționează accesul la examene fără să țină cont de prejudiciul adus elevilor!

Asociațiile de elevi din țară susțin apelul făcut de Avocatul Poporului față de condiția prin care elevilor cu temperatura mai mare de 37,3 grade Celsius le este interzis accesul la probele scrise ale examenelor naționale.

Asociațiile reprezentative ale elevilor din România consideră că măsura prin care elevilor nu le este permis accesul la probele examenelor de Evaluarea Națională și Bacalaureat este una discriminatorie și că Ministerul Educației și Ministerul Sănătății trebuie să țină cont de decizia Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, dar și de recomandarea Avocatului Poporului.

Reprezentanții elevilor au atras atenția în legătură cu faptul că există o serie de alte cauze din cauza cărora temperatura corporală poate depăși limita impusă de autorități. Infecțiile dentare, sinuzitele, virozele, ciclul menstrual, dar și emoțiile sau stresul prin care o bună parte din elevi trec atunci când susțin un examen de acest gen, reprezintă un motiv întemeiat prin care celor din anii terminali să nu le fie interzisă participarea la examene.

De asemenea, organizarea unei sesiuni speciale nu este o măsură benefică, întrucât temperatura corporală poate depăși limita impusă de autorități, iar autoritățile nu au menționat o soluție în acest sens.

Totodată, condiţia limitei temperaturii corporale reprezintă doar un indiciu și nu constituie o certitudine medicală, a existenţei infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, având în vedere și faptul că elevii au obligația de a respecta regulile privind distanțarea fizică și dezinfecția.

Mai mult, perioada în care cursurile au fost suspendate a fost una plină de semne de întrebare în ceea ce privește examenul pentru elevii din clasele a VIII-a și a XII-a, iar haosul a creat de altfel panică în rândul elevilor. Cei peste 170.000 de elevi ce urmează să susțină luni, 15 iunie a.c., prima probă a examenului de Evaluare Națională s-au pregătit pentru prima sesiune a examenului, iar o altă amânare va afecta în mod negativ performanțele și rezultatele acestora.

Soluția propusă de asociațiile de elevi, menționată și de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării este ca elevii cu temperatura corporală mai mare decât limita specificată de autorități să susțină examenele la data stabilită, într-o altă sală de clasă, amenajată special pentru această situație.

Așadar, solicităm ferm Ministerului Educației și Ministerului Sănătății să retragă în regim de urgență condiția care are ca efect încălcarea exercitării dreptului la educaţie, în condiţii de egalitate. Elevii trebuie să susțină examenele la data stabilită!

“Este discriminatoriu ca unui elev să îi fie interzis accesul la examen din cauza temperaturii corporale, mai ales atunci când aceasta nu ne arată clar faptul că ești infectat, avem decizia CNCD și recomandarea Avocatului Poporului. Măsurarea temperaturii este o metodă de prevedere a răspândirii virusului, dar una care nu asigură protecție directă, măsurile reale fiind purtarea măștii, păstrarea distanței necesare și respectarea regulilor de dezinfecție. – Andreea Sabina Spătariu, președinte AEC.

Este cazul ca autoritățile să nu mai conteste competența unor organe mai bine pregătite, deoarece în această luptă, singurii care au de suferit sunt elevii care vor participa la examenele naționale și vor fi, în cele din urmă, afectați de deciziile luate în necunoștință de cauză de către Guvern. Pe această cale doresc să specific că, în calitate de elev ce urmează să susțină examenul de bacalaureat, nu voi uita niciodată incompetența și lipsa de interes a actualului Guvern referitor la sănătatea și siguranța elevilor. Educația nu este un joc politic.” – Alexandru-Nicolae Rădulescu, președintele AEBI

După o rundă discriminatorie a elevilor cu privire la achiziționarea de tablete pentru cei aflați în medii dezavantajate și alta cu privire la transport, urmează cea de a 3-a rundă prin care guvernul îi discriminează pe elevi, în acest caz cu privire la examenele naționale. Toți știm că temperatura corpului crește din mai multe motive, mai ales pe timp de vară; poate un elev merge pe jos până la unitatea de învățământ în care va da examenul, poate are o infecție în organism de care nici nu știe, sau poate e fată și se află la menstruație. Sunt o multitudine de astfel de exemple, iar noi nu ne putem permite restrictionarea dreptului lor de a da examenul. – Paula Livia Buda, președinte AEM

“Creșterea temperaturii corporale nu este neapărat determinată de infectarea cu COVID-19. O infecție la măsea, ciclul menstrual, o viroză sau chiar emoțiile pot fi factori în acest sens. Este absolut necesar ca MEC să respecte decizia Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării și recomandările Avocatului Poporului pentru bunăstarea elevilor. Facem apel la conștiința doamnei ministru și îi spunem că soluțiile există și sunt nenumărate : elevii cu temperatură ridicată pot fi izolați într-o sală separată împreună cu profesorul supraveghetor, unde își vor susține examenul la data stabilită. Rugăm autoritățile să țină cont de solicitarea noastră și să ne arate tuturor, că favorizează educația, nu restricționarea ei.” – Alexia Maria Coman, vicepreședinte AVE

Citește  și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.