Monica Anisie, la dezbaterea moțiunii: Aş fi putut să rezolv în şapte luni ce nu au reuşit miniştrii dumneavoastră în toți anii de mandat? UPDATE

0

Camera Deputaţilor a dezbătut, luni, moţiunea simplă împotriva ministrului Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie. ”Sunt de acord că şcoala românească nu este o şcoală care să ajute copilul sau tânărul să afle cine este şi încotro va merge. Pot să fiu eu învinovăţită de asta? Sunt ministru de aproape şapte luni. Aş fi putut să rezolv în şapte luni ce nu au reuşit miniştrii dumneavoastră în toţi aceşti ani de mandat?”, a spus Monica Anisie, în ședința de plen, citată de Agerpres. Votul asupra moțiunii va fi dat miercuri.

UPDATE Intervenția ministrului Educației în plenul Camerei Deputaților:

    • „În aceşti 30 de ani de la Revoluţie, modernizarea şcolii româneşti nu a fost una reală şi consistentă. Excepţia o face anul 2011, care a fost marcat de apariţia primei legi a educaţiei menite a schimba profund sistemul educaţional. Dar şi această lege, la numai un an de la implementare, a fost modificată cum aţi ajuns la guvernare. Dumneavoastră puteţi să depuneţi câte moţiuni doriţi, dar nu îi scutiţi pe propriii miniştri care au gestionat cel mai mult şcoala românească în aceşti ani. Şcoala românească este sub nivelul provocărilor cu care se confruntă generaţiile actuale de elevi. Da, şcoala românească a rămas captivă unor formule conservatoare, unui sistem care nu pune accent pe abilităţile elevului, ci pe capacitatea de a înmagazina cunoştinţele şi de a le reda fără să fie învăţat cum să coreleze informaţiile între ele şi să le adapteze la realităţile lor”, le-a spus ministrul semnatarilor moţiunii.
    • „Sunt de acord că şcoala românească nu este o şcoală care să ajute copilul sau tânărul să afle cine este şi încotro va merge. Pot să fiu eu învinovăţită de asta? Sunt ministru de aproape şapte luni. Aş fi putut să rezolv în şapte luni ce nu au reuşit miniştrii dumneavoastră în toţi aceşti ani de mandat? (…) Am citit cu atenţie textul moţiunii. Chiar dacă pare desprins dintr-o comedie, voi păstra decenţa şi voi răspunde cu seriozitate acuzaţiilor dumneavoastră. (…) De ce oare şcoala românească nu a fost pregătită pentru învăţământul online? Unde sunt cele 2,2 miliarde de lei promise acum doi ani pentru achiziţionarea de tablete pentru elevii români?”
    • „Sunteţi într-o gravă eroare. Există Programul naţional „Şcoala de acasă” prin care se alocă şi fonduri şi se vor achiziţiona şi dispozitive conectate la internet pentru cei aproximativ 250.000 de copii din mediile dezavantajate.”
    • „Aţi făcut referire în textul moţiunii la cercetare. Sincer, mă mir. Ştiţi ce am găsit la cercetare? Guvernele PSD au dus înapoi sistemul de cercetare cu zece ani prin subfinanţarea cronică şi promovând oameni care cred că cercetarea se face precum politica. Cu o execuţie de doar zece la sută din planul naţional de cercetare-dezvoltare-inovare 2014-2020, să nu ne mire starea cercetării din România. În toţi aceşti ani, competiţiile de proiecte au fost aproape inexistente şi atunci când le-au deschis, au eliminat experţii internaţionali din evaluări. (…) Ce s-a mai întâmplat la cercetare pe vremea guvernelor PSD? Nimic.”

UPDATE Camera Deputaţilor a început dezbaterea moţiunii simple împotriva ministrului Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie.

Liderul deputaţilor liberali, Florin Roman, a solicitat rescrierea moţiunii, susţinând că nu respectă regulamentul. „Solicit retrimiterea moţiunii pentru a fi refăcută. În temeiul 107 din Regulament, preşedintele Camerei nu va lua în considerare moţiunile care au finalitatea unei moţiuni de cenzură. În moţiune se solicită demisia ministrului şi, deci, are o finalitate de moţiune de cenzură„, a spus Roman, citat de Agerpres.

