O elevă din Alba, eliminată de la BAC, a câștigat în instanță dreptul de a participa la sesiunea de toamnă

0
Foto: b1.ro

O elevă din Alba, eliminată de la examenul de Bacalaureat din acest an după ce a fost prinsă că a intrat cu telefonul în sală, și-a câștigat în instanță dreptul de a se înscrie la sesiunea de toamnă a examenului, relatează Mediafax.

Absolventă a clasei a 12-a la Liceul de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia, tinerei i-a sunat telefonul în timp ce era în sală pentru a susține proba orală la limba engleză și a fost eliminată.

Ea a contestat măsura la Tribunalul Alba, motivând că a uitat să-și lase aparatul alături de celelalte obiecte personale în locul pregătit în acest scop, din cauza slabei organizări a examenului, mai exact deoarece a fost chemată mai repede să susțină proba și era grăbită.

În sentința instanței se arată că fata a fost chemată de acasă să susțină proba la limba engleză cu mult înainte de ora stabilită și afișată, respectiv la ora 12.00 în loc de ora 17.00, iar în timpul probei a fost sunată de o colegă care știa că la ora respectivă fata poate vorbi la telefon.

Ea a motivat că din cauza grabei de a intra în examen și-a uitat aparatul în buzunar.

În contestația făcută, fata a arătat că, fiind vorba de o probă orală oricum nu ar fi putut folosi telefonul pentru fraudarea examenului, iar interzicerea reînscrierii la examen timp de doi ani, așa cum prevede legea în cazul eliminării, i-ar putea crea un prejudiciu moral și emoțional.

De asemenea, fata a adăugat că a reușit să obțină rezultate bune și foarte bune la învățătură pe tot parcursul celor 4 ani de liceu, absolvind cu medii mari anii de studii liceale, dar și la olimpiadele școlare la care s-a remarcat și a obținut premii.

Instanța a dispus suspendarea executării procesului verbal de sancționare a elevei, ținând cont că, din înregistrarea pusă la dispoziție de Inspectoratul Școlar Alba, rezultă că fata avea telefonul mobil în buzunarul din spate al pantalonilor, fiind practic perfect vizibil pentru oricine și nu a fost comutat pe modul silențios, existând dubii serioase că ar fi urmărit fraudarea examenului.

De asemenea, s-a ținut cont de faptul că interdicția de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat o împiedică să urmeze cursurile de învățământ superior, fiindu-i afectat dreptul de acces la o profesie și de a avea o carieră.

Drept urmare, tânăra s-a putut înscrie la sesiunea de toamnă a examenului, datorită suspendării procesului verbal. Procesul de anulare a actului administrativ se află pe rolul Tribunalului Alba și are un prim termen la finele lunii septembrie.

Potrivit metodologiei de organizare a examenului de Bacalaureat, candidații care intră în sala de examen cu telefoane, manuale, notiţe, însemnări, ghiozdane ori rucsacuri sunt eliminaţi din examen. Aceștia nu mai pot participa la probele următoare şi sunt declaraţi ”eliminaţi din examen”, fără posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. Totodată, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.

Calendarul examenului de bacalaureat național 2019, a doua sesiune (august – septembrie 2019)

Înscrierea candidaților BAC 2019, a doua sesiune:

    • 15 – 19 iulie 2019: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen
    • 26 iulie 2019: Înscrierea candidaților care au promovat examenele de corigențe

Probele scrise BAC 2019, a doua sesiune:

    • 21 august 2019: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
    • 22 august 2019: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
    • 23 august 2019: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
    • 26 august 2019: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă

Evaluarea competențelor BAC 2019, a doua sesiune: 

    • 27, 28 august 2019: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
    • 29 august 2019: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
    • 30 august, 2 septembrie 2019: Evaluarea competențelor digitale – proba D
    • 2 – 3 septembrie 2019: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C

Rezultate BAC 2019, a doua sesiune:

    • 3 septembrie 2019: Afișarea rezultatelor la probele scrise și depunerea contestațiilor
    • 7 septembrie 2019: Afișarea rezultatelor finale

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.