Mesajul unei eleve care a participat la protestul #foaiagoală: ”Nu mai vreau să se facă modificări în timpul anului școlar și să mă afecteze”

0
Foto: facebook.com

O elevă de 17 ani din Satu Mare a scris, la simularea examenului de Bacalaureat, în locul rezolvării subiectelor, aproape șase pagini cu nemulțumirile pe care le are față de sistemul de educație. Eleva s-a alăturat astfel protestului #foaiagoală, inițiat de Consiliului Național al Elevilor. Lucrarea a fost notată cu 1, dar pe ultima foaie, profesorul care a corectat lucrarea a scris cu roșu ”foarte bine argumentat și concis”

Fotografiile lucrării au fost postate pe Facebook de mama elevei. ”O lecție de viață pe care am învățat-o de la fiica mea de 17 ani… Mi-aș dori să ajungă și la cei cărora le este adresată de fapt”, a scris aceasta.

Iată câteva fragmente din lucrare:

”Stimați profesori, probabil ați înțeles deja că aceasta nu este o lucrare ca toate celelalte și că am ales să mă alătur protestului Consiliului Național al Elevilor, în loc să rezolv subiectul. Ceva îmi spune că această lucrare nu va fi citită până în capăt, însă sper să greșesc și sper ca cine o va citi să înțeleagă că acest protest nu este împotriva simulărilor sau a profesorilor sau chiar a școlii, ci împotriva acestui sistem de învățămînt care ne vede pe noi, elevii, doar ca pe niște numere în statisticile celor de sus.”

”Toată această poveste cu simulările nu a fost decât picătura care a făcut paharul să dea pe dinafară: elevi, părinți și profesori care au ajuns la concluzia că e destul și că aceste experimente făcute de Ministerul Educației Naționale (MEN) trebuie să înceteze. Deși este un demers lansat de elevi, mulți părinți și profesori au decis să ni se alăture.”

”Scopul acestui protest nu este să îi îndemne pe elevi să nu învețe sau să-și bată joc de simulări sau de munca anumitor persoane. Scopul acestui protest este de a-i face pe cei de sus și din jurul nostru să înțeleagă că noi, elevii, avem o voce, o părere, o speranță că reforma învățământului nu se va mai face din pix, cu modificări peste noapte, cu schimbarea regulilor jocului în timpul jocului și, dacă nu noi, cel puțin generațiile viitoare să se bucure de un sistem educațional care să le dezvolte gândirea critică, abilitățile în diverse domenii, talentele etc.”

”Ei bine, eu am decis. Am decis că nu mai vreau să se facă modificări în timpul anului școlar și să mă afecteze, am decis că vreau ca școala să îmi dezvolte mai mult decât competitivitatea, am decis să protestez pentru că fiecare om contează și am decis că țara asta poate avea un viitor mai bun dacă luptăm pentru asta.”

”Cum am spus, protestul este împotriva sistemului de învățământ, nu a simulărilor. Știu că trebuie evaluate cunoștințele și știu că din această simulare reiese unde mai avem de lucru, dar știu că voi avea și subiecte grilă la matematică și s-a anunțat abia în data de 14 martie.” 

Citește și: Eleva care a scris mesajul anti-sistem: ”Profesorii m-au felicitat și au regretat puțin că au fost nevoiți să treacă nota 1”



Consiliul Național al Elevilor a demarat, pe 10 martie 2019, campania ”Anul acesta, dăm #foaiagoală la simulările naționale!”, prin care i-a îndemnat pe elevii care susțin simulările examenelor naționale să dea foaia goală sau să scrie ce îi nemulțumește cu privire la sistemul de educație.

Citește și: Antonia Pup, elevă în clasa a XI-a, va da foaia goală la Simularea de la BAC: ”Ministerul Educației tratează elevii ca pe niște cobai”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.