Palmaresul olimpicilor români la competițiile internaționale din acest an: 171 de medalii și mențiuni. 13 elevi – distincții la mai mult de două competiții

0
Sursa foto: Ministerul Educației

Elevii români s-au clasat pe podium în acest an la toate competițiile internaționale la care au participat, obținând în total 171 de distincții. Potrivit Ministerului Educației, câteva rezultate au reprezentat o premieră pentru țara noastră. Astfel, la matematică, România a ocupat locul I la toate competițiile europene în cadrul clasamentului pe echipe, la Olimpiada Internațională de Fizică lotul țării noastre și-a adjudecat locul 2 mondial, iar 13 elevi au obținut distincții la mai mult de două competiții.

Olimpicii români medaliați la competițiile internaționale din acest an au fost premiați luni, 12 decembrie, de Ministerul Educației, în cadrul unei festivități desfășurate la Opera Națională.

Conform Ministerului Educației, au fost recompensați 123 de elevi, premiați cu 171 de distincții la olimpiadele și concursurile internaționale sau regionale pe discipline – juniori și seniori (medalie de aur absolut, medalii de aur/premiul I, medalii de argint/premiul II, medalii de bronz/premiul III, mențiune). În același timp, au fost premiate cadrele didactice care i-au pregătit (124), precum și unitățile de învățământ din care provin laureații (70).

Sursa foto: edu.ro

Elevii români s-au clasat pe podium la toate competițiile internaționale la care au participat, mai precizează ministerul într-un comunicat de presă, iar câteva rezultate au reprezentat o premieră pentru țara noastră:

  • La matematică, România a ocupat locul I, la toate competițiile europene, în cadrul clasamentului pe echipe: Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete (Budapesta, Ungaria), Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori (Sarajevo, Bosnia și Herțegovina) – cel mai mare scor din istoria competiției, Olimpiada Balcanică de Matematică (Agros, Cipru) și Olimpiada Internațională de Matematică, unde România a ocupat locul 5 în lume, fiind cea mai bună clasare din 1994, precum și locul I la nivelul țărilor din Europa.
  • România a fost inițiatoarea primei olimpiade de matematică, în urmă cu 63 de ani. Tot țara noastră a inițiat în acest an și prima ediție a Olimpiadei Internaționale de Științe Spațiale pentru Juniori. Deși este o disciplină care nu se studiază în școală, lotul României a ocupat locul I.
  • Echipa României a obținut un rezultat excepțional și la cea de-a 52-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Fizică (IPhO2022), clasându-se pe locul 2 la nivel mondial, fiind, de departe, cea mai bună echipă din Europa. Vlad Ștefan Oros a obținut o medalie de aur, fiind și cel mai bun concurent european.
  • Pentru prima dată, echipa României a obținut o medalie de aur la Olimpiada Internațională de Limba Germană (ediția 2022), desfășurată la Hamburg). Performanța aparține Teodorei Smîntancă-Strugariu, de la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Bacău, aceasta clasându-se pe primul loc la nivelul B2, cel mai înalt din concurs.
  • 13 elevi au obținut distincții la mai mult de două competiții. O performanță deosebită a fost obținută de către triplul campion, elevul Vlad-Ștefan Oros (Liceul Teoretic „Grigore Moisil” din Timișoara), medalia de aur cu punctaj absolut și cel mai bun concurent european la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică 2022 (Kutaisi, Georgia). Vlad a mai obținut anul acesta, în numele României, o medalie de aur la Olimpiada Internațională de Fizică și locul 2 la nivel mondial, medalie de aur la Olimpiada de Fizică a Uniunii Europene, medalie de argint la Olimpiada de Fizică a Țărilor din Asia, precum și o medalie de argint la Olimpiada Internațională de Lingvistică.

Prezentă la festivitatea de premiere, Ligia Deca, ministrul Educației, a avut un mesaj pentru olimpici: ”Știu că, în spatele rezultatelor excepționale, există multe ore de muncă, o extraordinară perseverență și pasiune, un efort constant. Dragi elevi, am încredere că veți fi un sprijin veritabil pentru colegii voștri. Că veți înțelege diferența subtilă dintre a fi în competiție și a fi competitiv. Că viața nu este o cursă și că vă vom fi alături atât în momentele de performanță, cât și în cele în care veți avea nevoie de un răgaz.”

Ce premii primesc olimpicii internaționali

Potrivit Ministerului Educației, cuantumurile premiilor pentru rezultatele înregistrate la olimpiadele și concursurile internaționale sunt în valoare de 20.000 lei – premiul I absolut (cu punctaj maxim), 15.000 lei – premiul I/medalie de aur, 12.5000 lei – premiul al II-lea/medalie de argint, 10.000 lei – premiul al III-lea/medalie de bronz și 6.000 lei – mențiune (sau diplome echivalente).

Pentru elevii care s-au impus în competițiile regionale/balcanice (seniori și juniori), sumele acordate sunt: 7.500 lei – premiul I/medalie de aur, 6.000 lei – premiul al II-lea/medalie de argint, 4.500 lei – premiul al III-lea/medalie de bronz și 3.500 lei – mențiune (sau diplome echivalente).

Profesorul/profesorii care au pregătit elevul/elevii primesc un singur premiu, în cuantumul cel mai mare prevăzut pentru unul dintre elevii săi/lor. Pentru școala pe care elevul/elevii o frecventează sau a/au frecventat-o se acordă câte un premiu, în cuantumul prevăzut pentru fiecare elev premiat. În acest caz, sumele primite vor fi utilizate pentru dotări destinate sprijinirii eficienței procesului de învățământ. Fondul total de premiere alocat de Ministerul Educației este de peste 3.650.000 lei.

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.