Șase medalii câștigate de elevii români la Olimpiada Internațională de Matematică 2019

0
Foto: Sergiu Novac

Echipa României a obținut șase medalii la Olimpiada Internațională de Matematică 2019, desfășurată în perioada 10 – 22 iulie 2019, în Marea Britanie. O medalie de aur, două de argint și trei de bronz este palmaresul lotului olimpic din țara noastră, fiecare membru al echipei câștigând câte o medalie. Patru dintre elevi s-au aflat pentru prima dată la un concurs internațional de seniori de o asemenea anvergură.

Toți cei șase elevi din echipa României au obținut medalii la 60-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Matematică pentru elevi de liceu (Bath, Marea Britanie), competiție în care s-au înscris 621 elevi din 112 țări. Potrivit anunțului postat pe pagina de Facebook a Societății de Științe Matematice din România, cei șase elevi români medaliați sunt:

  • Edis Memiș – Liceul Internațional de Informatică Constanța (un rezultat excelent cu care se clasează între primii 15 copii ai lumii) – medalie de aur;
  • Sergiu-Ionuț Novac, de la Liceul Teoretic ”Coriolan Brediceanu” Lugoj, județul Timiș și Sebastian-Mihai Șimon de la Liceul Internațional de Informatică București – medalii de argint;
  • Tudor-Darius Cardaș, de la Colegiul Național ”A.T. Laurian” Botoșani, Andrei-Theodore Mărginean și Nguyen Tran-Bach, ambii de la Liceul Internațional de Informatică București – medalii de bronz.

Citește și: Sergiu Novac, olimpicul la Matematică care vrea o carieră universitară în țară. Ce sfat ar avea pentru ministrul Educației

”De remarcat ca aceste medalii au fost obținute în condițiile în care echipa României din acest an este una din cele mai „tinere” din istorie, patru dintre elevi fiind la prima participare la un concurs internațional de seniori de o asemenea anvergură”, se arată pe pagina de Facebook a Societății de Științe Matematice din România.

Delegația României a fost condusă de conf. univ. dr. Cătălin-Liviu Gherghe de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București (Leader) și însoțită de conf. univ. dr. Mihai Chiș de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universitații de Vest din Timișoara (Deputy Leader), prof. univ. dr. Radu Gologan, președintele Societății de Științe Matematice din România (Observator și membru al Consiliului de Conducere al Olimpiadei Internaționale de Matematică), Lucian Țurea, Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București, (Observator).

Antrenarea lotului României şi participarea acestuia la Olimpiada Internațională de Matematică au fost făcute în parteneriat cu Societatea de Ştiinţe Matematice din România, cu sprijinul sponsorilor, iar Universitatea din București şi Universitatea Politehnica București au sprijinit activităţile de pregătire ale lotului.

România (Cluj-Napoca) a fost gazda Olimpiadei Internaţionale de Matematică (OIM) din 2018. Prima Olimpiadă Internațională de Matematică a avut loc în România în anul 1959, fiind inițiată de Societatea de Științe Matematice din România. De asemenea, România a mai fost gazda OIM în 1960, 1969, 1978, 1999.

Societatea de Ştiinţe Matematice din România este una dintre cele mai vechi organizaţii profesionale din România şi una din cele mai vechi societăţi de matematică din Europa. Scopurile Societăţii sunt promovarea şi răspândirea cunoştinţelor matematice, îndrumarea şi sprijinirea cercetărilor originale din această ramură de ştiinţă, cultivarea în rândurile tinerilor a interesului pentru matematică. Societatea de Ştiinţe Matematice din România a fost iniţiatoarea primei Olimpiade Naţionale de Matematică în anul 1950 şi a primei Olimpiade Internaționale de Matematică în anul 1959.

Citește și: Olimpiada Balcanică de Fizică. Elevii români au obținut trei medalii de aur și una de argint la prima ediție a competiției

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.