Creatori de Educație 2020. Înscrierile pentru ediția din acest an ar urma să aibă loc în perioada 16 martie – 23 aprilie – proiect

0
Foto: facebook.com/Proiectul Cred

Înscrierile pentru ediția a doua a selecției naționale ”Creatori de Educație” ar urma să înceapă pe data de 16 martie, se arată într-un proiect al Regulamentului de organizare a concursului, aflat în dezbatere publică. Selecția modelelor de bune practici va avea loc între 2 iunie și 15 iulie, iar la final vor fi acordate 50 de premii – 20 de premii pentru nivelul primar și 30 de premii pentru nivelul gimnazial, dintre care 5 premii vor merge către cele mai bune proiecte aplicate în unități de învățământ din zone dezavantajate. Anul acesta, conform proiectului, nu va mai exista un vot al publicului. În 2019, 10 cadre didactice au primit premii speciale în baza votului online.

Regulamentul celei de-a doua ediții a selecției naționale „Creatori de Educație” a fost supus consultării publice într-o nouă variantă, rezultată în urma propunerilor de îmbunătățire primite în perioada 21 ianuarie – 3 februarie 2020, precizează Ministerul Educației.

Conform proiectului, selecția se adresează cadrelor didactice din învățământul primar și gimnazial și are drept obiective:

  • Punerea în valoare, la nivel local și național, a unor exemple de bune practici în educație, care au adus beneficii măsurabile și multiplicabile în sistemul educațional și au contribuit la:
    • dezvoltarea competențelor cheie ale elevilor din învățământul primar și gimnazial; la această ediție o prioritate este acordată activităților care promovează în mod creativ competențele de literație la toate disciplinele din primar și gimnaziu și celor care promovează competențele STEAM, care vizează competențele din domeniul matematicii, științelor și tehnologiei, dar și competențele artistice ale elevilor;
    • ameliorarea rezultatelor școlare, reducerea riscului de repetenție, prevenirea/reducerea situațiilor de absenteism și de abandon școlar, creșterea șanselor elevilor de continuare a studiilor în niveluri superioare de educație, în special a elevilor în risc de excluziune;
    • crearea unui spațiu educațional incluziv în școală, în care fiecare elev să se simtă încurajat, motivat, sprijinit și în siguranță.
  • Diseminarea exemplelor de bune practici identificate la nivel de sistem și în spațiul public. Prezentarea și promovarea în cadrul unor conferințe naționale a exemplelor de bună practică și premierea profesorilor „Creatori de Educație”. Anual se acordă câte 50 de premii pentru 50 de profesori desemnați „Creatori de educație”. Sunt urmărite în mod deosebit practicile inovatoare ale profesorilor care predau în unități  școlare situate în comunități dezavantaje, cu un număr ridicat de copii în risc.

Condiții de înscriere

  • La selecție pot fi înscrise și pot participa cadre didactice din învățământul primar și gimnazial de stat și particular autorizat/acreditat.
  • Înscrierea la selecție se face prin intermediul site-ului www.creatorideeducatie.ro.
  • Se vor face propuneri de cadre didactice care sunt creatori de bune practici în educație, cu precădere cele orientate spre prevenirea fenomenului de părăsire timpurie a școlii.
  • Pot formula propuneri pentru concurs: elevi, profesori, părinți, reprezentanți ai comunității profesionale (inspectoratele școlare județene/al municipiului București, Casele Corpului Didactic, CJRAE/CMBRAE, unități de învățământ preuniversitar, asociații profesionale), asociații de părinți, consilii/asociații ale elevilor, sindicate din învățământ sau/și ONG-uri și reprezentanți ai societății civile cu preocupări în domeniul educației. De asemenea, un profesor își poate depune singur candidatura de bune practici.

