Klaus Iohannis, după acuzațiile sindicaliștilor din Iași privind numirile politice de la vârful ISJ-urilor: ”Voi verifica situația”

0
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi seara, că va cere informații cu privire la numirile făcute la nivelul conducerii Inspectoratelor Școlare Județene, după ce sindicaliștii de la USLIP Iași i-au adresat o scrisoare în care au reclamat faptul că Guvernul numește inspectori școlari generali care provin din PNL. ”Am fost martorii unor destituiri de inspectori generali și numirea evidentă a altora pe criterii politice. Ceea ce se întȃmplă în ultimele trei luni încalcă spiritul proiectului Romȃnia educată”, i-au scris sindicaliștii președintelui.

”Voi verifica situația foarte concret, dar, din câte știu eu până acum, nu se fac numiri, ci se fac numiri de interimari, care trebuie să funcționeze până la sfârșitul anului școlar. Dacă aceste persoane corespund sau nu postului respectiv este, sigur, o chestiune care trebuie verificată de Ministerul Educației și voi solicita aceste informații”, a spus Klaus Iohannis, întrebat, într-o conferință de presă, despre acuzațiile sindicaliștilor din Iași.

Întrebat totodată dacă nu ar trebui organizate concursuri pentru ocuparea posturilor respective, șeful statului a răspuns: ”Evident că trebuie organizate concursuri, dar se lucrează, chiar în această perioadă, la o metodologie de concurs pentru inspectorii școlari generali și, cu siguranță, când ea va fi finalizată se vor organiza aceste concursuri.”

Pe de altă parte, chestionat cu privire la majorarea salariilor profesorilor, Iohannis a arătat: ”Creșterile care sunt prevăzute prin lege sunt prevăzute și în bugetul pe 2020.”

Uniunea Sindicatelor Libere din Învățămȃntul Preuniversitar Iași i-a adresat, miercuri, o scrisoare președintelui Klaus Iohannis în care acuză numirile politice pe care Guvernul PNL le face la nivelul conducerii Inspectoratelor Școlare Județene. Sindicaliștii au prezentat și o listă cu numele inspectorilor. Vă prezentăm în continuare scrisoarea:

”POLITIZAREA EDUCAȚIEI – VARIANTA PNL

ÎN ATENȚIA DOMNULUI PREȘEDINTE PROF. KLAUS WERNER IOHANNIS,

Domnule Președinte,

Uniunea Sindicatelor Libere din Învățămȃntul Preuniversitar Iași dorește să vă aducă la cunoștință un fenomen care se produce din nou la nivelul Inspectoratelor Școlare Județene.

Așa cum vă amintiți, în momentul lansării proiectului ,,Romȃnia educată” în 5 decembrie 2018, la Palatul Cotroceni, vi s-a adresat o întrebare ce viza Inspectoratele Școlare Județene de către domnul Moise Guran. Răspunsul pe care l-ați oferit făcea referire la un anumit grad de politizare pe care îl regăsim în cadrul Inspectoratelor Școlare. Cităm aproximativ ceea ce ați afirmat și anume că: ,,dacă intri într-un ISJ nu există Inspector care să nu aibă carnet de partid”.

Fosta putere reprezentată de către PSD a manifestat în repetate rȃnduri tendința de a numi Inspectori Școlari Generali care să provină din activul de partid. În ceea ce ne privește (USLIP IAȘI) am sancționat constant derapajele sociale, politice și uneori economice ale fostei puteri. Am avut mai multe proteste la Prefectura Iași, în anul 2017, îndreptate împotriva Guvernului reprezentat de către partidul sus menționat. De asemenea, am avut și scrisori deschise către fostul Președinte al Camerei Deputaților – Liviu Dragnea.

Am fost martorii unor destituiri de Inspectori Generali și numirea evidentă a altora pe criterii politice. Am fost cei care, ca și dumneavoastră, am subliniat faptul că reducerea numărului de ore la planurile cadru promovată de către Senatorul Liviu Pop, aduce grave deservicii atȃt elevilor, cȃt și cadrelor didactice. Facem toate aceste precizări pentru a sublinia echidistanța și neutralitatea politică pe care USLIP IAȘI o poate proba oricȃnd cu fapte și dovezi.

Ceea ce se întȃmplă în ultimele trei luni încalcă spiritul proiectului ,,Romȃnia educată” și, evident, articolul 7 din actuala Lege a Educației Naționale care atestă expres că: ,,În unitățile, în instituțiile de învățămȃnt și în toate spațiile destinate educației (…) sunt interzise (…) activități de natură politică”. Nu ne-am propus o cercetare exhaustivă a schimbărilor de la nivelul Inspectoratelor Școlare, dar credem că ceea ce am găsit este îngrijorător și arată clar o direcție pe care actuala putere o promovează.

Ne dorim prin autoritatea funcției pe care o aveți să interveniți la nivelul Executivului pentru ca în învățămȃnt să fie promovată depolitizarea ca prim pas al modernizării sistemului educațional romȃnesc.

Anexăm tabelul cu județele în care au avut loc schimbări la nivelul conducerii Inspectoratelor Școlare Județene:

1. Alba- Elena Ignat Membru PNL Noiembrie 2019
2. Arad -Gondor Marius Membru PNL Noiembrie 2019
3. București- Ionel Pușcaș Consilier local PNL – Sector 6 Decembrie 2019
4. Caraș – Severin- Carina Pristavu Activist PNL Decembrie 2019
5. Dȃmbovița- Sorin Ion Consilier județean PNL Noiembrie 2019 Președinte al Consiliului Național de finanțare a învățămȃntului preuniversitar (CNFIP) din ianuarie 2020
6. Mehedinți- Daniela Trancotă Consilier județean PNL Noiembrie 2019
7. Neamț -Mihai Obreja Consilier local PNL Ianuarie 2020
8. Suceava -Grigore Bocanci Consilier local PNL Decembrie 2019
9.( New Entry) Mureș- Bândilă Gabriel Claudiu, Președinte PNL organizația Reghin
10.( New Entry) – Călărași – Camelia Croitoru- Vicepreședinte PNL Călărași!!

Cu stimă, PREȘEDINTE USLIP IAȘI, LAVINIU LĂCUSTĂ” (sursa: facebook.com/USLIP IASI News)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.