Consiliul Național al Elevilor propune organizarea examenelor naţionale în iulie: ”Perioada 2-12 iunie nu permite pregătirea temeinică a elevilor”

0

Consiliul Național al Elevilor a lansat un set de propuneri după anunțul privind desfășurarea în online a cursurilor în online până pe 12 iunie și organizarea examenelor naționale în iunie. Una dintre propuneri vizează amânarea Evaluării Naționale și a Bacalaureatului pentru luna iulie. Elevii spun că ”perioada 2-12 iunie este o perioadă foarte scurtă de timp, care nu permite pregătirea temeinică a elevilor şi consilierea acestora pentru ca ei să fie pregătiţi să susţină examenele naţionale”.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni, că elevii nu se vor întoarce pe băncile şcolii în acest an şcolar, mediile vor fi încheiate cu notele consemnate până în prezent în catalog, iar examenele naţionale se vor susţine conform calendarului în vigoare. Doar elevii de clasele a VIII-a şi a XII-a pot relua cursurile în format fizic, începând cu data de 2 iunie.

”Anul şcolar se încheie la data de 12 iunie, iar până atunci, elevii vor continua educaţia în regim online. Ce se întâmplă, însă, cu elevii care nu au acces la Internet? Consiliul Naţional al Elevilor, structura de reprezentare a tuturor elevilor din România, îşi exprimă îngrijorarea cu privire la starea actuală din sistemul de învăţământ preuniversitar, având în vedere faptul că elevii care nu au acces la educaţia online sunt prejudiciaţi şi vor fi impactaţi într-un mod negativ de deciziile asumate la nivelul administraţiei centrale.

Solicităm, pe această cale, clarificări din partea Ministerului Educaţiei şi Cercetării privind situaţia elevilor dezavantajaţi din punct de vedere socio-economic, atât a celor aflaţi în clasele terminale, care vor susţine examenele naţionale nefiind complet pregătiţi, cât şi a celor care nu se află în clasele terminale, al căror drept la educaţie este încălcat până în punctul în care se vor întoarce din nou pe băncile şcolii”, se arată într-un comunicat al CNE.

Elevii fac o serie de propuneri ”pentru a nu prejudicia elevii ca urmare a deciziilor actuale”:

  • Dotarea unităţilor de învăţământ preuniversitar cu materiale igienico-sanitare şi instruirea tuturor membrilor comunităţilor şcolare privind măsurile de distanţare socială în contextul educaţional, astfel încât elevii care se vor întoarce în şcoli nu vor fi expuşi pericolului;
  • Achiziţionarea de urgenţă a echipamentelor digitale pentru elevii din mediile social dezavantajate, astfel încât fiecare elev să aibă acces la educaţie online;
  • Amânarea examenelor naţionale, astfel încât acestea se vor organiza în luna iulie, aşa cum a anunţat Ministerul Educaţiei şi Cercetării în urmă cu doar cu câteva săptămâni. Perioada 2-12 iunie este o perioadă foarte scurtă de timp, care nu permite pregătirea temeinică a elevilor şi consilierea acestora pentru ca ei să fie pregătiţi să susţină examenele naţionale;
  • Organizarea celei de-a doua sesiuni de Bacalaureat la începutul lunii septembrie şi organizarea sesiunilor de admitere în învăţământul superior, astfel încât niciun elev să nu fie dezavantajat de nerespectarea principiului egalităţii de şanse;
  • Publicarea unei metodologii clare cu privire la încheierea situaţiei şcolare a elevilor;
  •  Formarea prealabilă a profesorilor astfel încât aceştia să poată livra conţinuturi prin metode digitale;
  • Realizarea unui plan concret, cu termene clare, privind măsurile remediale care se impun odată cu începerea anului şcolar 2020-2021.

„Şi cu elevii din mediile dezavantajate, care nu sunt în ani terminali şi nu au acces la dispozitive pentru a beneficia de orele online cum rămâne? Ştiam că acei elevi lipsesc de pe agenda Ministerului, dar acum aflăm că lipsesc şi de pe agenda prezidenţială, #RomâniaEducată. Este nevoie mai mult decât oricând de achiziţionarea urgentă a echipamentelor prin care elevii şi profesorii să poată continua orele online, având în vedere faptul că cei peste 300.000 de elevi dezavantajaţi nu se regăsesc nici pe agenda guvernamentală, nici pe cea prezidenţială. Anunţul Preşedintelui este binevenit după 6 săptămâni de incertitudine, însă la ce folos dacă sistemul educaţional online rămâne inechitabil? Ministerul Educaţiei şi Cercetării trebuie să îşi asume un plan coerent cu termene clare, nu mai putem funcţiona în baza promisiunilor, a scenariilor şi a declaraţiilor contradictorii”, a declarat Antonia-Laura Pup, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor., citată de Agerpres.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here