Cursurile au fost suspendate luni și marți, 16 și 17 septembrie, în 25 de unități de învățământ (inclusiv structuri) din județul Galați în urma inundațiilor produse la sfârșitul săptămânii trecute, a informat, duminică, Ministerul Educației. La Cudalbi, imaginile postate pe rețelele de socializare arată cât de grav este afectată școala, atât în interior, cât și în exterior.
UPDATE 6 Potrivit Ministerului Educației, începând de miercuri, 18 septembrie, activitatea școlară cu prezență fizică se va relua în alte 17 unități de învățământ din județ. În alte două școli, activitatea se va desfășura în format online. Lista unităților de învățământ din județ, în care procesul educativ este afectat complet, se actualizează astfel:
- Școala Gimnazială „Prof. Emil Panaitescu” Cudalbi
- Grădinița cu Program Normal Nr. 1 Cudalbi
- Liceul Tehnologic „Costache Conachi” Pechea
- Școala Gimnazială Nr. 4 Pechea
- Grădinița cu Program Normal „Violeta” Pechea
- Grădinița cu Program Normal Nr. 4 Pechea
- Școala Gimnazială „Elena Negri” Costache Negri
- Grădinița cu Program Normal „Elena Negri” Costache Negri
- Liceul Tehnologic „Paul Bujor” Berești
- Grădinița cu Program Normal Nr. 1 Berești.
Școala Gimnazială „Elena Doamna” Cuza Vodă și structura Grădinița cu Program Normal „Prichindel” Cuza Vodă își vor desfășura activitatea în sistem online.
UPDATE 5 Activitatea didactică a fost reluată marți, 17 septembrie, în 13 unități de învățământ din județul Galați (în 12 școli cu prezență fizică, respectiv într-o școală în sistem online), a transmis Ministerul Educației. Lista unităților de învățământ din județ, în care procesul educativ este încă afectat:
- Școala Gimnazială „Prof. Emil Panaitescu” Cudalbi;
- Grădinița cu Program Normal Nr. 1 Cudalbi;
- Liceul Tehnologic Nr. 1 Cudalbi:
- Grădinița cu Program Normal Nr. 2 Cudalbi;
- Liceul Tehnologic „Costache Conachi” Pechea;
- Școala Gimnazială Nr. 4 Pechea;
- Grădinița cu Program Normal „Violeta” Pechea;
- Grădinița cu Program Normal Nr. 4 Pechea;
- Școala Gimnazială „Al. Moruzzi” Pechea;
- Școala Gimnazială Nr. 1 Pechea;
- Școala Gimnazială Nr. 3 Pechea;
- Grădinița cu Program Normal Nr. 3 Pechea;
- Grădinița cu Program Normal nr. 1 Corod;
- Școala Gimnazială „Elena Doamna” Cuza Vodă;
- Grădinița cu Program Normal „Prichindel” Cuza Vodă;
- Școala Gimnazială Nr. 1 Suhurlui;
- Grădinița cu Program Normal Nr. 1 Suhurlui;
- Școala Gimnazială Nr. 1 Slobozia Conachi
- Grădinița cu Program Normal Nr. 1 Slobozia Conachi;
- Școala Primară Nr. 1 Izvoarele;
- Grădinița cu Program Normal Nr. 1 Izvoarele;
- Școala Gimnazială „Dumitru Capraru” Grivița;
- Grădinița cu Program Normal Nr. 1 Grivița;
- Grădinița cu Program Normal Nr. 1 Călmățui;
- Școala Gimnazială „Elena Negri” Costache Negri;
- Grădinița cu Program Normal „Elena Negri” Costache Negri;
- Liceul Tehnologic „Paul Bujor” Berești;
- Grădinița cu Program Normal Nr. 1 Berești.
Liceul Tehnologic „Tudor Vladimirescu” din comuna Tudor Vladimirescu desfășoară cursurile în sistem online.
