Ligia Deca: Circa 15.000 de persoane care lucrează în învăţământ au renunţat la grevă, dintre care peste 10.000 sunt cadre didactice

0

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat, marți, că circa 15.000 de persoane care lucrează în învățământ, dintre care peste 10.000 de cadre didactice, au renunțat la grevă după adoptarea ordonanţei de urgență care prevede majorări salariale pentru angajaţii din educație. Ministrul a precizat că, potrivit centralizării de marți dimineață, aproape 60% din cadrele didactice și peste 52% din întregul personal sunt încă în grevă, însă există și 1.000 de unităţi de învăţământ în care nicio persoană nu face grevă.

”Ca urmare a măsurilor luate de Guvernul României şi ca urmare a ordonanţei de urgenţă date la 1 iunie, care prevede majorările salariale în învăţământ, putem anunţa că în acest moment, de la momentul adoptării ordonanţei şi până astăzi, avem circa 15.000 de persoane care lucrează în învăţământ care au renunţat la grevă, dintre care peste 10.000 sunt cadre didactice. În acest moment, avem peste 1.000 de unităţi de învăţământ în care nicio persoană nu face grevă”, a precizat Ligia Deca.

Ministrul Educației a arătat că numărul de şcoli care în integralitate au renunţat la grevă, între 31 mai şi 6 iunie, este de 170. ”Este o dovadă de încredere a cadrelor didactice în măsurile luate de Guvern şi sperăm ca prin discuţiile pe care le vom relua în contextul negocierii Contractului colectiv de muncă pe sectorul educaţie – vom relua aceste negocieri cu federaţiile sindicale mâine – şi în contextul altor măsuri pe care Guvernul le va lua – mă refer aici la negocierile pe Legea salarizării – vom putea să vedem o reîntoarcere în sala de clasă atât a cadrelor didactice, cât şi a elevilor”, a spus Ligia Deca.

În ceea ce privește situația pe județe, ministrul a arătat că sunt judeţe precum Prahova, unde participarea la grevă este de 25% din totalul personalului, dar şi judeţe, precum Hunedoara, în care participarea este undeva la 80%.

”Ceea ce pe noi ne bucură este trendul descendent. Este clar că încet, încet cadrele didactice revin în clase, personalul revine în şcoli şi asta ne permite ca la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ să se poată organiza un program de recuperare în aşa fel încât până la finele cursurilor şi până la finele anului şcolar să putem avea atât o recuperare din punct de vedere educaţional, cât şi oamenii să poată să recupereze zilele pe care nu le vor avea plătite în ceea ce priveşte salariul pe luna mai”, a declarat Ligia Deca.

Potrivit ministrului, persoanele care vor să renunţe la grevă trebuie să depună o cerere scrisă și ”fiind prima zi lucrătoare, aceste cereri se depun în cursuri zilei de astăzi”.

Întrebată câte cadre didactice mai sunt în grevă, Ligia Deca a răspuns: ”Centralizarea de dimineaţă, de până în ora 10.00, spunea că avem un procent total de personal participant la grevă de 52,8 – 52,9%. Procent cadre didactice din aceştia participante la grevă 59,4 – 59,5%. Situaţia faţă de data de 31 mai: procent total personal participant de grevă pe 31 mai era de 58%, procentul cadre didactice participante la grevă 64%.”

Citește și: Discuții la Ministerul Educației cu reprezentanții elevilor, părinților și sindicatelor pe tema calendarelor examenelor naționale

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.