Cea mai mică școală din România, în imagini: O căsuță, într-un cătun din Maramureș

19

Cea mai mică școală din țară se află în cătunul Cornăţea, din comuna Poienile de sub Munte, județul Maramureş. Școala este o căsuță, cu o încăpere de 12 metri pătrați, aflată în vârf de deal, unde învață o mână de elevi. 

Școala primară din Cornățea, un cătun în care ajungi după câțiva km de mers pe jos, are o singură cămăruță, cu câteva bănci, scaune, o masă, o sobă și o tablă.

Reporterii PRO TV au filmat aici în toamna lui 2017: doar 10 copii, de la pregătitoare până la clasa a IV-a, învățau în căsuța care a fost, odată, atelier de tâmplărie. Ca să ajungă la cea mai mică școală din țară, unii copii parcurg kilometri întregi, indiferent de vreme, prin pădure.

Școala din cătunul cu case risipite pe dealuri, lipsite de electricitate, are lumină din iarna lui 2015, când a fost electrificată în cadrul campaniei ”Lumină pentru România”, o inițiativă a organizației neguvernamentale, Free Miorița. În cadrul acestei campanii, au fost iluminate ultimele 3 școli din România: Cruhla, județul Suceava, Poienile de sub Munte, județul Maramureș, și Dobraia, județul Caraș-Severin.

Citește și: Cei șapte copii care învață în cea mai mică școală din țară continuă învățarea de acasă. Învățătoarea le trimite săptămânal fișe de lucru

Iată cum arată cea mai mică școală din România: 

Foto: facebook.com/ Free Mioriţa – Iulian Angheluță
Foto: www.totb.ro
Foto: galasocietatiicivile.ro
Foto: ancatirca.blogspot.com – Ionuț Vlad, Free Miorița
Foto: facebook.com/ Free Mioriţa
Foto: rfi.ro – Andrei Becheru
Foto: haivas.ro
Foto: haivas.ro
Foto: TVR.ro

Citește și:

19 COMENTARII

    • Buna ziua, daca inca sunteti interesati sa faceti donatii, va rog contactati-ma la adresa de email: predangabi@gmail.com
      Am facut contact cu doamna invatatoare Ana si doamna directoare de la scola din Poieni in luna aprilie, si ne asteapta la inceputul lui Septembrie cu bunuri si rechizite.
      Nu fac parte dintr-un ONG. Pe cont propriu voi merge in Cornatea in Septembrie ca sa filmez un documentar despre copiii care inca invata acolo si mi-am propus sa ajut cum pot scoala si pe doamna Ana.
      Cu transportul e putin mai complicat de aceea, daca vreti sa colaboram si sa trimitem impreuna scrieti-mi la adresa de mail.

  1. Buna ziua ! As dori un nr de telefon pt a trimite rechizite sau sa contactam invatatoarea pt a cunoaste nevoile micutei scoli. Multumesc anticipat

  2. De ce nu scrieti Informatiile de contact chiar sub poza scolii? Vor fi o sumedenie de oameni dornici sa ajute. At fi bine sa puneti pe Youtube aceasta poveste minunata, sa o citeasca o lume intreaga!

    • Bună seara! Vă mulțumim pentru mesaje. Anul trecut, când am publicat articolul, am transmis celor interesați datele de contact ale învățătoarei care preda la acel moment în școală. Va trebui să contactăm din nou reprezentanții liceului de care aparține micuța școală pentru a afla dacă doamna învățătoare a rămas și în acest an școlar. Imediat ce aflăm informațiile necesare și datele de contact, vă vom trimite un e-mail. Mulțumim!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.