UPDATE 4 Ministerul Educației, după vizita ministrului Ligia Deca și a secretarului de stat Sorin Ion în șase unități de învățământ din județul Galați, aflate în zone afectate de inundațiile din ultimele zile (Școala Gimnazială Nr. 1 Slobozia Conachi, Școala Gimnazială „Alexandru Moruzzi” – Pechea, Grădinița Violeta – Pechea, Liceul „Costache Conachi” – Pechea, Școala Gimnazială „Elena Negri” – Costache Negri și Școala Gimnazială „Prof. Emil Panaitescu” – Cudalbi):
”Având în vedere gradul diferit de avarie înregistrat la nivelul clădirilor, în acest moment se realizează o centralizare a nevoilor școlilor din localitățile afectate, pentru ca sprijinul să fie direcționat în mod eficient. De asemenea, pentru ca procesul educativ să reintre în normal cât mai repede, se ia în calcul relocarea activității didactice în alte unități de învățământ sau sprijinirea cursurilor în format online sau hibrid. Acolo unde este nevoie de intervenții majore pentru refacerea infrastructurii educaționale, a fost avansată ca soluție cu caracter temporar amplasarea unor construcții modulare pentru desfășurarea activității didactice.”
UPDATE 3 Ligia Deca, pe Facebook: ”Mă întorc de la Galați cu cea mai prețioasă dovadă că oamenii pot readuce la viață locuri pe care natura le-a distrus. În ultima școală vizitată, Școala Gimnazială Prof. Emil Panaitescu Cudalbi, am întâlnit profesori din Tecuci și părinți veniți pentru a ajuta la curățarea spațiului. M-a impresionat mobilizarea oamenilor, mai cu seamă că această mobilizare înseamnă șansa copiilor de a reveni la școală mai repede.”/
”În acest moment se realizează o centralizare a nevoilor școlilor, pentru ca sprijinul să fie direcționat în mod eficient. Pe baza necesarului, Ministerul Educației se va asigura că tot ceea ce este necesar pentru reluarea procesului școlar va ajunge acolo unde este atâta nevoie. Vreau să știți că vom face tot posibilul pentru ca școala să reînceapă cât mai curând, iar pentru asta susținem eforturile pentru cursuri în format online sau hibrid.”
UPDATE 2 Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, după o vizită efectuată, luni, la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Slobozia Conachi: ”Înţeleg că aici se poate relua în timp scurt procesul (educaţional – n.r.), şcoala nefiind afectată, avem însă o treime dintre copii care sunt afectaţi prin prisma afectării domiciliului. Pentru aceşti copii vom trece la o soluţie de învăţământ hibrid, adică se va relua procesul educaţional aici, în această şcoală, urmând ca ei să se poată conecta prin dispozitive. Am vorbit cu doamna director pentru a afla ce nevoi de ajutor există, pentru a vedea ce se poate asigura de la nivel local, ce este nevoie să suplimentăm noi de la nivelul Guvernului şi urmează să merg în şcoli tocmai în ideea de a vedea exact care este gradul de avariere al clădirilor, care este nevoia de intervenţie şi ce putem face concret să ajutăm. (…)
Fiecare şcoală va decide, în funcţie de situaţia pe care o are, modul în care fie se va recupera, fie se va trece în învăţământ online sau hibrid, fie se va relua fizic. Avem şi o serie de construcţii modulare puse la dispoziţie de către Guvern, domnul prim-ministru a anunţat acest lucru. Sunt în discuţie cu domnul preşedinte al Consiliului Judeţean să vedem exact unde se vor amplasa, acum se fac cercetările în acest sens.” (Agerpres)
UPDATE 1 Ministerul Educației a informat, luni, că în total, în județul Galați, este afectată activitatea instructiv-educativă în cadrul a 41 de unități de învățământ (cu personalitate juridică și structuri). Potrivit informațiilor furnizate de Inspectoratul Școlar Județean Galați în cursul dimineții, lista unităților de învățământ din județ, anunțată duminică, se actualizează astfel:
- Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu” din Târgu Bujor cu structurile Grădinița cu Program Normal „Căsuța Piticilor” din Târgu Bujor și Grădinița cu program Normal Nr. 1 Moscu (cursuri suspendate luni, 16 septembrie).
- Școala Gimnazială Nr. 1 din comuna Băneasa (cursuri suspendate luni, 16 septembrie, doar ciclul gimnazial);
- Școala Gimnazială „Gheorghe Poalelungi” din comuna Măstăcani cu următoarele structuri: Grădinița cu Program Normal Nr. 1 Măstăcani, Grădinița cu Program Normal Nr. 3 Măstăcani, Școala Gimnazială Nr. 3 Măstăcani, Școala Primară Nr. 1 Chiraftei, Școala Gimnazială Nr. 2 Chiraftei, Grădinița cu Program Normal Nr. 1 Chiraftei și Grădinița Nr. 2 Chiraftei (cursuri suspendate luni, 16 septembrie).