Criterii de selecție

Cadrele didactice eligibile pentru a fi considerate realizatori de bune practici creative în educație pot fi:

  • Cadre didactice care aplică în mod creativ și inovativ programele școlare la nivel primar/gimnazial și care generează schimbare/progres școlar la nivelul claselor de
    elevi cu care lucrează;
  • Cadre didactice care folosesc metode și strategii didactice interactive/inovative pentru a crea un context de dezvoltare a competențelor-cheie;
  • Cadre didactice care își adaptează demersul didactic creativ la nevoile și interesele elevilor, personalizând predarea, astfel încât fiecare copil să își poată atinge și valorifica propriul potențial;
  • Cadre didactice care utilizează eficient/dezvoltă Resurse Educaționale Deschise;
  • Cadre didactice care facilitează accesul la educație pentru copii din medii defavorizate, prin crearea unui mediu școlar incluziv și care reușesc să reducă riscul de eșec școlar.

Organizarea și desfășurarea selecției

Etapele selecției de bune practici în anul 2020:

  • Înscrierea propunerilor de bune practici se va realiza în perioada 16 martie –
    23 aprilie 2020, pe platforma www.creatorideeducatie.ro.
  • Etapa de validare privind condițiile de eligibilitate a propunerilor înscrise: 28 aprilie – 29 mai 2020
  • Selecția modelelor de bune practici: 2 iunie – 15 iulie 2020
    • Toate propunerile validate pentru selecția națională vor fi încărcate pe platforma online www.creatorideeducatie.ro, unde vor fi prezentate detalii despre modelul de bune practici propus, testimoniale, materiale de suport ale activității.
    • Evaluarea tehnică a propunerilor va fi realizată de către comisia de evaluare numită prin decizia managerului de proiect.
    • Bunele practici pot fi vizualizate online de către publicul interesat, după autentificarea pe site-ul www.creatorideeducatie.ro, prin contul personal Google sau Facebook.

Premii

La etapa națională din anul 2020 vor fi acordate 50 de premii pentru bune practici în educație după cum urmează:

  • 20 de premii pentru nivelul primar;
  • 30 de premii pentru nivelul gimnazial (TC, CDS, activități extracurriculare/extrașcolare)

Din cele 50 de premii acordate la nivel primar și gimnazial, 5 premii se vor acorda celor mai bune proiecte aplicate în unități de învățământ din zone dezavantajate.

      • La gala de premiere pot participa profesori care au fost selectați cu modele de bune practici în educație.
      • La ediția a II-a a selecției ”Creatori de educație” – 2020 participă doar proiectele
        de bune practici realizate în ultimii 2 ani școlari (2017-2018, 2018-2019). Proiectele din prima ediție ”Creatori de educație” pot fi reînscrise pentru a participa la selecția de la cea de a II-a ediție.
      • Nu pot participa/nu se pot reînscrie la cea de a II-a ediție a selecției ”Creatori de
        educație” cele 50 de proiecte câștigătoare din prima ediție a selecției.
      • La selecția „Creatori de educație” nu se admit contestații.

Selecția națională de bune practici în educație „Creatori de Educație” este organizată în cadrul proiectului „Curriculum relevant, educație deschisă pentru toți” – CRED. La prima ediție, în 2019, pe site-ul special creat, creatorideeducatie.ro, au fost înregistrate peste 1.200 de propuneri de modele de bune practici din educație, dintre acestea fiind validate 284 de înscrieri. În urma evaluării propunerilor validate, au fost desemnați 50 de Creatori de Educație.

Descarcă Regulamentul selecției naționale de bune practici în învățământul primar și gimnazial românesc „Creatori de Educație”- ediția a II-a, 2020 – proiect  

Regulamentul se află în dezbatere publică până la data de 3 martie 2020. Propunerile și sugestiile pot fi trimise pe adresa de e-mail contact@educred.ro.

Citește și: Gala ”Creatori de educație”. Cei 50 de câștigători ai selecției naționale au fost premiați FOTO&VIDEO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.