Școala online. Profesoară din Bacău: „Am descoperit în pandemie bucuria copiilor de a se juca. Când reușești să-i aduni, să-i unești, faci un miracol”

0

În pandemie, ”singura resursă a bucuriei rămâne pentru dascăl elevii. Ei sunt cei care trăiesc totul cu uimire, mai ales dacă le faci învățarea mai plăcută, sub formă de joc, căci ce este mai plăcut copilului decât jocul? Ne place nouă, darămite lor! Și așa pătrundem în ore în lumea aplicațiilor wordwall, quizziz, learningapps, im-a-puzzle.com.” Sunt gândurile unei profesoare din Bacău, care a vrut să împărtășească, printr-o scrisoare, din bucuria elevilor săi de a învăța prin joc în școala online. Profesoară de biologie la Şcoala Gimnazială „Ion Creangă”, Irina Rusu spune că profesorii trebuie să fie ”echilibrul” acestor vremuri grele și, prin ceea ce fac, pot transmite o stare de bine copiilor, pe care aceștia o vor duce mai departe, în familie.

Scrisoarea profesoarei Irina Rusu (foto), ”Pandemia trece, iubirea rămâne”:

”Trăim cu toții vremuri tulburi, vremuri supuse fricii, cauzate de acest dușman nevăzut: Sars-Cov2. Știrile sunt inundate de cifre, nepunând accent pe lucrurile frumoase care se întâmplă în această pandemie.

Singura resursă a bucuriei rămâne pentru dascăl elevii. Ei sunt cei care trăiesc totul cu uimire, mai ales dacă le faci învățarea mai plăcută, sub formă de joc, căci ce este mai plăcut copilului decât jocul?

Ne place nouă, darămite lor! Și așa pătrundem în ore, în lumea aplicațiilor wordwall, quizziz, learningapps, im-a-puzzle.com. Țin minte că, atunci când le-am dat elevilor să creeze tubul digestiv din piesele de puzzle, elevii mi-au spus:

”- Doamna, de când nu am mai făcut puzzle, de când eram mică.” „- Și nu-ți place?, am întrebat-o eu.” „- Ba da, dar nu am mai avut timp!”

Cât este de trist să spui că la aceasta vârstă fragedă nu mai ai timp! Poate că acesta a fost și rostul pandemiei. Să ne facă să avem timp. Să facem ca timpul să mai aibă răbdare cu noi. Trăiam, înainte de pandemie, ca în vremea din romanul lui Marin Preda ”Moromeții”: ”și timpul nu mai avea răbdare…”

Am descoperit, în pandemie, bucuria copiilor de a se juca. Și chiar se poate juca și în echipe, prin intermediul internetului. Ei, elevii duc dorul celuilalt, mai mult ca oricând, și când reușești să-i aduni, să-i unești, faci un miracol. Îmi aduc aminte de un film, ”Jurnalul străzii”, un film care poate ar sta la baza oricărui act pedagogic. Tânăra profesoară s-a dus la inspectorul (care a generat programul pentru clase speciale, prin care copiii, cu probleme de comportament, trebuiau integrați în societate), pentru a-i da și resursele inițiale. Ca de obicei, se primesc laude verbal, când ești profesor la astfel de clase, căci pentru gradați se iau în considerare profesorii cu olimpicii, care au rezultate la olimpiade și concursuri. Nu-i rău, dar trebuie să ținem cont și de profesorii care, vorba părintelui Cleopa, fac ”rai din tot ce au”. Inspectorul a apreciat-o pentru că a făcut un lucru mare: i-a unit pe elevi, creându-le chiar un cămin.

Spunea cineva că ”acasă este locul unde te simți cel mai bine”. Și pentru cei mai mulți dintre cei defavorizați, considerați un paria a societății, așa este, dacă cel din față, profesorul îi respectă, îi iubește.

Și starea de bine se transmite, astfel, oricât de greu este, ei te așteaptă în fața monitorului să te simtă și să se simtă încurajați, apreciați.

Faptul că tu pentru ei contezi, că te iubesc, se transmite prin dorința de a-ți răspunde la oră, întrecându-se.

Am avut plăcuta uimire ca, într-o dimineață, la o oră pe care eu o iubesc mult, de opțional, pentru că l-am creat pentru ei, dându-le și modele de viață, ceea ce nu mai întâlnim în niciun manual, un elev de la clasa a V-a să mă oprească și să-mi spună că toți au ceva de spus: în fața ecranului, au apărut zeci de mesaje de mulțumire și de iubire.

Ce poate fi mai emoționant decât să primești iubirea elevilor tăi! Și înainte de pandemie și acum în timpul pandemiei, și cred că și după pandemie, iubirea a fost, este și va rămâne cu aceeași intensitate pentru că ea nu are grad de comparație, ea este ea însăși!

Foto: facebook.com/Irina Irina

Și nu uitați acolo unde sunteți să fiți LUMINĂ! Numai așa veți încălziți inimile tuturor!”

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.