Un liceu din Dej rămâne cu o singură clasă de a IX-a. Profesorii sunt nemulțumiți: ”Este o mare nedreptate”

0
Foto: caransebes.ro

Profesorii Liceului Tehnologic ”Constantin Brâncuși” Dej se declară nemulțumiți de faptul că instituția va rămâne cu o singură clasă de liceu pentru anul 2019 – 2020, în urma unei decizii a ISJ Cluj. Ei susțin că au mai pierdut o clasă în ianuarie, iar acest lucru creează ”confuzie și neliniște”, relatează Mediafax. Potrivit șefului ISJ Cluj, Valentin Cuibus, una dintre cele două clase ale liceului dejean a fost transformată într-una de profesională, cu scopul de a pregăti tinerii pentru o meserie pe piața muncii.

Potrivit unui memoriu al cadrelor didactice de la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” Dej transmis, luni, Mediafax, se cere ISJ Cluj să revină asupra deciziei care a stȃrnit nemulţumire.

”Cadrele didactice de la Liceul Tehnologic <<Constantin Brȃncuşi>> Dej au luat la cunoştinţă de faptul că încă o clasă de liceu dispare din planul de şcolarizare pentru anul 2019-2020, aprobat în Consiliul de Administraţie al ISJ Cluj. Deşi impactul negativ, confuzia şi neliniştea pe care o generează această reducere de clase de liceu ne-au determinat să înaintăm acest memoriu, prin care solicităm revenirea asupra deciziei în urma căreia liceul nostru rămȃne cu o singură clasă de a IX-a de liceu, nu putem să nu amintim şi faptul că se încalcă o serie de prevederi legislative şi termene, cum ar fi ordine ale ministrului Educației dar şi Metododologia-Cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar.

Decizia a stȃrnit nemulţumirea cadrelor didactice, care văd acest lucru ca pe o mare nedreptate făcută atȃt profesorilor, cȃt şi părinţilor şi elevilor care deja ştiau că au două opţiuni în anul şcolar 2019-2020, pentru învăţămȃntul liceal: Tehnician în activităţi economice – 1 clasă şi Tehnician proiectant CAD – 1 clasă”, se arată în documentul citat.

Reprezentanții liceului dejean au menționat că, în ultimii ani, instituției i s-au redus an de an numărul claselor de liceu, neţinȃndu-se cont de opţiunile elevilor şi de rezultatele obţinute de aceştia la olimpiadele disciplinelor din aria curriculară Tehnologii, premii şi menţiuni la faza judeţeană şi națională.

”Se creează confuzie în rȃndul cadrelor didactice, care nu mai au siguranţa zilei de mȃine, majoritatea etapelor de mobilitate fiind parcurse, dar şi în rȃndul elevilor de clasa a VIII-a care, deja, îşi făcuseră o imagine despre posibilităţile pe care le aveau după absolvire, prin participarea la Tȃrgul ofertelor educaţionale”, au subliniat aceștia.

Cadrele didactice ale Liceului Tehnologic „Constantin Brȃncuşi” Dej susțin că înţeleg necesitatea relansării învăţămȃntului profesional şi sunt de acord că „meseria este brăţară de aur”, dar precizează că sunt absolvenţi de clasa a VIII-a capabili, cu rezultate foarte bune, „care doresc să urmeze nu o carieră teoretică, ci o carieră în domeniul economic, ca viitori tehnicieni, economişti sau ingineri care să îndrume şi să coordoneze activitatea în cadrul firmelor producătoare pe umerii cărora stă economia Romȃniei”.

„Suntem singurul liceu din Dej căruia i s-au tăiat clase de două ori consecutiv, o clasă de liceu în luna ianuarie 2019 şi încă una acum”, au precizat sursele citate.

Șeful ISJ Cluj, Valentin Cuibus, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că în ședința CA a instituției pe care o conduce s-a decis transformarea uneia dintre cele două clase ale liceului dejean într-una de profesională, cu scopul de a pregăti tinerii pentru o meserie pe piața muncii.

”Întotdeauna când se iau astfel de decizii va fi opoziție din partea profesorilor”, a spus Cuibus.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.