O școală mai veselă și colorată pentru copiii romi din Valea Cetățuia. Profesorii s-au alăturat campaniei inițiate de Anca Tîrcă FOTO

0
Foto: Anca Căpraru-Iubu

Profesorii de la grădinița și școala primară din satul Valea Cetățuia au răspuns provocării Ancăi Tîrcă, specialist în educație, și s-au alăturat campaniei ”Școli prietenoase și creative”. Vara aceasta, timp de două săptămâni, educatoarele și învățătoarele au dat culoare spațiului destinat preșcolarilor, aflat în incinta școlii. La școala și grădinița din Valea Cetățuia învață copii de etnie romă, iar profesorii s-au pregătit să îi primească, în noul an școlar, ”într-o lume colorată, de poveste”.

80 de copii care provin din comunitatea romă sunt înscriși la grădinița din satul Valea Cetățuia, comuna Cetățeni, județul Argeș. Grădinița funcționează la etajul școlii, într-o clădire reabilitată în urmă cu 10 ani, unde învață aproape 100 de elevi.

În această vară, unitatea de învățământ a ales să participe la campania ”Școli prietenoase și creative”, inițiată de Anca Tîrcă, în cadrul proiectului #dăculoareșcoliitale. Cele trei educatoare, cu sprijinul învățătoarelor, au pictat și colorat spațiul în care învață copiii de la grădiniță.

”Grădinița și Școala Primară Valea Cetățuia – Comuna Cetățeni, județul Argeș, o școală aflată într-un peisaj idilic la poalele meteorei României – Schitul Cetățuia Negru Vodă, este locul unde copiii de etnie rromă din comunitatea Valea Cetățuia vin cu drag și entuziasm pentru a ieși pentru câteva ore din mediul uneori neprielnic unei frumoase copilării.  Aici ne dorim să uite de tot ce le întunecă copilăria, să intre într-o lume colorată, de poveste în care toți suntem diferiți, dar toți suntem egali.

Pornind de la ideea unei școli prietenoase și creative prezentate de specialistul în educație, Anca Tîrcă, pe pagina de Facebook „Dă culoare școlii tale”, am reușit să punem la cale o amplă acțiune de creare a unui mediu primitor și vesel pentru preșcolarii și școlarii ce trec pragul unității noastre. Întregul colectiv profesoral  s-a implicat activ în desfășurarea proiectului, iar doamna director a fost deosebit de receptivă și a asigurat materialele necesare acestuia. Două săptămâni de muncă în echipă, implicare, zâmbete și bună dispoziție, totul pentru un scop precis – bucuria elevilor noștri. Schimbarea pornește din noi și cu noi, iar o mică idee a fost scânteia necesară pentru a ne mobiliza și a reuși totodată”, ne-au scris profesorii implicați în proiect.

Anca Căpraru-Iubu este una dintre educatoarele de la Grădinița Valea Cetățuia și spune că profesorii unității de învățământ din sat fac tot posibilul pentru a îi atrage pe copii ”să vină la școală, să evolueze și să iasă puțin din mediul lor.”

În ceea ce privește proiectul din această vară, educatoarea consideră că un spațiu mai vesel ”îi atrage mai mult pe copii”. ”Școala este mai prietenoasă, mai caldă și cred că îi face pe copii să se simtă într-o lume de poveste. Am vrut să înlăturăm ideea aceea de mediu rigid, cu reguli multe și puțină veselie”, explică Anca Căpraru-Iubu.

Cum arată grădinița/școala colorată din Valea Cetățuia:

Foto: Anca Căpraru-Iubu

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.