Radu Szekely, după refuzul lui Iohannis: ”Este regretabil că Educația a rămas fără ministru plin, dar nu este motiv de panică”

0
Foto: facebook.com/ Registrul Educațional Alternativ

Radu Szekely, expert în educație și fost consilier în MEN, a declarat, după anunțul șefului statului privind respingerea propunerilor de miniștri, că este ”regretabil” faptul că Educația nu are un ministru plin în prag de începere a noului an școlar, dar nu crede că e ”un motiv de panică”. Totuși, Szekely avertizează că prelungirea interimatului la Ministerul Educației poate fi ”dăunătoare” deoarece este nevoie de luarea unor măsuri, mai ales la nivelul învățământului preuniversitar, care să oprească ”dezintegrarea” lui. Fostul consilier consideră că noul ministru ar trebui să fie cineva care cunoaște sistemul preuniversitar, dar nu o persoană din interiorul sistemului.

Radu Szekely a comentat pentru SparkNews.ro situația creată în urma deciziei președintelui Klaus Iohannis de a refuza numirea unui ministru plin la Educație. ”Este regretabil că Educația a rămas fără ministru plin în preajma începerii anului școlar, dar nu este motiv de panică. Sunt convins că ministrul interimar și aparatul ministerului s-au ocupat de tot ceea ce înseamnă pregătirea începerii anului școlar, manuale, igienizare și reparații școli, ocuparea posturilor vacante. Iar învățătorii și profesorii știu să-și facă treaba, există o rutină care nu depinde de niciun ministru.

Deci să nu ne panicăm, sunt convins ca totul va începe cum trebuie. Pe de altă parte, prelungirea interimatului este dăunătoare pentru că avem nevoie, mai ales la nivelul învățământului preuniversitar, de o serie de măsuri care să oprească dezintegrarea lui, despre care se vorbește tot mai mult.

S-a vorbit mult și de proiecte de țară, de la ”România Educată” la ”Educația ne unește” și Planul de Acțiune la care am lucrat și eu, dar acestea trebuie puse în aplicare și e nevoie de un ministru plin care să își asume măsurile, nu este corect să ceri unui ministru interimar acest lucru. Deci sper să se rezolve repede situația în Parlament și oricine va veni să se apuce din nou de treabă”, a declarat Radu Szekely.

”Toate proiectele despre care se discută rămân în aer”

Întrebat despre debutul anului școlar și situația manualelor școlare care nu vor ajunge pe bănci în unele cazuri, Radu Szekely a arătat că această problemă ”nu ține de ministru, ci de faptul că nu se mai termină contestațiile”.

Oricum, un ministru numit acum nu mai putea rezolva problemele. Sistemul merge inert înainte, niciun ministru nu prea reușește să schimbe nimic, pentru că are un mandat extrem de scurt, iar, în educație, schimbările nu se produc peste noapte. Mai mult, am început noi o serie de schimbări, ministrul propus a apucat să declare că el nu va face nicio schimbare, deci nu există continuitate. Toate proiectele despre care se discută rămân în aer, nimeni nu reușește să își asume măcar parțial punerea lor în aplicare, să înceapă măcar să le aplice”, spune Radu Szekely.

Cum ar trebui să fie viitorul ministru al Educației

În ceea ce privește viitorul ministru plin al Educației, fostul consilier consideră că ”ar trebui să vină cineva care cunoaște sistemul preuniversitar, pentru că acolo avem cele mai mari dificultăți”.

”Dar, sincer, nu cred că cineva din interiorul sistemului poate face schimbările necesare, pentru că este prea legat de cutume și de oameni, i-ar fi greu să facă schimbări care supără prietenii sau duc la reacții nostalgice. Este nevoie de o mână de fier în mănușă de catifea, care să organizeze concursuri pentru toate posturile existente și să elimine suspiciunile de politizare a sistemului, să eficientizeze cheltuielile, să reducă sarcina birocratică și administrativă, să dea profesorilor încrederea că pot să-și facă meseria fără să se teamă pentru postul lor”, conchide Radu Szekely.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, miercuri, că respinge toate propunerile de miniștri trimise de premierul Viorica Dăncilă, inclusiv pe cea de la Educație, unde a fost nominalizat senatorul Șerban Valeca. În prezent, interimatul la Educație este asigurat de ministrul Culturii, Daniel Breaz, după ce Ecaterina Andronescu a fost demisă din funcție.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.