Subiecte mai ușoare la BAC? Ligia Deca: La nivelul conducerii ministerului, nu a existat niciodată o interferenţă cu procesul de elaborare a subiectelor

0

BAC 2024. Ligia Deca, ministrul Educației, a fost întrebată luni, în conferinţa de presă în care a prezentat rezultatele inițiale la Bacalaureat 2024, dacă a cerut personal sau colegi din Ministerul Educației au solicitat ca la examenul din acest an subiectele să fie mai ușoare, în condițiile în care numeroşi absolvenţi de liceu au susținut acest lucru la încheierea probelor, iar rezultatele de la BAC sunt cele mai bune din ultimii 15 ani. 

Ligia Deca a fost, de asemenea, întrebată despre informaţiile conform cărora profesori de la mai multe licee din ţară, din mediul rural şi din licee tehnologice, au fost chemaţi la minister, cu o săptămână înainte de Bacalaureat, pentru a se asigura că subiectele sunt accesibile și pentru absolvenții din aceste licee.

  • ”Ați influențat în vreun fel, direct sau indirect, subiectele?”, a fost întrebarea adresată de jurnalist în conferința de presă.
  • Răspunsul Ligiei Deca: ”Ministrul Educaţiei nu are nicio implicare în ceea ce înseamnă procesul de elaborare a subiectelor. Procesul de elaborare este gestionat de Centrul Naţional de Politici de Evaluare şi colegul meu vă poate da detalii cu privire la acest proces. De asemenea, Comisia Naţională gestionează ce înseamnă desfăşurarea procesului de evaluare. Permiteţi-mi să mărturisesc că şi eu am văzut în presă diferite poziţii ale cadrelor didactice care indicau mai degrabă un nivel mediu al subiectelor. Nu cred că elevii care au învăţat bine au avut o problemă, însă în acelaşi timp dacă ne uităm la cifre vedem că ele nu sunt în mod semnificativ, statistic, nici mai bune, nici mai proaste decât în ultimii ani. Deci, din punctul meu de vedere, la nivelul conducerii ministerului nu a existat niciodată o interferenţă cu procesul firesc de elaborare a subiectelor.

Ministerul Educației a transmis luni, într-un comunicat de presă, că rata de promovare la BAC 2024 este ”cea mai ridicată în ultimii 15 ani”.

  • ”Potrivit datelor înregistrate în aplicația de examen, au promovat 99.371 de candidați (95.112 candidați din promoția curentă, respectiv 4.259 din promoțiile anterioare) din totalul celor 130.041 candidați prezenți. Astfel, rata cumulată de promovare (înainte de contestații) este de 76,4%: în creștere cu 3,6% față de prima sesiune din anul trecut (72,8%), respectiv cea mai ridicată în ultimii 15 ani.”

Rezultatele inițiale la BAC 2024 (înainte de contestații) au fost publicate luni, 8 iulie, la ora 11.30, pe bacalaureat.edu.ro.  Rezultatele finale vor fi comunicate pe 12 iulie.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.