Școala din Abrud cu scări matematice și un spațiu relaxant de citit la bibliotecă, extrem de atractiv pentru copii: ”Școala-i cum ți-o faci” FOTO

0
În curtea Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Abrud - sală de clasă în aer liber

Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Abrud, județul Alba, a devenit o școală mai vie, mai colorată în mai puțin de un an de zile. Schimbarea spațiilor a început în luna august a anului trecut, iar la fiecare mică transformare, copiii au spus ”wow”: atunci când au văzut scările reci de beton îmbrăcate în culoare, mesajele motivante din băi, spațiul supraetajat din bibliotecă ori sălile de clasă amenajate în curtea școlii. Din sponzorizări și cu ajutorul voluntarilor, o școală ”ascunsă” după o centrală termică a devenit mai primitoare pentru cei 200 de elevi și mai vizibilă pentru trecători și vizitatori, care pot admira, după un gard din creioane, o pictură realizată la intrarea în curtea școlii.

”Văzusem cu ceva vreme în urmă, o imagine pe internet cu motto-ul <Viața-i cum ți-o faci>, ce ilustra o casă veche, transformată într-una deosebită cu doar câteva picturi care te impresionau și te îndemnau să o privești. Am preluat acea imagine și am postat-o pe pagina de Facebook a școlii cu motto-ul <Școala-i cum ți-o faci>. De atunci am început să organizez puțin câte puțin interiorul școlii”, povestește directorul școlii, învățătoarea Georgeta Iuliana Stan.

Numită director în iulie anul trecut, Georgeta Iuliana Stan spune că și-a dorit o școală altfel pentru copii, în care ei să vină cu drag, dar și să lase ”ceva” în urma sa, ”ceva vizibil, ceva de impact”.

Astfel, banalele scări de beton au devenit <scări de matematică> după cum le-au numit elevii, unde aceștia pot citi și învăța numerația, din 1 în 1, din 2 în 2, din 3 în 3, precum și tabla înmulțirii. Am transformat scările în cotoare de cărți, pentru a-i îndemna pe elevi să citească. Nu am uitat de limbile străine, astfel că numele culorilor au fost scrise în engleză și franceză. Nu spun că până atunci unii elevi nu știau aceste lucruri, însă circulând zilnic pe aceste scări, elevii și-au îmbunătățit memoria vizuală”, precizează directoarea.

Cu ajutorul administratorului școlii, la intrarea în clasă au fost create pentru elevii de gimnaziu raportoare și asta pentru ca ei să învețe mai ușor măsura unghiurilor, la geometrie. Apoi, toate tablourile vechi de pe holuri, încremenite în timp, au fost scoase, iar pereții zugrăviți și pictați. Elevii care au dorit au dat o mână de ajutor la realizarea desenelor și ceea ce a ieșit la final i-a făcut să își dorească și mai multă culoare în școala lor.

Sălile de clasă în care ei învață au devenit mai calde, mai primitoare, cu picturi pe pereți ori jocuri desenate pe podea, iar spațiul gândit ca ”o insulă de lectură”, cu masă și băncuțe, în ideea de a ieși ”din spațiul de clasă și a mai face și altceva”, a devenit un loc vizitat de ei.

În vacanța de iarnă, biblioteca a fost mutată într-o sală de clasă și reamenajată. ”Am încercat să creăm un spațiu relaxant pentru citit, atractiv și am îmbogățit baza materială a bibliotecii cu cărți noi, cu titluri de cărți moderne”, explică Georgeta Iuliana Stan.

Spațiul pentru citit este un loc special, ca un pat suprapus, realizat, ca multe alte lucruri din școală, cu materiale donate și ansamblate de un angajat al școlii, priceput la tâmplărie. ”Copiii sunt atrași de spațiul acela. Dacă înainte se duceau spre canapea, acum mergeau sus”, spune directoarea.

Ideea a fost de a-i încuraja pe elevi să citească, iar o provocare lansată în acest sens copiilor a fost aceea de a citi 5 minute directorului. La fiecare 5 minute de lectură, primeau un semn de carte, iar cine avea la finalul anului școlar cele mai multe semne de carte primea un premiu: ”Veneau la mine la ușa biroului să citească. Nu aveam eu timp cât își doreau ei… A fost o experiență foarte frumoasă.”

Băile au fost ”stilizate” prin pictarea unor mesaje deasupra oglinzilor, cu scopul de ”a-i îndemna pe elevi să se privească în oglindă, să se admire, pe ei și pe ceilalți, iar dacă au văzut în oglindă ceva frumos, să lase și ei în urma lor ceva frumos”, mai spune directoarea. Și în cancelarie au fost făcute modificări, astfel încât să fie creată o stare de bine, iar în biroul directorului cei care îi pășesc pragul descoperă mesaje motivaționale.

Curtea școlii a fost și ea transformată, aici fiind create două săli de clasă în aer liber. Mobilierul a fost realizat de o familie din Abrud, butucii obținuți de la primărie, iar copiii s-au implicat din nou și au lăcuit lemnul.

Ne simțim mai liberi, mai veseli”, au reacționat copiii când au văzut schimbată și colorată toată curtea școlii, relatează directoarea. Pe peretele uneia dintre clădirile care înconjoară școala (de pe acei pereți cădea tencuiala și la inițiativa școlii au fost zugrăviți) au fost puse suporturi pentru flori (realizate din cauciucuri reciclate și vopsite) și două table. În loc să ajungă în depozit, acestea au fost păstrate, ramele vopsite, iar în pauze, copiii pot juca ”X și 0” sau Spânzurătoarea. Pe a doua dintre ele, povestește directoarea, în fiecare dimineață scria câte un motto, iar colegii profesori erau îndemnați să scrie și ei.

Un lucru pe care și l-a dorit foarte mult Georgeta Iuliana Stan a fost ca școala să fie mai vizibilă: ”În fața noastră sunt doar clădiri și nu vezi că este o școală. Am zis că trebuie să facem ceva să vadă lumea că aici este o școală. Au fost persoane care nu reușeau să găsească școala noastră”. Așa a fost îndepărtat tot ce ascundea școala, a fost realizat un gard din creioane colorate, iar clădirea centralei din față pictată și trecut pe ea numele școlii.

”Nu prea zic eu ce fac, dar chiar am făcut. Dacă înainte nu aveam apă caldă, acum avem în toate băile boilere cu apă caldă și eu zic că aceasta este o realizare. Mai sunt lucruri de făcut și intenționez, de exemplu, să pun proiectoare care să lumineze școala. Îmi doresc, așa cum vă spuneam și mai devreme, o școală luminată”, conchide directoarea școlii.

Sursa foto: Arhiva personală – prof. Georgeta Iuliana Stan

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.