Președintele FSLI Mehedinţi, profesorul Ion Zoican, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că metodologia, în forma sa actuală, prevede posibilitatea ca cei retrași din examenul de titularizare să obțină un post. ”Cei care au fost la examen și s-au retras în timpul examenului pot să obțină loc în baza notelor din anii anteriori”, spune Zoican. Reacția liderului de sindicat vine după ce ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a anunțat că cei care au luat note sub 5 la examenul de titularizare, dar și cei care s-au retras din concurs nu vor mai fi primiți la catedră.
Președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Mehedinţi, profesorul Ion Zoican, a spus, joi, pentru MEDIAFAX, că din punctul său de vedere, ”în prezent, așa cum arată metodologia, cei care au fost la examen și s-au retras în timpul examenului pot să obțină loc în baza notelor din anii anteriori”.
Declarația vine în contextul în care ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a spus că profesorii care au obținut note sub 5 la examenul de titularizare, precum și cei care s-au retras din examen nu vor mai fi primiți la catedră.
”Dânsa poate pregăti (măsura pentru cei care s-au retras din examen, n.r) pentru anul următor, dar mi-e greu să cred că metodologia poate fi schimbată acum peste noapte. Peste câteva zile începe repartiția (profesorilor, n.r). Îmi e greu să cred că se poate face asta peste noapte, eu cred că îi trebuie și dânsei o perioadă. În metodologia de la anul, care se construiește în toamnă, poate face și lucruri de genul acesta”, a precizat Zoican.
El a menționat faptul că, în metodologia de mișcare a personalului didactic, prin articolul 4, se menționează cine poate să obțină un post în învățământ. ”Pentru personalul didactic care a susținut examenul scris sau nu a susținut acum și a părăsit sala sau nu s-a dus la examen, dar are notă din 2018, 2017, din 2016 poate să primească un post în baza notelor obținute în anii anteriori”, susține profesorul. (Vezi aici Metodologia)
”Ar fi fost o problemă poate când rămânea cineva în examen și lua notă sub 5, iar în anul anterior avea 7 să zicem. Atunci aveam o problemă, pentru că, în metodologie, este prevăzut că cei care au sub 5 nu mai pot să participe la mobilitate să poată să predea în învățământ, să ia un post anul acesta”, completează Ion Zoican.
”Dar așa, având în vedere faptul că în metodologie pot să ia un post pe mediile anilor anteriori, s-au retras din examen, asta este, sunt practic ca și neparticipanți la examenul respectiv. (…) Acum nu există acoperirea asta în metodologie. Dacă se vine cu modificare la metodologie, deși puțin probabil pentru că suntem deja în derularea etapelor de mobilitate, asta e altceva”, a declarat pentru MEDIAFAX profesorul.
În ceea ce privește situația candidaților retrași, el a declarat că, în opinia sa, acel om nu poate fi prejudiciat în sensul de a nu ocupa un post în învățământ. ”Poate i s-a făcut rău în timpul examenului, l-a luat salvarea de acolo. Are notă din anii anteriori. Metodologia spune că dacă am notă din 2018, din 2017, 2016 pot în baza acelei note să obțin un post. Poate am 9 sau 10, mi s-a făcut rău și asta este, am plecat. Nu merge, nu există acoperire, s-ar crea discriminări”, a menționat Ion Zoican.
Zoican consideră că punctul de vedere al ministrului Educației este ”unul pertinent, până la urmă”, însă cu mențiunea că e important „când profesorul ia notele acestea”. „Se poate întâmpla ca un om să mai aibă și un eșec. Am colegi care dau examenul de titularizare de șapte, opt, zece ani de zile, îl dau în ani consecutivi. Au obținut medii peste 7, 8 în fiecare an. Poate se întâmplă ceva anul acesta, eu știu? Se duce, dă examenul și ia sub 5. Acel om e calificat, poate are și grade didactice luate”, completează profesorul.
Potrivit aceleiași surse, ”anul acesta este primul an în care s-a introdus ca cei care sunt cu notă sub 5 să nu mai poată preda și nu pot să mai meargă nici în toamnă la examenul de suplinire pe județ. Până acum nu era așa, până acum dacă nu lua (titularizarea, n.r), mergea dincolo (la examenul de suplinire pe județ, n.r) și lua 5 dincolo, că poate examenul e mai ușor la nivel de județ, nu sunt subiecte de o asemenea complexitate și atunci ocupa post în baza aceluia”.
El a concluzionat spunând că întrebarea sa este de ce nu vin oamenii în învățământ. ”De ce nu vin cei care se pot pregăti, cei care pot lua note bune. Sau dacă vin, iau note foarte mari, stau un an, doi și pleacă. Văd care e salarizarea, care sunt costurile, văd că nu au loc, văd că nu se pot titulariza din prima sau a doua încercare și părăsesc sistemul (…) Întrebările acestea ar fi trebuit să și le pună fiecare ministru, nu doar dânsa (Ecaterina Andronescu, n.r), pentru că dânsa e acum, dar toți miniștri care au fost cunosc asta, nu e o problemă nouă, din 2000 se întâmplă continuu”, a conchis profesorul Ion Zoican.
Andronescu: Cine s-a retras din examen este limpede pentru mine că nu știa subiectele
Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu a spus, joi, pentru MEDIAFAX, întrebată fiind dacă măsura de a nu mai primi la catedră profesorii care au obținut note sub 5 în cadrul examenului de titularizare se va impune și pentru profesorii care s-au retras în timpul examenului, că acest lucru se va întâmpla în mod „categoric”.
”Dumneavoastră vreți să acceptăm în sistem profesori de nota 4? Sau care nu sunt în stare să ia nici măcar nota 4, pentru că au ieșit din examen? (…) În metodologie scrie așa: cine nu promovează examenul sau ia note sub 5 nu mai intră în discuție. Ei se află într-o asemenea situație (…) Cine s-a dus din examen și s-a retras din examen este limpede pentru mine că nu știa subiectele. Deci n-am cum să aplic dublă măsură”, a declarat Ecaterina Andronescu pentru MEDIAFAX.
”Problema mea e să am profesori care să fie știutori de carte, în sistem. În momentul în care, un profesor ia sub 5, cum poate pretinde elevului din clasa în care predă să ia notă de trecere? ”, completează ministrul Educației.
Andronescu a concluzionat spunând că profesia de dascăl este una „foarte specială”, motiv pentru care este de părere că „cel care se duce la catedră trebuie să fie știutor de carte, prima chestiune, și apoi să aibă vocația necesară să poată să transfere cunoașterea”.
Pentru examenul de titularizare 2019, primele rezultate arată că procentul notelor sub 5 este 19,10%. Altfel spus, 3.735 de profesori nu au reușit să obțină note de trecere în cadrul examenului de titularizare. Numărul candidaților care s-au retras în acest an din concurs este de 3.960. Acest lucru înseamnă, că 7.695 de profesori nu vor mai fi primiți la catedră în această toamnă.
Sursa: Mediafax
Citește și:
- Învățătoarea Mara Luana Rauca: ”Ce-i poate învăța pe copii un profesor care a ieșit din examenul de titularizare fără să scrie ceva sau care a luat sub 5? Vă spun că nimic”
- Andronescu: Profesorii care s-au retras din examenul de titularizare nu vor intra în învățământ, nici ca suplinitori, nici în plata cu ora