Greva generală în învățământ continuă. Sindicaliștii, după o nouă rundă de discuții la Guvern: „Poate mâine vin cu o surpriză” UPDATE

0
Sursa foto: Facebook/ Fsli Romania

Sindicatele din educaţie au continuat, marţi, greva generală, fiind a doua zi de protest. Cu o zi în urmă, sindicaliștii avertizau că vor ieși ”masiv în stradă”, dacă Executivul ”nu se implică serios în soluționarea problemelor care fac obiectul grevei generale din învățământ şi nu vine cu propuneri care să fie acceptate de membrii de sindicat”. La Palatul Victoria, au avut loc discuții cu reprezentanți ai asociațiilor de părinți și de elevi și, la câteva ore, o nouă rundă de negocieri cu sindicatele. La finalul lor, liderii sindicali au anunțat că greva continuă.

UPDATE Liderii sindicali din educație au participat, marți, la o nouă rundă de discuții la Guvern. La finalul întâlnirii, sindicaliștii au anunțat că nu renunță la greva generală.

”Nu a fost o negociere, a fost o întâlnire informală, faţă de ce se ştia nu am avansat, atâta că Guvernul a promis că va face nişte calcule. Nu știm nimic concret ce se va întâmpla. I-am invitat mâine la o ședință pe care o avem cu liderii din țară. Poate mâine vin cu o surpriză, dar astăzi nu avem nimic concret pentru a spune oamenilor, motiv pentru care greva continuă, a spus liderul FSLI, Simion Hăncescu, adăugând că cei invitați sunt premierul Nicolae Ciucă, șeful Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, ministrul Educației, ministrul Finanțelor și ministrul Muncii.

”Greva continuă deocamdată. V-am spus de atâtea ori, singurii în măsură să ia decizia încetării ei sunt doar colegii noștri. Poate mâine persoanele invitate, factorii decidenți, vor veni cu o soluție care să fie acceptabilă pentru colegii noștri din teritoriu. O soluție la problemele noastre”, a declarat, la rândul său, Marius Nistor, liderul Federației ”Spiru Haret”.

Întrebat în ce condiții va înceta greva generală, Marius Nistor a răspuns: ”În condițiile în care soluția cu care va veni Guvernul este acceptată de către colegi. (…) Astăzi a fost doar o discuție informală și faptul că vor căuta soluții.”

Ceea ce am cerut: un act normativ prin care să se acorde o mărire salarială până la intrarea legii salarizării în vigoare. Rămâne de văzut dacă Guvernul va accepta”, a completat Simion Hăncescu.

UPDATE Premierul Nicolae Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și ministrul Educației, Ligia Deca, s-au întâlnit, la Palatul Victoria, cu reprezentanți ai asociațiilor de părinți și de elevi. La finalul discuțiilor, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar, Iulian Cristache, a avertizat că, în cazul în care greva va continua și în perioada următoare, există pericolul amânării examenelor naţionale.

  • Miruna Croitoru, președintele Consiliului Național al Elevilor: ”Este o situație care ne dezavantajează pe toți. Încă din momentul în care a fost declanșată greva, am primit reacții ale colegilor din teritoriu cu întrebări care veneau către noi pentru că, din păcate,  profesorii poate nu le răspundeau la toate întrebările legate de grevă: care sunt revendicările sindicatelor, ce o să se întâmple, până când o să dureze greva. (…) Ce ne-am dori noi, bineînțeles, este ca toată această situație să se încheie cât mai devreme, ba chiar să se încheie săptămâna aceasta astfel încât săptămâna viitoare să revenim la cursuri în mod normal. Această situație nu este benefică pentru nimeni. Într-adevăr, Consiliul Național al Elevilor mereu a susținut toate revendicările cu care sindicatele vin, pentru că atunci când vorbim despre o salarizare corespunzătoare, vorbim și despre o creștere a calității actului didactic la modul general, pentru că vom vorbi despre niște profesori mult mai bine calificați și mult mai bine formați, în primul rând. Tocmai de aceea, în momentul în care sindicatele au anunțat că nu mai au încredere în sistem și că și-au pierdut încrederea, ne punem întrebarea: cum au elevii încredere în sistem sau cum ar putea elevii să aibă încredere în sistem în condițiile în care inclusiv profesorii au anunțat că ei nu mai au încredere în sistem.”
  • Iulian Cristache, președintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi – Învățământ Preuniversitar: ”Categoric este o situaţie conflictuală pe care trebuie să o rezolvăm pe bază de dialog, dialog între Guvern şi reprezentanţii sindicatelor. Dacă vom întârzia mai mult de o săptămână, este destul de periculos pentru viitorul acestor copii, în sensul în care avem un calendar agreat referitor la structura anului şcolar, un calendar care trebuie să ducă în final la susţinerea celor două examene naţionale. Nu considerăm util că această grevă ar trebui să continue în sensul în care examenele pot fi amânate. Nu are voie nimeni să se joace cu un an din viaţa acestor elevi. Este dreptul lor să susţină aceste examene. (…) Greva a început tocmai pentru că nu mai există această încredere, lucru pe care l-am transmis şi eu domnului premier şi trebuia să ne asigurăm că în imediata perioadă de timp va exista o întâlnire cu sindicatele, astfel încât să gândim că putem să punem stop unei greve de o asemenea amploare. Înţeleg că la ora 15.00 vor avea deja o primă întâlnire, ceea ce înseamnă că întâlnirea noastră de astăzi a dat roade. (…) Eu sunt sigur că aceste examene (n.red. – examenele naționale) vor fi susținute, poate, în cel mai rău caz, decalarea lor, dar cred că se va respecta actualul calendar. Nu cred că vor suferi o decalare. (…) Dacă sindicatele vor merge cu această grevă două, trei săptămâni, eu cred că dacă va continua săptămâna viitoare, deja este un mare pericol.”

