Andy Varga: Am făcut un subiect de examen de matematică în condiţiile anunţate: cu masca pe faţă, trei ore. N-am rezistat, mi s-a părut infernal

0
Foto: facebook.com/ Andy Varga

Andreea (Andy) Varga, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Satu Mare, cunoscută pentru protestul #foaia goală de anul trecut, a declarat, într-un interviu pentru Adevărul, că a încercat să stea timp de trei ore cu masca de protecție pe față, în timp ce rezolva un subiect de examen, dar nu a rezistat. ”Mi s-a părut infernal. Eram atât de iritată la sfârşit, că am zis: gata!”, a spus Andy.

”Chiar ieri am discutat cu mama după ce am făcut un subiect de examen de matematică în condiţiile anunţate: cu masca pe faţă, trei ore. Nu mi-au trebuit trei ore ca să rezolv subiectul, dar nici n-am rezistat trei ore cu masca pe faţă, mi s-a părut infernal. Eram atât de iritată la sfârşit, că am zis: gata! M-am gândit că, dacă mă vor scoate din examen pentru că mi-am dat jos masca de pe faţă, va fi ok, pentru că am rezistat o oră şi jumătate şi am reuşit să rezolv aproape tot subiectul. Dar dacă ne-ar lăsa fără mască, ar fi extraordinar”, a declarat Andy Varga.

Eleva din Satu Mare a mai arătat că examenul de Bacalaureat nu evaluează competenţe, ”evaluează, eventual, capacitatea de memorare a elevilor”: ”Informaţia este foarte multă şi nu este ceva ce elevul va folosi în viitor.”

I-am spus mamei că subiectul nu conţine lucruri pe care să le foloseşti în viaţă şi ea mi-a mărturisit că, din toată matematica pe care a învăţat-o, foloseşte doar calcule banale, adunare, scădere, înmulţire, împărţire şi procente. (…) Poate că alţii folosesc alte lucruri. Dar integralele, derivatele, la nivelul la care se învaţă în liceu, nu ştiu dacă sunt atât de necesare. Mi se pare normal să ştii, să ai câteva noţiuni de bază, dar restul cred că ar trebui să-l înveţi la facultate. Cât despre română, acolo iar mi se pare puţin exagerat. Pentru că, în principiu, stai şi înveţi comentarii pe de rost, pe care le-ai uitat din momentul în care ai dat examenul şi ai pus pixul jos”, a explicat Andy.

Întrebată cum s-a pregătit pentru examenul de Bacalaureat în toată această perioadă, Andy Varga a răspuns: ”N-am avut cursuri online cu toţi profesorii. Eu susţin examenul de BAC la matematică, română şi informatică şi am făcut cursuri online la informatică. Dar n-au fost cursuri predate neapărat, pentru că materia fusese predată până la începerea pandemiei. Am primit subiecte de BAC pe care le rezolvam şi apoi discutam cine-ce metodă a folosit, cine nu s-a descurcat, să i se explice. Eu fac parte din categoria elevilor care au internet, am putut să accesez subiectele de BAC ale Ministerului Educaţiei şi am lucrat pe acestea.”

Citește interviul integral pe adevarul.ro

Citește și: Antonia Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor: Zeci de elevi mă sună zilnic, îmi scriu, sunt complet derutați de mesajele din spațiul public

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.