Subiectele și baremele la Limba și literatura română, prima probă scrisă susținută de candidați – BAC 2024, a doua sesiune. Poezie, la subiectul al III-lea

0

BAC 2024, sesiunea a doua. Candidații înscriși în a doua sesiune a examenului de Bacalaureat 2024 au susținut luni, 19 august, proba scrisă la Limba și literatura română. Subiectele și baremele de corectare au fost publicate pe subiecte.edu.ro. La subiectul al treilea, candidații au avut de redactat un eseu despre un text poetic studiat: Mihai Eminescu sau George Bacovia – la Real/ Tudor Arghezi sau Nichita Stănescu – la Uman. Examenul va continua marți, 20 august, cu proba obligatorie a profilului – Matematică sau Istorie.

La subiectul I, candidații au avut un fragment din volumul ”Cu scriitorii prin veac” de I. Valerian – interviu cu I. Al. Brătescu-Voinești și de rezolvat mai multe cerințe la punctul A. La punctul B, candidaților li s-a cerut să redacteze un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumenteze dacă activitățile în natură influențează sau nu stările sufletești, raportându-se atât la informațiile din  textul dat, cât și la experiența personală sau culturală.

La subiectul al II-lea, candidații au avut de prezentat, în minimum 50 de cuvinte, perspectiva narativă dintr-un fragment extras din romanul ”Jar” de Liviu Rebreanu.

La subiectul al III-lea, candidații au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularităţi ale unui text poetic studiat, aparţinând lui Mihai Eminescu sau lui George Bacovia – la Real și aparţinând lui Tudor Arghezi sau lui Nichita Stănescu – la Uman.

Subiecte și bareme Limba și literatura română – BAC 2024, sesiunea august

 

 

La proba scrisă de Limba și literatura română au fost prezenți 14.853 de candidați din totalul celor 17.541 de candidați înscriși pentru a o susține, rezultând o rată de participare de 84,7%, a transmis Ministerul Educației. Nu s-au prezentat 2.663 de candidați, iar 25 de candidați au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă.

Conform calendarului oficial, marți, 20 august, va avea loc proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie), miercuri, 21 august, se va desfășura proba la alegere a profilului și specializării, iar joi, 22 august, proba la Limba și literatura maternă.

  • Vezi aici modele de subiecte și bareme la Matematică și Istorie, BAC 2024 

Probele încep la ora 9.00, accesul candidaților în săli fiind permis, în baza actului de identitate, până la ora 8.30. Pentru rezolvarea subiectelor sunt prevăzute trei (3) ore, calculate din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen.

Candidații care dețin materiale/obiecte interzise (telefoane mobile, manuale, culegeri, însemnări etc., precum și alte mijloace electronice de calcul sau de comunicare) vor fi îndrumați spre o sală special amenajată pentru depozitarea acestora.

Primele rezultate obținute de candidați vor fi afișate luni, 26 august (până la ora 12:00), iar contestațiile se pot depune în intervalul orar 12:00 – 18:00, în aceeași zi, atât în format standard, cât și electronic.

În acest sens, candidații completează, semnează și depun/ transmit electronic inclusiv o declarație-tip prin intermediul căreia își exprimă acordul informat privind faptul că nota acordată ca urmare a soluționării contestației este finală și poate modifica, după caz, nota inițială (prin creștere sau descreștere). 

Rezultatele finale vor fi comunicate vineri, 30 august. Lucrările vor fi corectate folosindu-se platforma de evaluare digitalizată.

Potrivit Ministerului Educației, peste 33.600 de candidaţi s-au înscris în vederea susținerii examenului național de Bacalaureat 2024 (toate probele sau, în funcție de rezultatele obținute în sesiunile anterioare și recunoscute ca atare, doar probele nepromovate) în a doua sesiune organizată în acest an. Din totalul celor înscrişi, peste 22.000 de candidați provin din promoţia anului 2024, în timp ce peste 11.500 de candidați provin din promoţiile anterioare.

La examenul național de Bacalaureat, sunt declarați promovați candidații care îndeplinesc, simultan, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor, au susţinut toate probele scrise și au primit cel puțin nota 5 la fiecare dintre acestea, respectiv au obținut cel puţin media 6.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.