- Liceul Tehnologic „Paul Bujor” din Berești cu structura Grădinița cu Program Normal Nr.1 Berești (cursuri suspendate în perioada 16 – 20 septembrie).
”În ceea ce privește Liceul Tehnologic „Tudor Vladimirescu” din comuna Tudor Vladimirescu, astăzi, 16 septembrie, cursurile se vor desfășura în format online”, a precizat Ministerul Educației.
Ministerul Educaţiei a anunțat duminică că, având în vedere gradul de afectare în urma inundațiilor, în județul Galați este necesară suspendarea cursurilor pentru zilele de 16 și 17 septembrie în 25 de unități de învățământ (inclusiv structuri):
- Școala Gimnazială „Prof. Emil Panaitescu”, comuna Cudalbi, inclusiv structura Grădinița cu Program Normal Nr. 1;
- Liceul Tehnologic Nr. 1, comuna Cudalbi, inclusiv structura Grădinița cu Program Normal Nr. 2;
- Liceul Tehnologic „Costache Conachi”, comuna Pechea, inclusiv structurile Școala Gimnazială Nr. 4 și Grădinița cu Program Normal „Violeta”;
- Școala Gimnazială „Al. Moruzzi”, comuna Pechea, inclusiv structurile Școala Gimnazială Nr. 1, Școala Gimnazială Nr. 3 și Grădinița Nr. 3;
- Grădinița cu Program Normal nr. 1 Corod – structură a Liceului Tehnologic Nr. 1, comuna Corod;
- Școala Gimnazială „Elena Doamna”, comuna Cuza Vodă, inclusiv structura Grădinița cu Program Normal „Prichindel”;
- Școala Gimnazială Nr. 1, comuna Suhurlui, inclusiv structura Grădinița cu Program Normal Nr. 1;
- Școala Gimnazială Nr. 1, comuna Slobozia Conachi, inclusiv structurile Grădinița Nr. 1, Școala Primară 1 Izvoarele și Grădinița Nr. 1 Izvoarele;
- Școala Gimnazială „Dumitru Capraru”, comuna Grivița, inclusiv structurile: Grădinița cu Program Normal Nr. 1 Grivița și Grădinița cu Program Normal Nr. 1 Călmățui;
- Școala Gimnazială „Elena Negri”, comuna Costache Negri, inclusiv structura Grădinița cu Program Normal „Elena Negri”.
Ministerul Educației a precizat că ”situația actuală nu permite, în cazurile menționate, desfășurarea cursurilor în format online”. ”Consiliile de administrație ale unităților de învățământ aflate în situația de a suspenda activitatea didactică vor stabili măsuri privind parcurgerea integrală a programei şcolare”, a transmis ministerul.
Sura citată a mai anunțat că, în judetul Vaslui, având în vedere faptul că plafonul unei săli de clasă din Școala Gimnazială „Ștefan Ciobotărașu” Lipovăț, structura Chițoc, a fost afectat de infiltrarea apei, elevii a două formațiuni vor fi relocați.
Imaginile de la școala din Cudalbi, județul Galați, postate pe Facebook de către directoarea Anca Dediu, arată dezastrul produs în urma inundațiilor. De altfel, Anca Dediu a lansat, duminică, un apel public pentru a fi ajutați să scoată noroiul din școală, precum și parchetul și mobilierul afectat.
Școala din Cudalbi, după inundații:
Școala din Cudalbi, înainte să înceapă școala:
Luni dimineața, Ministerul Educației a anunțat că ministrul Ligia Deca și secretarul de stat Sorin Ion vor merge în judeţul Galaţi, unde vor vizita unităţi de învăţământ din zonele afectate de inundaţii ”pentru a evalua nevoia de sprijin, astfel încât procesul educativ să poată fi reluat cât mai curând”.
Mai multe localități din județul Galați au fost grav afectate în urma precipitaţiilor abundente din noaptea de vineri spre sâmbătă, ducând inclusiv la blocarea temporară a unor drumuri judeţene şi naţionale. Localităţile afectate de viituri şi inundaţii: Pechea, Costache Negri, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Tudor Vladimirescu, Corni, Băneasa, Suceveni, Vârlezi, Cudalbi, Bereşti Meria şi Mândreşti.