Școala în stare de urgență – sondaj IRES: 32% dintre părinți consideră că școlile și liceele ar fi trebuit redeschise înainte de vacanța de vară

0

Peste 70% dintre părinți susțin revenirea elevilor din clasele terminale la școală înainte de examene, relevă un sondaj de opinie, realizat de IRES, în perioada 27 – 30 aprilie 2020. Pe de altă parte, 32% dintre părinți spun că, înainte de vacanța de vară, ar fi trebuit redeschise școlile și liceele, iar 20% s-au pronunțat pentru deschiderea grădinițelor. Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1.319 părinți cu copii între 0 și 19 ani, 1.060 dintre aceștia având cel puțin un copil înscris la școală.

Potrivit cercetării, majoritatea părinților respondenți (94%) au auzit de anunțul președintelui țării potrivit căruia unitățile de învățământ nu se vor mai deschide în acest an școlar. 73% dintre cei chestionați spun că decizia a fost ”mai degrabă bună”, în timp ce 20% consideră că a fost una ”mai degrabă proastă”. 

Pe de altă parte, arată studiul, aproximativ o cincime dintre părinți cred că ar fi trebuit deschise creșele și grădinițele înainte de vacanța de vară.

32% au spus că ar fi trebuit deschise școlile și liceele, iar 74% s-au pronunțat pentru revenirea la școală a elevilor din clasele terminale, care urmează să susțină examene naționale.

Respondenții din mediul rural spun în procente mai mari că ar fi trebuit deschise creșele/grădinițele/școlile și liceele înainte de vacanța de vară, comparativ cu cei din mediul urban, se menționează în studiu.

Cine se ocupă de educația copiilor în starea de urgență

Autorii cercetării arată că, înainte de starea de urgență, unul dintre părinți (îndeosebi mama și în proporție mai ridicată în cazul situațiilor din mediul rural) era cel care se ocupa, în principal, de aspectele care țin de activitățile educative ale copiilor, iar într-o pondere mai scăzută regăseam și situația în care ambii părinți realizau această sarcină, în egală măsură.

”Situația prezentă aduce unele modificări în acest raport, astfel că scade proporția în care sprijinul pentru activitățile de învățare ale copiilor revine cuplurilor și crește cea a respondenților care menționează că doar unul dintre parteneri de ocupă de educația copiilor. Cazurile în care această sarcină revine bunicilor sau altcuiva din familie sunt destul de puține, 3%-4%, indiferent de impunerea sau nu a stării de urgență”, este concluzia studiului.

Munca de acasă cu copiii

Potrivit sondajului, șapte din zece respondenți spun că, pe durata stării de urgență, copiii lor au fost mai mult în îngrijirea părinților, aproximativ unul din zece spun că elevii nu necesită supravegherea unei persoane adulte și 14% declară că școlarii au fost în îngrijirea bunicilor sau altor membri ai familiei.

Opt din zece părinți cu școlari care declară că lucrează de acasă spun că sunt eficienți la muncă, șase din zece spun că nu au dificultăți cu realizarea unui program echilibrat între muncă și îngrijirea copiilor și puțin peste trei sferturi consideră că nu au dificultăți cu separarea spațiului exclusiv pentru muncă în propria locuință. 

Mai mult de o treime dintre părinții care lucrează de acasă spun că, dacă această situație se va schimba, tot ei vor fi cei care se vor îngriji cel mai mult de copii în perioada următoare.

 

Studiul IRES a fost realizat pe un eșantion, reprezentativ la nivel național, de 1.319 părinți cu copii care au vârsta între 0 și 19 ani, dintre care 1.060 părinți cu copii școlari (care au cel puțin un copil înscris la școală). Sondajul are o eroare maximă tolerată de ± 2,5%.

Rezultatele pe larg ale studiului pot fi consultate AICI.

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.