UPDATE Premierul Nicolae Ciucă a spus, marți, că dialogul cu sindicatele din învăţământ va continua, dar a arătat că o parte dintre măsurile solicitate nu pot fi puse în practică în acest moment fără riscul ieşirii din ţinta de deficit bugetar asumată de ţara noastră, relatează Agerpres. În declarațiile făcute în cursul dimineții, șeful Executivului a anunțat doar ”întâlniri cu asociaţia părinţilor, cu asociaţia elevilor”.

  • „Nu cred că în momentul de faţă este momentul prin care să putem să rezolvăm problemele blocând anul şcolar. De aceea, mă angajez personal, am discutat şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, domnul Marcel Ciolacu, astăzi vom continua dialogul, vom avea întâlniri cu asociaţia părinţilor, cu asociaţia elevilor şi vom face în aşa fel încât, pe bază de dialog, să rezolvăm problema, făcând încă o dată apel şi la liderii de sindicat şi la cadrele didactice să înţeleagă măsurile pe care noi le-am luat.”
  • „Am decalat întreg procesul de elaborare a Legii salarizării prin care se elimină inechităţile şi se aduce învăţământul pe locul care i se cuvine. Am găsit, de asemenea, resurse să putem să asigurăm acei bani, acele bonificaţii pentru debutanţi în învăţământ. (…) Este în dezbatere publică proiectul de hotărâre de guvern, proiectul de ordonanţă de urgenţă. Am înţeles problemele personalului nedidactic şi auxiliar. (…) Dar, celelalte chestiuni pe care le-am discutat la întâlnirea cu liderii sindicatelor sunt absolut foarte, foarte greu de îndeplinit în momentul de faţă, în condiţiile în care – şi încă o dată fac apel – trebuie să înţelegem că România ca să poată să beneficieze în continuare de fondurile europene (…) avem o ţintă de deficit pe care trebuie s-o îndeplinim. Nu putem să sporim în acest moment cheltuielile, pentru că absolut orice astfel de cheltuială produce efect pe deficit şi, o dată ce am pierdut controlul asupra deficitului, este clar că nu ne mai îndeplinim obiectivele şi intrăm într-o altă paradigmă, pe care nu ştiu cine o va controla.”

„Atenţionăm Guvernul României că, dacă în perioada imediat următoare nu se implică serios în soluționarea problemelor care fac obiectul grevei generale din învățământ şi nu vine cu propuneri care să fie acceptate de membrii de sindicat, salariaţii din educaţie sunt hotărâți ca, în paralel cu greva generală, să iasă masiv în stradă”, au transmis liderii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi cei ai Federaţiei Naţionale Sindicale „Alma Mater”.

Săptămâna trecută au avut loc două runde de negocieri la Palatul Victoria, însă propunerile guvernanților nu i-au convins pe sindicaliști să renunțe la greva generală. Ministrul Muncii, Marius Budăi, declara luni că liderii coaliţiei sunt dispuşi să se vadă „oricând, acum şi imediat” cu profesorii care sunt în grevă pentru soluţionarea problemelor şi reluarea cursurilor.

„După cum aţi văzut şi ieri, deschiderea coaliţiei este oricând şi răspunsul este oricând, începând din clipa asta, oricând, acum şi imediat, mâine, răspoimâine, poimâine, oricând. Nu asta am făcut ieri? I-am chemat la întâlnire. Le-am explicat ce se întâmplă pe viitor, le-am explicat şi scurtarea calendarului. Am avut anumite concluzii şi s-a făcut comunicare publică ieri de la Guvern. Urmează răspunsul dumnealor, după care discuţiile continuă”, spunea ministrul Muncii.

De asemenea, premierul Nicolae Ciucă a făcut apel la cadrele didactice și la întreg personalul din educație ”să revină la catedră, mai ales în această perioadă extrem de importantă pentru elevi, în care au nevoie de susținerea și încurajarea noastră”.

Greva generală din învăţământ a fost declanşată luni, 22 mai, când peste 150.000 de cadre didactice şi circa 70.000 personal didactic auxiliar şi nedidactic au recurs la această formă de protest.

Citește și: Prima zi de grevă generală în învățământ. Lider sindical: „Dacă nu apare nicio schimbare majoră în cursul zilei de luni, probabil greva va continua”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.