Daniel Breaz: Nu se poate vorbi în acest an de subfinanţare în Educaţie. Nu vor fi probleme

0

Ministrul interimar al Educaţiei, Daniel Breaz, a declarat, miercuri seară, că nu se poate vorbi în acest an de subfinanţare în sistemul educaţional. Potrivit demnitarului, banii luaţi de la Educaţie la rectificarea bugetară nu vor afecta sistemul de învăţământ din România, scrie Agerpres.

”Sunt bani care nu au fost utilizaţi şi nu au fost executaţi pe primele şase luni de zile. Banii pe care îi avem în momentul de faţă ne ajută să ne desfăşurăm activitatea fără absolut nicio problemă (…). Nu vor fi probleme. Au fost bani, execuţia bugetară a fost pentru primele şase luni, nu aşa cum ne-am fi aşteptat”, a spus Daniel Breaz la Realitatea TV.

Ministrul a precizat că nu se poate vorbi în acest an de subfinanţare. ”Toţi cei care au cerut bani anul acesta pentru educaţie indiferent că au cerut bani pentru o reabilitare, pentru dotări, vorbesc şi de sistemul universitar, cei care au solicitat bani până în momentul de faţă au primit bani. (…) Credeţi că faptul că nu există la nu ştiu ce şcoală săpun în toaletă… Directorii şcolilor sau ordonatorii principali de credite pentru şcolile respective trebuie să ceară aceşti bani şi va exista şi hârtie igienică şi săpun în fiecare toaletă. Sunt ferm convins de acest lucru. Să solicite bani pentru că sunt bani”, a susţinut ministrul.

Breaz a menţionat că există în dezbatere publică un proiect privind majorarea taxelor pentru echivalarea diplomelor de studii.

„Este un ordin în dezbatere publică. (…) Taxele de la Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor (CNRED) ultima dată când ştiu eu au fost modificate în anul 1999. Atunci au fost stabilite nişte cuantumuri de taxe. Actualmente CNRED este o instituţie care se autofinanţează. Taxele pe care le percep România şi CNRED sunt cred că printre cele mai mici, clar, din UE. (…) Din cei care solicită echivalări de documente, acte de studii doar 30% sunt cetăţeni români. 70% sunt cetăţeni ce aparţin altor ţări ale lumi. Nu vrem să strângem (n.r. – bani). Nu descurajăm niciun tânăr. Aceste taxe prin acest ordin sunt propuneri, este în dezbatere publică ordinul. Este vorba despre 100 de lei, de 50 de lei. Acestea sunt taxele pe care noi le punem. În Slovacia – 100 de euro, Slovenia 50 de euro, Austria 200 de euro”, a afirmat demnitarul.

Citește și: Rectificarea bugetară. Guvernul taie un miliard de lei de la Educație: ”Reducerea se referă în principal la programul Merg la școală”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.