Anca Tîrcă: În această perioadă, profesorii nu trebuie inspectați și evaluați. Ei au nevoie doar de sprijin, coaching și îndrumări prietenoase

0

Anca Tîrcă, consultant educațional, consideră că, în această perioadă dificilă pentru școală, profesorii nu ar trebui inspectați sau evaluați, ei având nevoie de sprijin, coaching și îndrumări prietenoase din partea directorilor și a inspectorilor școlari. Anca Tîrcă a comentat în acest fel anunțul făcut de ministrul Educației privind derularea inspecțiilor la clasă în sistem online.

”Și eu am promovat ideea monitorizării pe care să o facă inspectoratele, pentru a ști cum stăm cu școala în această perioadă grea și ce putem face mai bine, dar, până la (recent anunțatele) inspecții școlare online, e drum lung.

Cred că în această perioadă profesorii nu trebuie inspectați și evaluați, ei au nevoie doar de sprijin, coaching și îndrumare prietenoase, care să vină atât de la directori, cât și de la inspectori”, a scris Anca Tîrcă, pe blogul personal.

Consultantul educațional mai spune că, dacă ar fi director sau inspector, s-ar transforma într-un ”adevărat prieten al profesorilor” și i-ar întreba în fiecare zi dacă sunt bine, dacă e totul în regulă la ei acasă, dacă îi poate ajuta cu ceva. ”Pentru o (atât de necesară!) stare de bine în școală”, completează Anca Tîrcă.

Sfaturi pentru directorii de școală

”Dacă ești director de școală, în aceste vremuri grele cred că nu trebuie decât să fii om și colegii să te simtă că ești în școală pentru ei.

Pentru că ești manager și lider și ai în plus ceva care te-a adus în această poziție, lasă la poarta școlii orice tendințe autocratice și fii tu cel mai puternic din cancelarie, comunică cu profesorii și elevii tăi cât poți de bine, întreabă-i ce mai fac, cum o duc, dacă au probleme și cu ce îi poți ajuta.

Nu-i chinui pe colegi cu tot felul de sarcini și activități, nu-i întoarce de o sută de ori să refacă un lucru, așa cum am văzut că ne dădea exemplu de „bună practică” o directoare într-un webinar zilele trecute. 

Pe timp de pandemie, nu este momentul să le complici viața colegilor, nu îi ține în întâlniri și ședințe stresante, ci adu în școală o atitudine pozitivă, respect și bunătate și liniște și încredere și claritate și emoții. Adică, o stare de bine în fiecare zi”, a mai scris Anca Tîrcă pe blog.

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat, săptămâna trecută, că ”acolo unde nu se poate efectua inspecția în spațiul unității de învățământ, există posibilitatea desfășurării și în sistem online, să se verifice dacă activitatea didactică este cea corespunzătoare, pentru că ne dorim o activitate didactică de calitate”.

Citește și: Monica Anisie: În cadrul Ministerului Educației se lucrează la documente pentru adaptarea programei la învățarea în sistem online

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.