Antonia Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor: Zeci de elevi mă sună zilnic, îmi scriu, sunt complet derutați de mesajele din spațiul public

0

Antonia Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor, elevă în clasa a XII-a, critică modul în care autoritățile comunică deciziile privind organizarea cursurilor de pregătire din perioada 2-12 iunie și a examenelor naționale, unele mesaje fiind contradictorii. ”Tot discursul din ultima perioadă nu a fost deloc în beneficiul nostru. Ne-a adus foarte multe incertitudini, elevii, pur și simplu, acum se informează de pe Facebook, din site-uri care poate nu sunt toate verificate pentru că mesajul a fost comunicat eronat”, a spus Antonia Pup, într-o intervenție la Digi 24. Într-un comunicat de presă, Consiliul Național al Elevilor dă exemplul deciziilor privind purtarea măștii de protecție în timpul examenelor naționale.

”Acum câteva săptămâni, Ministerul Educației și Cercetării anunța un program de public speaking, destinat elevilor, aparent cei din Ministerul Educației și cei din Ministerul Sănătății nu au capacități de public speaking sau lucrurile așa arată din comunicarea publică din ultima perioadă.

Cum ar trebui eu, ca elev în clasa a XII-a și președinte al Consiliului Național al Elevilor, să mă simt când zeci de elevi mă sună zilnic, îmi scriu și sunt complet derutați de mesajele din spațiul public? Se poartă mască, nu se poartă mască, câți venim la școală, câți vom fi în clasă, ce se va întâmpla cu probele de competențe… Adică aceste decizii nu au fost comunicate transparent.

Ministerul Educației și Cercetării putea foarte bine să se coordoneze în primul rând, înainte să lanseze un mesaj în spațiul public, cu celelalte ministere, cu întregul Guvern pentru ca elevii să nu se mai afle în situația în care se află acum. Sunt convinsă că toate aceste informații tehnice nu au ajuns la toate unitățile de învățământ preuniversitar, nici nu vreau să mă gândesc care este situația în acele unități de învățământ din mediile defavorizate, care nu au acces la informații atât de stabil…”, a declarat, miercuri seara, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Antonia Pup a adăugat că nu contestă măsurile epidemiologice pentru că experții din domeniul sănătății trebuie să ghideze modul în care vor fi organizate orele de pregătire și examenele naționale.

Dar ceea ce vreau eu să subliniez este că tot discursul din ultima perioadă nu a fost deloc în beneficiul nostru. Ne-a adus foarte multe incertitudini, elevii, pur și simplu, acum se informează de pe Facebook, din site-uri care poate nu sunt toate verificate pentru că mesajul a fost comunicat eronat.

Văd acest impersonal din partea ministerului, din partea Guvernului în general: se lucrează, o să avem totul pus la punct, elevii vor putea da examenele în condiții cât se poate de sigure, însă dacă stăm să analizăm ultimele măsuri, o să ne dăm seama că de fapt lucrurile nu stau chiar așa. Iar eu, sincer să vă spun, mă aflu câteodată în imposibilitatea de a livra colegilor mei un răspuns”, a spus Antonia Pup.

”Cu mască sau fără mască?”

Într-un comunicat de presă, transmis joi, Consiliul Național al Elevilor solicită Ministerului Educaţiei şi Cercetării şi Ministerului Sănătăţii să lanseze o platformă unică de informare pentru elevi, părinţi şi profesori, care să conţină informaţii relevante cu privire la modul în care se vor desfăşura examenele naţionale, dar şi pregătirea aferentă acestora.

”În ultima perioadă, un ordin comun al ministrului educaţiei şi cercetării şi ministrului sănătăţii a fost modificat, purtarea măştilor devenind facultativă în cadrul examenelor naţionale. Elevii din România sunt afectaţi de fiecare mesaj public contradictoriu lansat de decidenţii din domeniul educaţional, iar informaţiile lansate în spaţiul public, prin presă, sunt adeseori singurele surse de informare pe care le întâlnim în comunităţile şcolare. Este fără precedent ca, în aceeaşi săptămână, elevii să se confrunte cu declaraţii contradictorii din partea Guvernului, declaraţii publice care stârnesc incertitudine la toate nivelurile educaţiei”, se arată în comunicatul CNE.

Comunicatul integral al Consiliului Național al Elevilor:

”Elevii au nevoie de certitudine!

Consiliul Naţional al Elevilor, structura de reprezentare a elevilor din întreaga ţară, transmite Guvernului României nevoia de certitudine pe plan educaţional. În ultima perioadă, un ordin comun al ministrului educaţiei şi cercetării şi ministrului sănătăţii a fost modificat, purtarea măştilor devenind facultativă în cadrul examenelor naţionale.

Elevii din România sunt afectaţi de fiecare mesaj public contradictoriu lansat de decidenţii din domeniul educaţional, iar informaţiile lansate în spaţiul public, prin presă, sunt adeseori singurele surse de informare pe care le întâlnim în comunităţile şcolare. Este fără precedent ca, în aceeaşi săptămână, elevii să se confrunte cu declaraţii contradictorii din partea Guvernului, declaraţii publice care stârnesc incertitudine la toate nivelurile educaţiei.

Solicităm Ministerului Educaţiei şi Cercetării şi Ministerului Sănătăţii coordonarea în sensul lansării unei platforme unice de informare pentru elevi, părinţi şi profesori, care să conţină informaţii relevante cu privire la modul în care se vor desfăşura examenele naţionale, dar şi pregătirea aferentă acestora. Guvernul României trebuie să îşi comunice mesajele într-un mod accesibil, astfel încât fiecare elev, fiecare părinte şi fiecare profesor să cunoască măsurile implementate, să nu mai existe incertitudine acolo unde ar trebui să existe decizii ferme comunicate transparent.

Elevii au nevoie de răspunsuri, însă tot ce primesc este incertitudine. Mii de comunităţi şcolare se informează din presă pentru că nu primesc răspunsuri accesibile de la Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Cu mască sau fără mască? Aceasta este întrebarea la care ne pot răspunde doar medicii epidemiologi, dar cum poate un elev să fie îndemnat la calm şi solidaritate în timp ce, de săptămâni de zile până acum, a ascultat zeci de declaraţii contradictorii din partea membrilor aceluiaşi Guvern? a declarat Antonia-Laura Pup, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.”

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.