Gabriela Firea, despre autobuzele școlare: Ar trebui să fie ”ca în filmele americane, părinții își duc copiii la autobuz și le fac cu mâna”

0
Foto: facebook.com/ Societatea de Transport București

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, marți, că sistemul privind autobuzele școlare ar trebui să funcționeze ”ca în filmele americane”, unde părinții își duc copiii la autobuz, iar apoi ”le fac cu mâna”, relatează Mediafax. Primarul mai spune că pentru elevii din clasele mici se analizează varianta ca părinții să urce în autobuze.

”Am început un proiect pilot, un proiect pe care ni-l dorim extrem de extins în întregul București. Am început aici, la Școala 195, pentru că este cea mai mare, nu doar din București ci și din țară, și în această zonă se creează dimineața, apoi la finalul cursurilor, foarte mare aglomerație.

Ca prim pas, avem 11 autobuze, din cele noi, Otokar, fiecare autobuz din gama mică, cu 26 de locuri, cu un conducător auto, dar și cu un însoțitor, de regulă ne-am gândit la o doamnă, care să-i ajute pe elevi să urce în autobuz, să le ofere orice sprijin pe parcursul călătoriei. Avem deocamdată patru trasee, 46 de stații, dar fiind un proiect pilot, orice reclamație sau sugestie este binevenită”, a declarat, marți, Gabriela Firea, prezentă la școala 195.

Potrivit edilului, costul lunar, pe care îl plătește PMB pentru autobuzul școlar, se ridică la circa 21.000 de euro.

„Deocamdată, avem completate 100 de formulare, cifră valabilă azi dimineață (marți, n.r.) , dar având în vedere interesul manifestat în decursul acestei zile, sunt sigură că în această săptămână vor fi completate formulare și vor fi mult mai multe înscrieri. Înțeleg temerea părinților care au elevii la clasa zero, I, clasa a II-a, și se gândesc că sunt mai mici și că trebuie însoțiți la școală, dar pentru celelalte clase cred că trebuie să avem mai mult curaj. Cu toții garantăm că nu vor fi probleme”, a declarat Firea.

Edilul Capitalei a mai precizat că pentru elevii de clasa zero și I se analizează posibilitatea ca în autobuze să se urce și părinții.

Așa cum știți, ca în filmele americane, părinții își duc copiii la autobuz și le fac din mână (…) Trebuie să-i ajutăm pe cei mici să-și ia zborul, cum se spune”, a mai precizat Firea.

Totodată, primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a declarat că unii părinți au o grijă excesivă pentru copii.

„Este adevărat că se întâmplă și o grijă excesivă, am văzut personal, nu o dată, părinți care vor să-și ducă pruncii până în clasă, în bancă. Ceea ce nu este în regulă, pentru că lași mașina afară, care blochează circulația”, a declarat și Robert Negoiță.

Despre gratuitatea completă la STB

Pe de altă parte, Gabriela Firea a declarat că ia în calcul varianta de a oferi gratuitate completă la STB, însă sunt specialiști care s-ar opune acestei decizii, din motive de siguranță. ”Sunt și păreri împărțite. Unii specialiști spun că ar fi foarte bine (să se acorde gratuitatea completă – n.r.), alții spun că ar duce la situații de nedorit, pentru că s-au mai aplicat astfel de măsuri de gratuitate completă și nu au fost de bun augur. În acest moment, cheltuiala Primăriei Capitalei pentru subvenție și pentru investițiile STB se ridică la circa 20 de milioane de euro lunar, iar profitul STB, tot lunar, este de circa 3 milioane de euro”, a spus Gabriela Firea.

Edilul Capitalei a arătat că Municipalitatea ar putea renunța la profitul de 3 milioane al STB pentru a oferi gratuitate completă pentru transportul public.

”Practic, PMB acoperă lunar 17 milioane de euro pentru STB. Cu alte cuvinte, nu ne gândim sub nicio formă doar la acele 3 milioane de euro profitul STB, pentru că sunt foarte multe gratuități, nu pentru că nu sunt ei performanți. (…) Ne punem problema să renunțăm și la acele 3 milioane de euro pentru a da gratuitate completă. Ne gândim la faptul că va trebui să întărim paza acestor autobuze, pentru a nu fi stricate, cum s-a mai întâmplat în alte orașe. Nu am renunțat (la gratuitatea completă -n.r), dar sunt opinii diferite și trebuie să cântărim”, a mai precizat Firea.

Citește și: STB: Patru linii şcolare speciale, de luni. Proiect pilot pentru elevii Școlii 195 din sectorul 3

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.