Moţiunea simplă împotriva ministrului Educaţiei, Monica Anisie, a fost adoptată – Camera Deputaților UPDATE

0

Deputații au adoptat, miercuri, moţiunea simplă împotriva ministrului Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, inițiată de Pro România şi PSD. Adoptarea moțiunii nu atrage în mod obligatoriu demisia sau demiterea ministrului Educației, lucru cerut de inițiatori. 

UPDATE Camera Deputaților a adoptat moțiunea simplă depusă împotriva ministrului Educației, cu 172 de voturi ”pentru”, 90 ”împotrivă” și 47 de abțineri.

Moțiunea „Pas cu pas am ajuns în colaps educaţional – PNL a creat România NeEducată”, semnată de 93 de deputaţi de la Pro România şi de la PSD, a fost dezbătută, luni, în plenul Camerei Deputaților. Pro România şi PSD solicită demisia ministrului Educației, acuzând „lipsa de viziune şi de strategie, care a făcut ca preşcolari, elevi, studenţi, părinţi, bunici şi personal din învăţământ să trăiască luni de zile în panică şi nesiguranţă”, scrie Agerpres.

În cadrul dezbaterilor de luni, Monica Anisie a spus că şcoala românească este „sub nivelul provocărilor” cu care se confruntă generaţiile actuale de elevi, pentru că a rămas „captivă unor formule conservatoare” şi unui sistem care nu pune accent pe abilităţile elevului, ci pe capacitatea de a înmagazina cunoştinţe.

”Sunt de acord că şcoala românească nu este o şcoală care să ajute copilul sau tânărul să afle cine este şi încotro va merge. Pot să fiu eu învinovăţită de asta? Sunt ministru de aproape şapte luni. Aş fi putut să rezolv în şapte luni ce nu au reuşit miniştrii dumneavoastră în toţi aceşti ani de mandat? (…) Am citit cu atenţie textul moţiunii. Chiar dacă pare desprins dintr-o comedie, voi păstra decenţa şi voi răspunde cu seriozitate acuzaţiilor dumneavoastră. (…) De ce oare şcoala românească nu a fost pregătită pentru învăţământul online? Unde sunt cele 2,2 miliarde de lei promise acum doi ani pentru achiziţionarea de tablete pentru elevii români?”, a declarat, în plen, ministrul Educației.

  • Deputatul Mihaela Huncă (Pro România) a susţinut că în sistemul educaţional românesc nu a existat niciodată ca acum „o stare de haos produsă de incompetenţă sau nepăsare”, considerând că în Ministerul Educaţiei „nu ştie stânga ce face dreapta”.
  • Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, le-a reproşat liberalilor că au fost la guvernare 16 ani, iar nereformarea sistemului de educaţie li se datorează în mare parte.
  • Deputatul PNL Marilen Pirtea a subliniat, la rândul său, că 64% dintre mandatele de ministru al Educaţiei au fost ocupate, de la Revoluţie până în prezent, de reprezentanţi ai PSD, el considerând acest lucru ”deziluzionant” şi că ”efectele vor fi resimţite multă vreme”. Marilen Pirtea a atras atenţia că domeniul educaţiei trebuie lăsat pe mâna specialiştilor.
  • Deputatul PMP Marius Paşcan a spus că moţiunea simplă pe Educaţie este doar „un exerciţiu de propagandă politică” utilizat de Pro România şi PSD pentru imagine, menţionând că activitatea Monicăi Anisie a fost ”rezonabilă” în această perioadă.

Citește și: Monica Anisie, la dezbaterea moțiunii: Aş fi putut să rezolv în şapte luni ce nu au reuşit miniştrii dumneavoastră în toți anii de mandat? UPDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.