Română BAC 2020. Adriana Bogatu: „Un subiect-Dandanache… Nu a provocat cu nimic imaginația sau spiritul critic al candidatului”

0

Adriana Bogatu, profesoară de limba și literatura română la Colegiul Național ”Nicolae Bălcescu” din Brăila, spune că subiectele de la proba de Română a examenului de Bacalaureat s-au încadrat în ”tiparul consacrat”. ”Nu a fost ușor”, precizează profesoara, care atrage atenția asupra capcanei în care pot să cadă unii candidați.

”Comedia lui Caragiale, “O scrisoare pierdută”, rămâne unul dintre textele complexe ale materiei pentru bacalaureat. Facil pare doar conflictul ei. În ansamblu, subiectul s-a încadrat în tiparul consacrat, nu a provocat cu nimic imaginația sau spiritul critic al candidatului.

Nu a fost ușor, pentru că rezolvarea fiecărei cerințe, în parte, presupunea stăpânirea de către candidat a unui vocabular amplu, exersat, mai ales pentru subiectul I.

Capcana este din nou acea impresie de “am făcut tot”, în care tind să cadă cei superficiali, pentru care întotdeauna “a fost ușor”. Până apar notele…

Din păcate, dacă nu se va renunța la acest model de subiecte pentru bacalaureat, totul va rămâne la nivelul mediocru de funcționare a unui mecanism care nu va putea fi oprit până nu se va strica de la sine. Un subiect-Dandanache...”, a declarat profesoara Adriana Bogatu.

La proba de Limba și literatura română a examenului de Bacalaureat 2020, absolvenții de la profilul Real au avut, la subiectul III, de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte în care să prezinte particularități ale unei comedii studiate, iar cei de la Uman – particularitățile de construcție a unui personaj dintr-o comedie studiată.

La subiectul I, candidații au avut de rezolvat mai multe cerințe pe baza unui text din “Amintiri despre G. Călinescu”, de Mircea Bandu și de redactat un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumenteze dacă mass-media contribuie sau nu la crearea imaginii publice a unei persoane, pornind de la textul dat.

La subiectul II, elevilor li s-a cerut să prezinte, în minimum 50 de cuvinte, perspectiva narativă dintr-un fragment din ”Arhanghelii”, de Ion Agârbiceanu.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.