Reprezentanții elevilor: Promisiunile ministrului Monica Anisie reprezintă, la momentul actual, doar exerciţii de imagine

0

Consiliul Național al Elevilor (CNE) trage un semnal de alarmă în privința promisiunilor ministrului Educației, Monica Anisie, spunând că acestea ”reprezintă, la momentul actual, doar exerciţii de imagine, în lipsa unor strategii fundamentate”.

Elevii spun că Monica Anisie şi-a asumat politic ”o serie de măsuri cheie în domeniul educaţiei, cele mai multe dintre ele având următoarea formă: de la toamnă”. Ei fac referire la ultimul anunț al ministrului conform căruia MEC va asigura, până în toamnă, tablete sau laptop-uri pentru toți elevii care nu dețin la acest moment un dispozitiv.

”Iată, aşadar, că elevilor din mediile dezavantajate le sunt promise tablete pentru accesarea resurselor de învăţare online, în acelaşi spirit în care le era promisă posibilitatea de a călători gratuit, pe orice mijloc de transport, în baza carnetului de elev”, spune CNE.

Elevii arată că transportul gratuit pentru elevi este ”o promisiune încă neonorată” a ministrului Educației, ”reprezentanţii elevilor orientându-şi eforturile către rezolvarea acestei probleme – elevii nu îşi primesc decontul integral şi nu au parte de reduceri pentru mijloacele utilizate pentru a face naveta”.

Comunicatul integral al Consiliului Național al Elevilor:

”Elevii iau atitudine cu privire la promisiunile ministrului Monica Anisie

Încă de la preluarea mandatului de ministru al Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie şi-a asumat politic o serie de măsuri cheie în domeniul educaţiei, cele mai multe dintre ele având următoarea formă: de la toamnă, (…). Iată, aşadar, că elevilor din mediile dezavantajate le sunt promise tablete pentru accesarea resurselor de învăţare online, în acelaşi spirit în care le era promisă posibilitatea de a călători gratuit, pe orice mijloc de transport, în baza carnetului de elev.

Consiliul Naţional al Elevilor, structura de reprezentare a elevilor din România, trage un semnal de alarmă privind promisiunile ministrului Monica Anisie, care reprezintă, la momentul actual, doar exerciţii de imagine, în lipsa unor strategii fundamentate. Ministrul Educaţiei şi Cercetării trebuie să conştientizeze rata abandonului şcolar în România, dar şi sutele de mii de copii care trăiesc la limita subzistenţei. O promisiune încă neonorată a doamnei ministru este transportul gratuit pentru elevi, reprezentanţii elevilor orientându-şi eforturile către rezolvarea acestei probleme – elevii nu îşi primesc decontul integral şi nu au parte de reduceri pentru mijloacele utilizate pentru a face naveta.

Primul pas pentru rezolvarea problemei este abrogarea celor două hotărâri de Guvern care periclitează transportul elevilor – HG 309/1996 şi HG 863/2016. Atât timp cât aceste acte normative sunt în vigoare, elevii nu vor avea transportul subvenţionat. Consiliul Naţional al Elevilor a transmis, la data de 25 martie, o adresă prin care solicita abrogarea acestor acte normative, însă, la peste o lună de la data comunicării, nevoile elevilor au rămas blocate în sertarul Ministerului Educaţiei şi Cercetării.

În calitate de reprezentanţi ai tuturor elevilor din România, suntem de părere că unul dintre principiile pe care trebuie să se fundamenteze învăţământul în România este principiul echităţii, aspect enunţat în Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, dar nerespectat de factorii decizionali din domeniul educaţiei. Elevii au nevoie de acţiuni, nu de promisiuni, pentru un sistem educaţional care să ofere dreptul nemijlocit la învăţătură, aşa cum prevede Constituţia României. Aşteptăm abrogarea HG 309/1996 şi HG 863/2016, primii paşi pentru obţinerea transportului gratuit, aşa cum promitea ministrul în urmă cu câteva luni. Noi nu am uitat, suntem aici să cerem dreptate pentru colegii noştri navetişti, a declarat Antonia-Laura Pup, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.” (sursa: Agerpres)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.