AEC îi cere ministrului Educației ”să ajute” la suspendarea prevederii care trimite elevii cu media de admitere sub 5 la profesională

0

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) solicită ministrului Educației, Cristina-Monica Anisie, să recunoască pretențiile ridicate în procesul pentru suspendarea prevederii ce trimite elevii care nu au reușit să obțină media de admitere peste 5,00 în școlile profesionale, în cadrul Curții de Apel Constanța, se arată într-un comunicat de presă al Asociației.

”AEC solicită ministrului educației să ajute la suspendarea prevederii care trimite obligatoriu elevii cu media de admitere sub 5 în școlile profesionale! (…) În data de 5 septembrie a.c. a intrat în vigoare OMEN nr. 4948 privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2020-2021, care, la art. 2, alin. (10), instituia condiționarea dreptului elevilor de a urma un liceu vocațional, tehnologic sau teoretic de obținerea mediei 5,00 la admiterea în clasa a IX-a. Această prevedere a fost criticată încă de la început de Asociația Elevilor din Constanța, ea reprezentând un afront la dreptul elevilor la educație.

Ulterior, în data de 30 septembrie, AEC a chemat Ministerul Educației Naționale în judecată la Curtea de Apel Constanța pentru suspendarea acestei prevederi limitative, aceasta formând obiectul dosarului cu nr. 501/36/2019, fiind stabilit un termen pentru data de 14 noiembrie. Și Avocatul Poporului s-a pronunțat în sprijinul Asociației Elevilor din Constanța, afirmând, de asemenea, că dreptul elevilor la educație este afectat de această măsură, motiv pentru care instituția s-a autosesizat”, spun reprezentanții elevilor din Constanța.

Aceștia adaugă că noul ministru al Educației și Cercetării, Cristina-Monica Anisie, ”s-a pronunțat în repetate rânduri în sensul susținerii demersului Asociației Elevilor din Constanța, criticând, de asemenea, această măsură, organizația județeană a PNL Sector 2 depunând chiar o sesizare către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării”.

”Pe cale de consecință, solicităm doamnei ministru să recunoască pretențiile AEC din cadrul procesului, astfel încât prevederea aflată în momentul acesta în vigoare să fie suspendată de urgență, iar ea să nu afecteze elevii ce urmează să ia parte la procesul de admitere, permițându-le să își aleagă de unii singuri traseul educațional”, transmite Asociația Elevilor din Constanța.

„Asociația Elevilor din Constanța a depus o acțiune în suspendarea prevederii ce limitează accesul elevilor în învățământul liceal. Ca urmare a declarațiilor pe care le-a realizat ministrul Educației în spațiul public, referitor la dezacordul privind această măsură, ne dorim ca doamna ministru să trimită către Curtea de Apel Constanța o adresă prin care să recunoască pretențiile AEC din cadrul procesului, adică să admită că Asociația are dreptate, astfel încât decizia să fie urgentată“, a declarat pentru MEDIAFAX Mihai Tănase, președintele AEC.

În luna septembrie 2019, AEC a chemat în instanță ministerul Educației și a contestat ordinul ministrului nr. 4948 privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2020-2021, care condiționează dreptul elevilor de a urma un liceu vocațional, tehnologic sau teoretic de obținerea mediei 5,00 la admiterea în clasa a IX-a. Următorul termen în proces a fost stabilit pe 14 noiembrie, scrie Mediafax.

Puteți accesa aici documentele transmise de Asociația Elevilor din Constanța: răspunsul Avocatului Poporului și sesizarea PNL Sector 2 la CNCD.

Citește și Trimiterea la profesională a elevilor cu media de admitere sub 5, criticată de Monica Anisie: ”Nu putem să pedepsim copiii”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.