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a opinat că această moţiune poate fi dezbătută. „Evident că această moţiune nu este de cenzură, este vorba de un singur ministru. Nu cerem demisia doamnei ministru, lucrurile sunt foarte clare, premierul trebuie să o demită. (…) Este o moţiune simplă, care nu priveşte decât un singur membru al Cabinetului. Putem să dezbatem această moţiune”, a afirmat Ponta.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a precizat că nu se poate supune la vot această chestiune. Moţiunea simplă a fost citită de deputatul Pro România, Mihaela Huncă.


Moţiunea este intitulată „Pas cu pas am ajuns în colaps educaţional – PNL a creat România NeEducată” şi este semnată de 93 de deputaţi Pro România şi PSD.

Pro România şi PSD solicită demisia ministrului Educaţiei, Monica Anisie, acuzând „haos” în domeniu, dar şi „lipsă de viziune şi de strategie, care a făcut ca preşcolari, elevi, studenţi, părinţi, bunici şi personal din învăţământ să trăiască luni de zile în panică şi nesiguranţă”.

„Această moţiune este o mică parte a răspunsului nostru la nepăsarea şi incompetenţa dovedite pas cu pas de ministrul Educaţiei şi Cercetării de la preluarea mandatului, culminând cu perioada coronacrizei. Este o mică parte a învăţământului preuniversitar. Nu vrem să detaliem incompetenţa de care ministrul Educaţiei a dat dovadă în ceea ce priveşte învăţământul universitar sau cercetarea. Nici măcar o dată, în ultimii 30 de ani, românii nu au trăit asemenea momente de haos în Educaţie. Lipsa de viziune şi de strategie a făcut ca toţi cei din sistem – preşcolari, elevi, studenţi, părinţi, bunici şi personal din învăţământ – să trăiască luni de zile în panică şi nesiguranţă. Astăzi, aici, trebuie să punem capăt acestei crize. Ne bazăm pe demisia doamnei ministru dacă această moţiune trece”, se arată în textul moţiunii simple.

Iniţiatorii susţin că în perioada stării de urgenţă decidenţii de la Ministerul Educaţiei şi Cercetării trebuiau să vină cu un set de proceduri care să reglementeze situaţia cadrelor didactice de predare, a personalului didactic auxiliar, a directorilor, a inspectorilor şcolari şi a personalului nedidactic, dar ministrul „a preferat să se spele pe mâini”.

„Doamna Anisie trăieşte în ‘bula ei de la partid’ şi pe zi ce trece, pas cu pas, creează şi mai mare haos în sistemul de învăţământ. Părinţii elevilor din clasele terminale sunt oripilaţi de ideile vehiculate cu atâta lejeritate de doamna Anisie. (…) În ultimele două luni am văzut cu toţii ce înseamnă ca un politruc neprofesionist să conducă învăţământul românesc. Situaţia de criză ar fi trebuit să evidenţieze abilităţile de leadership şi competenţele de manager ale ministrului Educaţiei. În schimb, am văzut bâlbâieli, răzgândeli neargumentate, declaraţii contradictorii ale tuturor reprezentanţilor guvernamentali, lipsă de înţelegere a riscurilor sistemului şi completă lipsă de viziune”, se menţionează în document.

De asemenea, semnatarii moţiunii susţin că nu au fost comunicate în timp util scenariile şi măsurile avute în vedere de minister în contextul pandemiei de coronavirus.

Iniţiatorii demersului mai menţionează că nu a fost implementat şi actualizat nici programul Euro 200, astfel încât toţi elevii să aibă la dispoziţie un computer, laptop sau tabletă pentru continuarea studiilor şi nu a existat niciun fel de coerenţă cu privire la stabilirea unui calendar pentru începutul de an şcolar, nici pentru grădiniţe şi nici pentru şcoli.

”Riscăm să asistăm la un colaps, cu consecinţe grave pentru întreaga societate, pe parcursul a mai multor generaţii, şi trebuie să punem capăt acestor paşi spre România needucată. Credem cu tărie că ministrul Monica Anisie a pierdut dreptul moral de a realiza politicile în domeniul educaţional şi de a exercita conducerea Ministerului Educaţiei şi Cercetării. Din toate aceste considerente expuse anterior, vă cerem să constataţi şi să confirmaţi eşecul acesteia, votând solicitarea noastră de demitere imediată a ministrului Educaţiei şi Cercetării – Monica Anisie!”, se arată în text.

Citește și: Moţiune simplă împotriva ministrului Educaţiei, depusă la Camera Deputaților. Inițiatorii cer demisia Monicăi Anisie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.