Andronescu: ”Nu am vorbit despre reintroducerea repetenției, nu am avut această idee”. Ce spunea ministrul duminică seara

0
Foto: presidency.ro

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a negat, marți, că ar fi vorbit, în emisiunea TV de duminică seara, despre introducerea repetenției în ciclul primar, precizând că a semnalat doar faptul că ”nu avem repetenţie până în clasa a treia”.

Nu am vorbit despre reintroducerea repetenţiei, ci despre faptul că nu avem repetenţie până în clasa a treia. Nu o să mai vorbesc despre lucrul acesta, pentru că intenţia mea era să vorbesc despre acele metode pe care trebuie să le aplicăm în aşa fel încât un copil absolvent al clasei a IV-a şi al ciclului primar să ştie să citească, să ştie să calculeze, să ştie să scrie corect.

Va trebui să ne luăm toate măsurile necesare astfel încât să nu ne trezim că la evaluarea de la clasa a VIII-a avem copii care nu scriu corect, care nu ştiu să citească sau nu ştiu să scrie. Deci măsuri reparatorii, măsuri care să reducă, chiar să elimine, decalajul dintre copiii aceleiaşi clase. Va trebui să le luăm şi asta vom face.

Repet încă o dată răspicat: nu am avut această idee şi nici nu am cum să o am, dar va trebui să luăm alte măsuri care să nu mai permită aceste decalaje”, a declarat Ecaterina Andronescu, citată de stirileprotv.ro.

Potrivit acesteia, una dintre măsuri pentru reducerea decalajelor ar fi ca acei copii care întâmpină dificultăţi la învăţare să fie chemaţi suplimentar la şcoală, să li se asigure profesori de sprijin.

 „Mă uit la ce fac şi alţii. De exemplu, în Franţa, copiii între care apar decalaje, cei care rămân în urmă, (…) sunt chemaţi vara la şcoală astfel încât să existe acea pregătire remedială. Poate îi chemăm suplimentar pe parcursul săptămânii, găsim mai multe formule, poate asigurăm un profesor de sprijin, deci sunt multe variante la care ne gândim acum, dar pe care le vom introduce în viitoarea lege a Educaţiei”, a mai arătat Andronescu.

Ce a spus Ecaterina Andronescu în emisiunea TV

Duminică seara, ministrul Educației spunea că ”trebuie să revenim” asupra prevederilor legale legate de repetenție și preciza că este ”categoric” o greșeală să nu poți lăsa repetent un copil de clasa I.

Din păcate este o prevedere legală. Până în clasa a III-a nu îi pot lăsa repetenți, dar eu cred că trebuie să revenim asupra acestui aspect, pentru că iată unde suntem: ajungem la clasa a VIII-a și atunci constatăm că nu știu să scrie bine, să calculeze și 36% nu sunt în stare să ia 5 la evaluarea de la clasa a VIII-a. Cred că obiectivele de care vorbeam  trebuie să le stabilim prin lege și în fișa postului profesorului”, a declarat ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, la Digi24.

Întrebată dacă acest obiectiv, de a nu lăsa repetent un copil de clasa I, este o greșeală, Andronescu a răspuns: „Categoric. (…) Te străduiești mai mult să-l înveți ce trebuie să-l înveți”.

Citește și:

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.