Educația pierde bani la rectificarea bugetară. MEC explică tăierea și transmite că ”activitatea curentă nu este afectată” UPDATE

0

Ministerul Finanțelor Publice a publicat, marți, proiectul Ordonanței de Urgență privind rectificarea bugetului de stat pe anul 2019. Printre ministerele care pierd bani se numără și Ministerul Educației, fiind vorba de peste 2 miliarde de lei, reprezentând ”în principal economii la proiecte cu finanțare externă nerambursabilă”, după cum se arată în nota de fundamentare a proiectului.

UPDATE Ministerul Educației precizează că cele 2 miliarde de lei tăiate la rectificarea bugetară reprezintă sumele prevăzute pentru proiectul „România modernă, România digitală”, anunțat de fostul ministru al Educației, care ”nu a fost scris și cu atât mai puțin implementat.” ”Activitatea curentă a sistemului de educație nu este afectată, existând fonduri suficiente pentru susținerea cheltuielilor operaționale, așa cum au fost planificate”, precizează MEC.

Comunicatul integral al MEC: 

”În pregătirea deciziilor aferente rectificării bugetare, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a procedat la analiza veniturilor și cheltuielilor aferente anului 2019.

Proiectul „România modernă, România digitală”, anunțat de fostul ministru al Educației, a fost introdus în Bugetul ministerului pentru anul 2019, la titlul 58: „Proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014 – 2020”. Acest proiect era destinat schimbării sistemului de predare a lecţiilor, prin achiziţionarea de table inteligente şi de tablete. Proiectul în cauză, în valoare de 2 miliarde lei, din care 400.000 lei reprezintă cofinanțarea națională, iar 1.600.000.000 lei reprezintă fonduri externe nerambursabile, nu a fost scris și cu atât mai puțin implementat. Până în acest moment, nu a fost redactată și aprobată cererea de finanțare.

Prin urmare, pentru rectificarea bugetară, bugetul MEC a fost diminuat cu suma prevăzută pentru acest proiect nerealizat.

Activitatea curentă a sistemului de educație nu este afectată, existând fonduri suficiente pentru susținerea cheltuielilor operaționale, așa cum au fost planificate.”

Potrivit Notei de fundamentare a proiectului, la Ministerul Educației s-au diminuat creditele bugetare astfel:

”Ministerul Educației Naționale: -2.080,0 milioane lei, reprezentând în principal economii la proiecte cu finanțare externă nerambursabilă. Ministerul a propus reducerea sumelor alocate proiectelor cu finanțare externă nerambursabilă.

Totodată, pentru învățământul universitar prin rectificare se propune majorarea veniturilor proprii  și a cheltuielilor din acestea cu suma de 129 milioane lei, pentru cheltuieli de personal și pentru realizarea proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile.”

Ministrul Educației, Monica Anisie, declara, săptămâna trecută, că vrea aproximativ 1% din PIB pentru Ministerul Educaţiei la rectificarea bugetară. ”Suntem pe final de an, finalizăm anumite obiective de investiţii şi trebuie să primim aceşti bani”, spunea ministrul.

Întrebată astfel la Realitatea TV dacă solicită 1% din PIB, adică 10 miliarde de lei, la rectificarea bugetară, Monica Anisie a răspuns: „Am făcut solicitarea pentru această rectificare. (…) E (suma – n.r.) aproximativă, pentru că îmi doresc să mişc lucrurile.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.